Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Συννεφιασμένη …η 28η Οκτωβρίου 2011 και στον Ορχομενό!
















Εθνική επέτειος με… σύννεφα σήμερα και για την πόλη του Ορχομενού! Χωρίς ιδιαίτερους πανηγυρισμούς αλλά με αρκετό κόσμο που βγήκε να καμαρώσει τα παιδιά και τα εγγόνια του, γιορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου 1940, 71 χρόνια ύστερα από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στα Ελληνοαλβανικά βουνά και μόλις δύο 24ωρα ύστερα από την «αναίμακτη» χειραγώγηση μας από το ΔΝΤ και την πaγίωση της γερμανικής επιτήρησης!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας δεν γύρισαν το κεφάλι τους αντίθετα από τους επισήμους, ούτε οι καθηγητές μας φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια. Μόνο η φωνή του καθηγητή Ιάσονα Σακκομήρου υψώθηκε μ` ένα πανηγυρικό που μάλλον δεν είχα ξανακουστεί στην χιλιόχρονη εκκλησιά της Παναγίας μας, πανηγυρικός γραμμένος όχι με τη γνωστή μας «ξύλινη γλώσσα» αλλά με την γλώσσα του σήμερα, της σκληρής πραγματικότητας, αυτή που βιώνει και η εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθώντας με συμβολισμούς να εκφράσει την αντίδρασή του απέναντι στους σύγχρονους "δυνάστες" μας …

Θα σας μεταφέρουμε μία – από τις πολύ δυνατές στο σύνολό τους – χαρακτηριστική φράση που ανέγνωσε σήμερα ο κ. Σακκομήτρος : «Η κατοχή του 41 – 44 ήταν πράγματι μια θλιβερή περίοδος για τη χώρα μας. Αυτή τη θλίψη εξέφρασε τόσο γλυκά ο μεγάλος Βασίλης Τσιστάνης στο τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή». Τραγούδι που έγραψε όταν αντίκρυσε με τα ίδια του τα μάτια το πτώμα ενός νέου άνδρα, πεσμένου στο δρόμο, θύματος της ναζιστικής κατοχής. Οι Γερμανοί δεν πίστευαν ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να αντισταθούν … Κι ` όμως, οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, τάξης, φύλου κάνουν την επανάστασή τους, παρά την πείνα και το κρύο, που είναι όντως στην ημερήσια διάταξη. Κι ο εκπαιδευτικός κόσμος πρωτοπορεί στην επανάσταση, στην αντίσταση αυτή»…

Την πόλη μας τίμησαν φέτος με την παρουσία τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας κκ. Γιώργος Παπαργύρης και Γιάννης Καράμπελας, ο Διοικητής του Α.Τ. Ορχομενού κ. Νίκος Βερναδάκης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του ΔΣ και της Δημοτικής Ενότητας Ορχομενού, Αντιδήμαρχοι και κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας.

Η παρέλαση έκλεισε με την Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Ορχομενού, αποσπώντας και το δυνατότερο χειροκρότημα! Και του χρόνου, χρόνια πολλά, ΖΗΤΩ η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!












1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ΄πάλι στην Φιλαρμονική μας!!!