Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Κοινή πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο ELENΑ καταθέτει η ΠΕΔ Στερεάς


Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΠΕΔ και τους Δήμους για τη χρηματοδότηση μελετών ενεργειακών έργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  ELENA ήταν ένα από τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ, της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Στερεάς Ελλάδας.





«Αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των Δήμων μας τόσο από τη σκοπιά της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης πόρων όσο κι από την σκοπιά της μείωσης των λειτουργικών μας εξόδων. Ξέρουμε ότι τα κονδύλια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και του ΕΣΠΑ 2014-2020 γενικότερα για τα ενεργειακά έργα είναι περιορισμένα, ενώ δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης. Η ΠΕΔ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προτίθεται να αναλάβει τον ρόλο του συνδέσμου για να φέρει κοντά όλους τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ωρίμανση των εν λόγω μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  ELENA», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος .
Επεσήμανε δε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτός του σημαντικότατου οικονομικού οφέλους που θα έχει για τους Δήμους θα προάγει τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα. «Θα είναι μια ευκαιρία για εμάς, τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, να βγούμε μπροστά και να αποτελέσουμε το καλό παράδειγμα για όλους τους Δήμους αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της Χώρας. Είναι μια πρωτοπόρα κίνηση κι ελπίζω να την αγκαλιάσουμε όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ αποφασίστηκε η άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας με την συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού της δράσης.
Η Επιτροπή αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Δωρίδας Γεώργιο Καπεντζώνη, ,το μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Θηβαίων Σπύρο Νικολάου, το μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Καρπενησίου Νικόλαο Σουλιώτη, το μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Λοκρών Νικόλαο Λιόλιο και τη Λίνα Ευσταθίου – Σπανού μέλος της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού.
Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Λιόλιος, έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας σύγκλισης του οργάνου της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για τη συζήτηση των φλεγόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και την ανάληψη δράσης για την επίλυσή τους. Το Σώμα συμφώνησε με την πρόταση και αποφασίστηκε η κατάθεση εισηγήσεων στα πλαίσια της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. για την θεματολογία του Συνεδρίου και τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του.
Στη συνέχεια, η Δήμαρχος Ερέτριας, Αμφητρίτη Αλημπατέ, έθεσε προς συζήτηση το πρόβλημα που δημιουργεί το ισχύον καθεστώς για τις ΔΕΥΑ με την ύπαρξη διαφορετικής τιμολόγησης ακόμη κι από Τοπικό Διαμέρισμα σε Τοπικό Διαμέρισμα.
Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσαφήνιση του καθεστώτος μισθοδοσίας των υπαλλήλων των ΔΕΥΑ. Κατόπιν των παραπάνω, το Δ.Σ. αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς την ΚΕΔΕ για την άμεση ανάδειξη του ζητήματος σε κεντρικό επίπεδο.
Ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη «λανθασμένη στόχευση» των 8μήνων κοινωνικής εργασίας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο διαφαίνεται πως αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των μεγάλων αστικών Δήμων με τους μικρότερους να μένουν στο περιθώριο. Δεδομένου ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί πλήρως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί θέμα άνισης μεταχείρισης των Δήμων θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση μιας επωφελούς λύσης για όλους.
Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε και επίσημα το Συμβούλιο πως η προσπάθεια του Δήμου του για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, δεν εστέφθη τελικά με επιτυχία. Ωστόσο, ευχαρίστησε με θέρμη την ΠΕΔ και το Δ.Σ. της για την αμέριστη υποστήριξη που παρείχαν και δήλωσε πως η συγκεκριμένη προσπάθεια αφήνει παρακαταθήκη στην Στερεά Ελλάδα για μελλοντικές ενέργειες προβολής της και αξιοποίησης του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος που διαθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: