Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ στην Αλουμίνιον

Από τον Χάρη Φλουδόπουλο

Πάνω από 20.000 τόνους αλουμινίου και αλουμίνας ξεκινά να διαθέτει το επόμενο διάστημα η Αλουμίνιον της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές, μετά τις νέες επενδύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στο εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου. Έτσι τα επίπεδα παραγωγής μιας από τις ιστορικότερες βαριές βιομηχανίες της χώρας ενισχύονται σε πλέον των 180.000 τόνων παραγωγής αλουμινίου ετησίως και 820.000 τόνων παραγωγής αλουμίνας.
Μόλις 4 χρόνια πριν, το 2012, η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου κυμαινόταν στους 165.000 τόνους ενώ η παραγωγή ένυδρης αλουμίνας στους 784.000 τόνους. Το σύνολο της παραγωγής αυτής κατευθύνεται σε εξαγωγές προς μεγάλους διεθνείς πελάτες, με τους οποίους ο όμιλος Μυτιληναίος έχει συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια.
Οι νέες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν την απάντηση της ελληνικής βιομηχανίας στον καθοδικό κύκλο τιμών της αγοράς αλουμινίου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η διοίκηση του ομίλου, οι επιχειρήσεις είναι σαν το ποδήλατο, δεν μπορούν να μένουν στάσιμες, ακόμη και σε περιόδους κρίσης πρέπει να προχωρούν.
Μέσω των νέων επενδύσεων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της σημαντικότερης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ε.Ε. καθώς θα επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση των κοστολογίων, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία μεγάλος αριθμός βιομηχανιών αλουμινίου με υψηλά κόστη έχει ήδη οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας.

Χαμηλό δεκαετίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του αλουμινίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων LME βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας, πιεζόμενες κυρίως από την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πτωτικός κύκλος επηρεάζεται από την κινεζική υπερπροσφορά αλλά και τα στοιχεία για τη μετριοπαθή κινεζική ανάπτυξη. Παράλληλα, σε επίπεδο ψυχολογίας και όχι πραγματικής συσχέτισης, η αγορά επηρεάζεται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, μια σύνδεση την οποία οι ειδήμονες θεωρούν μάλλον αδικαιολόγητη, αφού, αντιθέτως, το διαθέσιμο εισόδημα που προκύπτει για τους καταναλωτές από τη μείωση των ενεργειακών τιμών δημιουργεί συνθήκες τόνωσης της ζήτησης. Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές ενέργειας βοηθούν τον κλάδο να περιορίσει τα ενεργειακά του κοστολόγια.
Εντούτοις, με βάση τα στοιχεία για τη διακύμανση της τιμής του αλουμινίου, ενώ ο δεκαετής μέσος όρος της τιμής LME βρίσκεται πάνω από τα 2.000 δολάρια, το 2016 έχει μπει με τις τιμές να βρίσκονται κάτω από τα 1.500 δολάρια.
Η αμέσως χειρότερη χρονιά είναι το 2015 όταν η μέση τιμή του LME ήταν στα 1.661 δολάρια για πώληση μετρητοίς και 1.680 δολάρια για συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης. Ανάλογα επίπεδα τιμών με πέρυσι και φέτος η παγκόσμια αγορά του αλουμινίου είχε να δει από το 2009, όταν υπό το βάρος της παγκόσμιας κρίσης η μέση τιμή του αλουμινίου είχε πέσει στα 1.668 δολάρια ο τόνος για πωλήσεις τοις μετρητοίς και στα 1.702 δολάρια για τα τρίμηνα συμβόλαια.

Case study
Θυμίζουμε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος προχώρησε ήδη από το 2008 στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος περιορισμού του κόστους παραγωγής, πέτυχε μια πρωτοφανή προσαρμογή, που ξεπέρασε τα 600 δολάρια/τόνο, ύστερα από επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ. Μετά το πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως case study για τη διεθνή αγορά, τα έξοδα μειώθηκαν κατά 150 εκατ. δολάρια ετησίως.
Το φθινόπωρο του 2014 και παρά το γεγονός ότι η αγορά αλουμινίου βρισκόταν σε ένα πρόσκαιρο όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ανοδικό κύκλο, αποφασίστηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος. Εξαιτίας της πρωτοφανούς προσαρμογής που επετεύχθη, η ελληνική βιομηχανία κατάφερε να τοποθετηθεί στο 25% των καλύτερων εταιρειών της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου με την πιο ανταγωνιστική καμπύλη κόστους. Οι τελευταίες επενδύσεις, τέλος, αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση και στο μέτωπο της απασχόλησης, αφού δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για τη βιομηχανία.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 5ης Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: