Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τέσσερις και πολλές … οι Κυριακές που θα μείνουν ανοικτά τα καταστήματα στον Δήμο Ορχομενού

Δύο προτάσεις «έπεσαν εν τέλει στο τραπέζι» στο αποψινό ΔΣ όσον αφορά την λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορχομενού κ. Κώστας Δάρρας μετέφερε την θέση τους, με την οποία συνολικά είναι αρνητικοί ως προ το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ωστόσο δέχονται εν μέρει να ανοίξουν τα καταστήματά τους 4 φορές το χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Επ. Επαρχίας Λιβαδειάς – που ήταν παρόντες - πρότειναν στο ΔΣ να μην δεχθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ανοίξουν καμιά Κυριακή τα καταστήματα και στον Δήμο Ορχομενού.

Στο σύνολο των προτάσεων έγιναν εισηγήσεις, αναπτύχθηκε έντονος διάλογος και εν τέλει το ΔΣ αποφάσισε να συνταχθεί κατά πλειοψηφία με την πρόταση της Ε.Ε.Ε.Β.Ο.


Στην εισήγηση του θέματος διευκρινήσεις έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιώργος Ζυγούρης… 

Ακολούθως τις θέσεις της Ε.Ε.Ε.Β.Ο. εξέφρασε ο Γραμματέας κ. Ντίνος Δάρρας… 


Δείτε την σχετική ανακοίνωση που κατέθεσαν στο ΔΣ του Δήμου Ορχομενού 
τα μέλη του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς...



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη  συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λιβαδειάς η γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο Δήμο. Χωρίς να υπάρχει εισήγηση, χωρίς να έχει καλεστεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της πόλης μας, η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της ΝΔ,  του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ γνωμοδότησε θετικά μέσα στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και στην κατεύθυνση των αποφάσεων της ΕΕ , για άνοιγμα των καταστημάτων 4 Κυριακές σήμερα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για όσες Κυριακές και όσες ώρες θελήσει το μεγάλο κεφάλαιο αύριο, ουσιαστικά  γνωμοδότησε θετικά σε  ένα χρόνιο αίτημα των μονοπωλίων και  των μεγαλεμπόρων με πρόσχημα την κρίση.
Και ενώ αναμενόμενη ήταν η στάση της πλειοψηφίας των συμβούλων που στηρίζουν την συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) , θετική ψήφο έδωσαν και αυτές οι λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις (η επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής του στην Βοιωτία)  που απ΄ τη μια διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ενάντια στα μνημόνια και υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την άλλη ψηφίζουν και γνωμοδοτούν θετικά σε ένα αντεργατικό μέτρο  που εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο την θέση των εργαζομένων στον κλάδο, καθώς θα συνδυαστεί η ευελιξία στο ωράριο εργασίας που ήδη υπάρχει με ένα ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πλήρως απελευθερωμένο. Αλήθεια ποια είναι τελικά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας; Ο εργαζόμενος στο εμπόριο και τις υπηρεσίες θα είναι αναγκασμένος να εργάζεται όσες ώρες και όσες μέρες επιλέξει ο εργοδότης του 7 μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.
Στο εμπόριο, εργάζονται κυρίως γυναίκες που επιφορτίζονται με τα επιπλέον βάρη της οικογενειακής ζωής, της ανατροφής και της φροντίδας των μελών της οικογένειας και του σπιτιού. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα συντελέσει στην αποδόμηση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ιδιαίτερα, θα πλήξει τις εργαζόμενες γυναίκες που περιμένουν μια μέρα τη βδομάδα να φροντίσουν το σπίτι, να δουν τα παιδιά τους πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος της επόμενης βδομάδας. Η μητρότητα βρίσκεται, για άλλη μια φορά, στο στόχαστρο.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
εμάς τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες  δεν μας αφορά αν η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μνημονιακή ή όχι υποχρέωση της κυβέρνησης. Αλλωστε, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων απελευθερώνεται εδώ και πολλά χρόνια, αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται και χωρίς τη βούλα του μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι μέτρο υπέρ των μονοπωλίων του κλάδου που πλήττει τους μικρούς εμπόρους και τους εργαζόμενους.
Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος  Λιβαδειάς που εισηγήθηκε την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας . Ένας αυτοαπασχολούμενος, που κρατά με νύχια και με δόντια ανοιχτό το κατάστημά του, που αναγκάζεται να εργάζεται ο ίδιος από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ανταποκριθεί στα ήδη απελευθερωμένα ωράρια, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, στο όνομα της πελατείας, να ανοίξει την Κυριακή αν η αγορά γύρω του είναι ανοιχτή. Το κόστος λειτουργίας του καταστήματος θα αυξηθεί επιπρόσθετα, θα γίνει δυσβάσταχτο.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς στην τοποθέτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες που έχουμε ήδη υποστεί ένα κυκεώνα αντιλαϊκών μέτρων που μας ρημάζει τη ζωή (τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τα απάνθρωπα ωράρια, την απλήρωτη εργασία, τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τη φοροληστεία, τη μείωση των κοινωνικών παροχών) δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, θα την καταργήσουμε στην πράξη.
Όλοι οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο σωματείο να απαντήσουμε οργανωμένα και άμεσα, στο πρώτο άνοιγμα κατά την Κυριακή.
Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί  και το πολιτικό τους προσωπικό που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας.
Η υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής είναι αγώνας για μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας.
το ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς


Δεν υπάρχουν σχόλια: