Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ενιαίο μισθολόγιο ή μισθολόγιο συντεχνιών



Του Γιάννη Καράμπελα*

Το ενιαίο μισθολόγιο έχει ανατρέψει τις ζωές όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Οικογενειακοί και ατομικοί προϋπολογισμοί έχουν πέσειέξω με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους να ζουν την αβεβαιότητα αλλά κυρίως την βαρβαρότητα των επιδρομών των οικονομικών επιτελείων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Παπανδρέου και Παπαδήμου).

Όλοι γνωρίζουν ότι το ενιαίο μισθολόγιο είναι άδικο διότι προσπαθεί να εξομοιώσει ανόμοια πράγματα (ευθύνες, φόρτο εργασίας, κ.α.).Οριζόντιες πολιτικές, σε αυτήν την περίπτωση μειώσεις μισθών, είναι πάντα άδικες και έχουν αρνητικότατα αποτελέσματα στηναποδοτικότητα.

Το συγκεκριμένο μισθολόγιο εκτός από άδικο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρόχειρο, αλλά εάν το διαβάσουμε προσεκτικά θα καταλάβουμε ότι είναι προϊόν συντεχνιών.

Σύμφωνα με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το σύνολο των ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) είναι 196.000 καιαντιπροσωπεύουν το 27% του πληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν δεχτεί την βαριά και άδικη επίθεση. Καταλήγουν στονβαθμό Β’ μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας ενώ χρειάζονται 21 χρόνια για τους ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και 23 χρόνια για τους ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Θα μπορούσαν να καταλήγουν σε αυτόν το βαθμό μετά από 25 έτη εργασίας (άλλωστε αυτό είναι και αίτημά τους) αυτό θα σήμαινε ότι με το καινούριο μισθολόγιο θα έπαιρναν 175 ευρώ περισσότερα από την στιγμή που θασυμπλήρωναν 25 χρόνια εργασίας. Με πρόχειρους υπολογισμούς αυτό θα σήμαινε παραπάνω 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τον προϋπολογισμό αφού φαίνεται ότι αφορά άμεσα περίπου 55.000 εργαζόμενους. Αναλογιζόμενοι ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που δίνονται σε μαϊμού συντάξεις κατανοούμε από την μία ότι τα χρήματα που χρειάζονται για την κατηγορία ΔΕ, δεν είναι πολλά και μπορούν και εύκολα να βρεθούν και από την άλλη τα επί πλέον 175 ευρώ δεν θα αποταμιευθούν αλλά θα «πέσουν» αμέσως στην αγορά.

Οι υπάλληλοι που έχουν τίτλους σπουδών ΚΑΤΕΕ (2-ετούς φοίτησης), στο ενιαίο μισθολόγιο τους λαμβάνονται υπ’ όψη ως ΤΕ4 και έχουν μισθολογική εξέλιξη όπως οι της πανεπιστημιακής εξέλιξης, ενώ με δίπλωμα από την ΣΒΙΕ (κι αυτό 2-ετούς φοίτησης) δεν αναγνωρίζεται καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι των νοσοκομείων, αν και έχουν σπουδάσει σε κατ΄εξοχήν παραϊατρικές σχολές δεν αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών τους και για το ενιαίο μισθολόγιο υπολογίζονται ως ΔΕ. Οι περισσότεροι ΔΕ, περίπου 120.000, εργάζονται στα νοσοκομεία και όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες και καθημερινές προσπάθειες που καταβάλουν ώστε να αντεπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες αλλά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού.

Είναι προφανές από τα παραπάνω σημεία και μόνο ότι το ενιαίο μισθολόγιο συντάχτηκε πολύ πρόχειρα και όσες μισθολογικές ομάδες είχαν αντιπροσώπους στην σύνταξη του νομοσχεδίου με την στρατηγική του πλίατσικου κατάφεραν να περισώσουν περισσότερα προνόμια από όσες δεν είχαν ικανή αντιπροσώπευση, ιδιαίτερα το άρθρο 28 επικυρώνει τις όποιες αμφισβητήσεις για αδικίες.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, είναι υπόλογοι διότι κανένας τους δεν έκανε τον κόπο να το διαβάσει. Εάν το είχαν διαβάσει μία φορά θα καταλάβαιναν ότι πρόκειται για ένα κακό και άδικο νομοσχέδιο.
Η Νέα Δημοκρατία, ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου, θα πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Εάν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδείξουν τον ίδιο βαθμό ανικανότητας στην κατανόηση τους προβλήματος και δεν υπάρξει άμεσα τροπολογία, η Νέα Δημοκρατία ως νέα και αυτοδύναμη Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηλά στην ατζέντα της την διόρθωση τέτοιων αδικιών.

* Ο κ. Γιάννης Καράμπελας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και Πολιτευτής της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: