Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιώργος Κασιμάτης παρεμβαίνει στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις


Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κασιμάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις:

«Ο επιχειρηματικός κόσμος με ολοένα αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο οικονομικό πεδίο, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο προϋπολογισμός του 2012 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρηματιών της χώρας. Πρόκειται για μια προσπάθεια με πολλές υποθέσεις και ακόμη περισσότερες αιρέσεις ως προς την υλοποίηση της. Η βασική διαπίστωση περί ύφεσης σε ποσοστό -2,8% είναι μάλλον αισιόδοξη. Η επίσημη παραδοχή για ανεργία που θα ξεπερνά το 17% δείχνει τις δραματικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας. Δημιουργεί δε προβληματισμό το γεγονός ότι θεωρείται ενθαρρυντικό ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε ποσοστό της τάξης 0,6% για το 2012 από 2,8% το 2011 και 4,7% το 2010, καθώς αυτό δείχνει άγνοια της πραγματικότητας που επικρατεί στην αγορά, με τις διαδοχικές αυξήσεις του πληθωρισμού που έχει προκαλέσει η φορολογική πολιτική που ασκείται μέχρι στιγμής.

Η δε αμιγώς δημοσιονομική πολιτική απέχει πολύ από το να θεωρηθεί μια επιτυχής πολιτική. Η φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος όλων των φορολογουμένων και ιδίως των επιχειρηματιών έχει αρχίσει να γίνεται απαγορευτική ως προς τη φοροδοτική τους ικανότητα. Την ίδια στιγμή η ενεργοποίηση των νέων ποινικών κυρώσεων κατά επιχειρηματιών που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την εμμονή της Πολιτείας να μην ενεργοποιεί τις διατάξεις περί συμψηφισμού αξιώσεων μεταξύ φορολογουμένων και Δημοσίου, ιδίως ως προς τις επιστροφές φόρου, παρά το πάγιο σχετικό αίτημα σύσσωμης της επιμελητηριακής κοινότητας, ως θεσμικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, δημιουργεί συνθήκες ανυπόφορης αδικίας. Η δε φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, όπως προδιαγράφεται στο σχέδιο προϋπολογισμού, έχει τελείως δημευτική λογική. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, το οποίο δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς ως προς τη συνταγματικότητά του και τη συνέπειά του με το δίκαιο της Ε.Ε., τόσο για το περιεχόμενό του όσο για τη διαδικασία είσπραξής του. Η δημόσια αρνητική τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε. για το θέμα αυτό στο πλαίσιο διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Γενικά, είναι αξιοπερίεργο πως, ενώ η διαπιστωμένη αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας έχει οδηγήσει στην παραδοχή ότι τα φορολογικά έσοδα μεταξύ 2010 και 2011 θα είναι μειωμένα κατά 3,1%, παρά τον καταιγισμό νέων φορολογικών μέτρων, εκτιμάται ότι μεταξύ 2011 και 2012 τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 7,1%.

Η μείωση των μεγεθών του ελλείμματος καταδεικνύει ότι έχει ενεργοποιηθεί η πολιτική περιστολής δαπανών. Δυστυχώς η πολιτική αυτή αδυνατεί να εντοπίσει πηγές σπατάλης στον κρίσιμο τομέα των δημοσίων δαπανών και έχει επικεντρωθεί σε οριζόντιες περικοπές, οι οποίες πλήττουν την εισοδηματική δυνατότητα των στελεχών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι οι πληρωμές του ΠΔΕ μέχρι το τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε 6,8 δις ευρώ, (5,5 δις για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 1,3 δις για έργα από εθνικούς πόρους). Αυτό συνιστά μια μείωση της τάξης του 18,5% εν σχέση με το 2010. Το ΠΔΕ 2012 προβλέπεται να φθάσει τα 7,7 δις ευρώ (6 δις για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 1,7 δις για έργα από αμιγώς εθνικούς πόρους), αυξημένο κατά 11,76% σε σχέση με το 2011. Τα μεγέθη αφενός είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με τα ποσά που διετίθεντο το 2010 και πριν, παρά το γεγονός ότι έχουμε σχεδόν πλήρως αναξιοποίητους ακόμη τους πόρους του ΕΣΠΑ, και αφετέρου δεν πείθουν για την ακρίβεια τους, καθώς οι ρυθμοί εκταμίευσης είναι απελπιστικά αργοί. Είναι ενδεικτικό ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΔΕ για το 2011 πρέπει μέχρι 31/12/2012, ήτοι εντός ενός μηνός, να εκταμιευθούν περίπου 3 δις ευρώ, δηλαδή, όσα έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής καθ’ όλο το 2011 (11 μήνες), κάτι που φαντάζει εξωπραγματικό…

Δεν είναι εφικτό να εμείνει κανείς στα μεγέθη του προϋπολογισμού, καθώς αυτά ανταποκρίνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που είχε εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο. Μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, και αφού κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός στη Βουλή, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί εκ νέου, με συνέπεια τα νέα μεγέθη του να συμπαρασύρουν τα αντίστοιχα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Όλοι ακούμε για τα επιπλέον 7 δις που πρέπει να εξοικονομηθούν με βάση το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Είναι απορίας άξιο πως μπορεί, με τέτοιες ραγδαίες και ριζικές αλλαγές, να συνταχθεί και πολλώ μάλλον να εφαρμοστεί ένας Προϋπολογισμός…

Όσον αφορά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με απογοήτευση βλέπει την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. να αναδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και να επιτρέπει στις διεθνείς αγορές χρήματος να θέτουν εν αμφιβόλω, όχι απλώς τη συμμετοχή κάποιων χωρών στην ευρωζώνη, αλλά την ύπαρξη της ίδιας της ευρωζώνης και - σε τελική ανάλυση - της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν καλά τη σημασία της διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, μιας δραστηριότητας που η ευρωζώνη εξυπηρετεί σημαντικά. Τυχόν κατάρρευση αυτής της δραστηριότητας λόγω διάλυσης της ευρωζώνης θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλες τις οικονομίες και τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών κρατών. Ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική στους διαδρόμους εξουσίας της Ε.Ε. Η επιμελητηριακή κοινότητα, μέσω του Ευρωεπιμελητηρίου, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: