Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για την επίπτωση του υψηλού κόστους ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και στην απασχόληση

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης τοπικών φορέων και επιχειρήσεων για το κόστος ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα  σε συνεργασία με  τον Σύνδεσμο  Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας. Η μεγάλη και ενεργή συμμετοχή απέδειξε τη βαρύνουσα σημασία που έχει το ενεργειακό κόστος σε όλο το φάσμα της παραγωγικής οικονομίας. Τη Βοιωτία εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους.


Δεκάδες είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την έλλειψη εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής. Τα παραδείγματα μόνο το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και ανησυχητικά, με τις ανακοινώσεις για κλείσιμο μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων να είναι πλέον καθημερινές.

Επιχειρήσεις που έκτισαν επιχειρηματική και τεχνολογική γνώση επί δεκαετίες, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια και συνεχίζουν να είναι οριακά βιώσιμες παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν μια αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική που αναιρεί καθημερινά τις αιματηρές προσπάθειες για επιβίωση και εξωστρέφεια που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία.

Ο κίνδυνος οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, είναι ορατός. Η αποβιομηχάνιση δεν είναι ούτε πραγματικότητα, ούτε νομοτέλεια, όπως συστηματικά παρουσιάζεται. Είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα πολιτικής.

Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους είναι συνεχής. Είναι  η ώρα η Κυβέρνηση να χαράξει μια επιθετική πολιτική στήριξης της βιομηχανίας ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Εάν το κόστος ενέργειας μειωθεί στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας η βιομηχανία ΜΠΟΡΕΙ να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Στο πάνελ έλαβαν μέρος στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ και εκπρόσωποι από μεταποιητικές επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας που μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία. Τέλος, διεξήχθη  συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και πληροφορίες για το συντονισμό επόμενων κινήσεων και δράσεων.

Η προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα συνεχιστεί σε όλη την επικράτεια με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Θα αναδειχθεί η σημασία ενός ανταγωνιστικού και εκλογικευμένου κόστους ενέργειας σε ολόκληρη την οικονομία ως βασικός αναπτυξιακός μοχλός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: