Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

«Γκρίζα» ζώνη το ειδικό τέλος αγροτεμαχίων με τη φορολογική μεταρρύθμιση


Του Αλέξανδρου Μπίκα - mpikas@paseges.gr
Καμιά επιβάρυνση για τους κατόχους αγροτεμαχίων δεν προβλέπεται μέσα στο 2012. Αυτό προκύπτει απ’ όσα επεσήμανε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, αναφερόμενος σε προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, η κυβέρνηση προωθεί την αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Κι αν αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι μέσα στο 2012 δεν πρόκειται να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο επιβαρύνοντας τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και τους αγρότες, εντούτοις δεν διευκρινίζεται "καθαρά" αν αυτός ο προοδευτικός φόρος θα περιλαμβάνει φορολόγηση των "κομματιών" γης από το 2013.

Παράλληλα, σε περίπτωση που εφαρμοστεί, ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα κληθούν να τον πληρώσουν κι αν θ’ αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όσους παράγουν αγροτικά προϊόντα αποδεδειγμένα.

Το paseges.gr επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα καθώς επίσης και στις διαψεύσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Θυμίζουμε ότι σχετική φημολογία αναπτύχθηκε έντονα τους περασμένους μήνες, μέσω κυρίως σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, χωρίς ωστόσο στα δημοσιεύματα αυτά ν’ αναφέρεται με ποιο τρόπο θα επιβληθεί το τέλος, αφού κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο από τεχνικής άποψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: