Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

«Η ιστορική κληρονομιά της Θήβας επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και σοβαρότητα» καταγγέλλει ένας πολίτης της Θήβας


Κύριοι-ες,

     Οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες πριν λίγες ημέρες, και δείχνουν μπάζα που περιέχουν αρχαία, τα οποία είναι πεταμένα σε οικόπεδο στη Νότια πλευρά της Θήβας. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στα αριστερά της οδού Σοφοκλή (με κατεύθυνση προς την παλαιά εθνική οδό) κοντά στη διασταύρωση στη Νότια έξοδο της πόλης, και είναι εύκολα προσβάσιμο.
     Ανάμεσα στα μπάζα, διακρίνονται κομμάτια από πήλινα αγγεία, τα χερούλια τους, οστά, ένα σιδερένιο μαχαίρι(;) κ.α. Προφανώς προέρχονται από αλλού (πιθανά μέσα από τη Θήβα), και τα έχουν πετάξει εκεί ως μπάζα, ως αντικείμενα για πέταμα, ως σκουπίδια!

     Πρόκειται για παράνομη εκσκαφή σε άλλο οικόπεδο και εναπόθεση των μπάζων σε αυτή την αυτοσχέδια χωματερή; Η αρχαιολογική υπηρεσία γνωρίζει την προέλευση των αρχαίων; Εχει κάνει αυτοψία στο χώρο προέλευσής τους; Έχει δώσει νόμιμη οικοδομική άδεια; (-διόλου απίθανο-)
     Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία τη πόλης μας δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση. Η ιστορική κληρονομιά της Θήβας επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και σοβαρότητα. Αυτό θα πρέπει να αφορά τόσο την αρχαιολογική υπηρεσία, όσο και τους εργολάβους και πολιτικούς μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, τις εταιρίες, τα εργοστάσια, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες.


                                                                                                    Πολίτης της Θήβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: