Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΝΔ: Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί για ζημιές από πράσινο σκουλήκι και βροχές



«Τη στιγμή που σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής (2011) σοδειάς βαμβακιού, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξακολουθούν να εμπαίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς με το θέμα των αποζημιώσεων για την περσινή σοδειά (2010), για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι», δήλωσε ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης.
«Στη μακρά αλυσίδα του εμπαιγμού και των ψεμάτων, ήρθε τώρα να προστεθεί και η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τα έγγραφα που του ζητήθηκαν να καταθέσει : Την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, που ο ίδιος συνέστησε, το διαβιβαστικό του αιτήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των αποζημιώσεων σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, καθώς και τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΛΓΑ και της διεύθυνσης διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου.
Κανένα έγγραφο, εισήγηση, απόφαση ή διαβιβαστικό δεν δόθηκε από τον κ. υπουργό. Ούτε καν το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, που - υποτίθεται - εδώ και 15 ημέρες έχει ολοκληρώσει το έργο της, μετά και τη νέα χρονική παράταση που ο ίδιος έδωσε στις εργασίες της.
Σήμερα, λοιπόν, ούτε πόρισμα υπάρχει, ούτε έχει γίνει εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε πρόγραμμα ΠΣΕΑ έχει συνταχθεί και αποσταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προ διμήνου διαβεβαίωνε, από του βήματος της Βουλής, η ηγεσία του υπουργείου, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. στις 26 Αυγούστου 2011 (σ.σ. για το λόγο αυτό, εξάλλου, της ζητήθηκαν να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα).
Πέρα από τις αποζημιώσεις «φάντασμα» για το πράσινο σκουλήκι, ούτε ένα ευρώ αποζημίωση δεν έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της πολιτική ηγεσίας του υπουργείου ότι αυτές θα ξεκινούσαν να καταβάλλονται στους δικαιούχους από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η Ν.Δ. καλεί, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση να θέσει, επιτέλους, ένα τέρμα στον εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών, που διαρκεί πάνω από ενάμιση χρόνο και να καταβάλει άμεσα και στο ακέραιο όλες τις δικαιούμενες αποζημιώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: