Αποστολή στη Ρουμανία:
Λάμπρος Αριστ. Ρόδης
Δεν είναι η πρώτη, ούτε και η μόνη δημοσιογραφική αποστολή στην οποία συμμετείχα! Ήταν, ωστόσο, μοναδική, τόσο επειδή για πρώτη φορά παρακολουθούσα τις εργασίες της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, όσο και εξ` αιτίας της προσωπικής μου συμμετοχής σε αυτή αφού φέτος είχα την ευχαρίστηση να γίνω και εγώ μέλος της AEJ (Associoation of European Journalists). Η φετινή μας (!) συνάντηση έγινε στο Βουκουρέστι, μεταξύ 10 και 13 Νοεμβρίου 2011, με την συμμετοχή περί των 100 περίπου δημοσιογράφων απ` όλη την Ελλάδα και πολλούς πολλούς ακόμη από δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες. Κύρια θέματα της Ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης είχαν να κάνουν με τις επισημάνσεις για τη δημοσιογραφία του σήμερα αλλά και για τη δημοσιογραφία του μέλλοντος, ενώ κοινή διαπίστωση – όπως αποτυπώθηκε και στο σχετικό ψήφισμα – είναι πως η ελευθερία του Τύπου καταρρέει σε όλη την Ανατολική Ευρώπη!
Πολυπληθής και θορυβώδης η ελληνική αποστολή, γνώριμοι κάποιοι από το παρελθόν, από δουλειές μας στην Αθήνα και όχι μόνο, αλλά και νέες γνωριμίες ήρθαν να προστεθούν στην ατζέντα μας. Άλλωστε, η δική μας «προίκα» είναι πρωτίστως εκείνοι που γνωρίζουμε!
Στην ευρωπαϊκή αυτή συνάντηση, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα της Ε.Ε., είδαμε και ακούσαμε πολλά, τόσο εντός του ξενοδοχείου της διαμονής μας (Howard Johnson Grand Plaza Hotel) αλλά και σε αξιοθέατα της Ρουμανίας εκτός από το «μικρό Παρίσι»», όπως χαρακτηρίζεται η πρωτεύουσά τους, το Βουκουρέστι.
Το Ελληνικό Τμήμα συνόδευαν ο γνωστός κ. Θανάσης Παπανδρόπουλος, Πρόεδρος του AEJ Ελλάδος και Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης της AEJ καθώς και η Γενική Γραμματέας μας κα Σάγια Τσαουσίδου.
Οι συναντήσεις με τους Ευρωπαίους συναδέλφους προσέφεραν σε όλους καινούργιες γνώσεις και φρέσκο υλικό για το λειτούργημά μας σε μια εποχή που η τεχνολογία και όχι μόνο – το ζούμε αυτό καλά στο πετσί μας - μοιάζει να σαρώνει σχεδόν τα πάντα. «Η δημοσιογραφία έχει πεθάνει από το 1998» ακούσαμε να συζητιέται στα πολλά «πηγαδάκια» του φόρουμ με παράλληλες αναφορές στα blogs και τη δυνατότητα των πολιτών να αυτοπαρουσιάζονται στο πλαίσιο του «broadcast yourself» που κάνει θραύση στο διαδίκτυο.
Επίσης ακούσαμε και από επίσημα χείλη, (σσ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Teodor Baconschi, δήλωσε ότι «υπάρχει πολλή διαφθορά στην πολιτική και τον Τύπο" στη Ρουμανία) ότι οι δημοσιογράφοι λειτουργούν σαν μισθοφόροι!
Στο Βουκουρέστι η AEJ διεξήγαγε το δικό της έλεγχο για την ελευθερία του Τύπου σε πέντε άλλες χώρες της περιοχής, στη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Μέλη της AEJ από τις χώρες αυτές έκαναν, μάλιστα, και σχετικές παρουσιάσεις στο συνέδριο μεταφέροντας μια συνολική εικόνα της καταρρέουσας ελευθερία του Τύπου και μια απογοήτευση μεταξύ των δημοσιογράφων ότι οι εγγυήσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ σταδιακά υπονομεύονται.
Ακόμη, η AEJ με ψήφισμά της ομόφωνα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των μελών της στην απελευθέρωση Τούρκων συναδέλφων που φυλακίστηκαν εξ` αιτίας της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου. Η AEJ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, να πιέσει την Τουρκία να καταργήσει τους περιοριστικούς νόμους της, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 5651 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει Τούρκους χρήστες του Διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες ιστοσελίδες καθώς και τις αόριστες και σαρωτικές διατάξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να φορτώσει τους δημοσιογράφους με υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης ή προσβλητικό χαρακτήρα κρατικών θεσμών. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, εξέφρασε την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό των ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων εκεί, καθώς και η εκτεταμένη χρήση του μέτρου της προφυλάκισης. Η AEJ τέλος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο των δύο Τούρκων δημοσιογράφων Sebahattin Γιλμάζ και Τζεμ Εμίρης που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Βαν πριν από αρκετές ημέρες.
Όμως, η 4ήμερη αυτή συνάντησή μας στο Βουκουρέστι είχε και την ευχάριστή της πλευρά, με ξεναγήσεις και επισκέψεις σε πασίγνωστα και ιδιαίτερα τουριστικά προάστια, όπως ένα οδοιπορικό μας στα Καρπάθια, 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στην περιοχή Bran όπου αποκλείεται να μην επισκεφθείς τον «Πύργο του Κόμη Δράκουλα» (Το Bran Castle που στην πραγματικότητα ήταν η θερινή κατοικία της Βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας) καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Τρασυλβανίας, περνώντας και από τη Sinaia, το «μαργαριτάρι των Καρπαθίων». Παράλληλα, υπήρξε μια υποδειγματική ξενάγηση στο εργοστάσιο της Dacia – Renault , που ήταν και ο βασικότερος υποστηρικτής του Συνεδρίου καθώς και στο Institutul Cultural Roman, ένα πολιτιστικό χώρο έξω από το Βουκουρέστι που κάποτε ήταν, τι άλλο, ένα απόρθητο παλάτι στις όχθες του ποταμού.
Μόνοι μας (σιγά μην δεν το κάναμε) βγήκαμε πολλές βόλτες και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, περπατήσαμε στους εμπορικούς δρόμους, πήγαμε στη Βουλή, τα παλιά ανάκτορα, την Αψίδα του Θριάμβου, το Μοναστήρι της Σταυρουπόλεως, προσκυνήσαμε σε ορθόδοξες εκκλησίες και ασφαλώς επισκεφθήκαμε το τεραστίων διαστάσεων προεδρικό μέγαρο με χαρακτηριστικό τίτλο το «Παλάτι του Λαού», που έχτισε ο Νικολάε Τσαουσέσκου! Θα μπορούσα πολλά πολλά ακόμη να περιγράψω για το Βουκουρέστι, όμως, εκείνο που δεν θα παραλείψω είναι πως πρόκειται για μια χώρα που δεν θα αργήσει να μπει ολοκληρωτικά στο πνεύμα της Ευρώπης με ή χωρίς την «δύναμη» του ευρώ! Γιατί και το … λεϊ, όπως είναι το εθνικό τους νόμισμα, λέει… εάν σκεφτεί κανείς πως ένα εισιτήριο του μετρό κοστίζει μόνο 2 πράσινα, σχεδόν πλαστικά, ρουμάνικα χαρτονομίσματα, όταν ένα ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 4 και κάτι λεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου