Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ξεκινούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2016 στις 10 Απριλίου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α.ε», οι νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ, δηλαδή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το έτος 2016 θα ξεκινήσουν στις 10 Απριλίου και η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής θα είναι αυστηρά και ανελαστικά στις 15 Μαΐου, όπως τονίζουν στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης μέχρι 9 Ιουνίου θα είναι η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και μέχρι 30 Ιουνίου θα γίνουν οι διορθώσεις.

Ουσιαστικά λοιπόν μέσα σε 35 ημέρες θα πρέπει να διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία από τους αγρότες διότι, όπως επισημάναμε, φέτος δεν θα υπάρχει καθόλου ελαστικότητα και οι ημερομηνίες θα είναι άκρως αυστηρές.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως η υποβολή μετά την 15η Μαΐου:

α) της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν κατά το συγκεκριμένο έτος σε σχέση με τα δικαιώματα ενίσχυσης που πρόκειται να χορηγηθούν στον δικαιούχο, κατά 3 % ανά εργάσιμη ημέρα

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Μπορεί το χρονικό περιθώριο να φαίνεται ασφυκτικό, όμως αν συνυπολογιστεί ότι φέτος ουσιαστικά έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των φορέων που θα μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους οι αγρότες, τότε το χρονικό αυτό περιθώριο, δεν είναι τόσο στενό.

Επίσης θα πρέπει ειδικά εφέτος, μιας και δεν θα υπάρχει η ελαστικότητα των προηγούμενων χρόνων, ως προς τις καταληκτικές ημερομηνίες, καλό θα είναι οι αγρότες να ξεκινήσουν άμεσα την κατάθεση των δηλώσεων, και όχι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, διότι, όπως επισημάναμε παραπάνω, οι μειώσεις των ενισχύσεων είναι προ των πυλών.

Πηγή http://www.agroekfrasi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: