Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για τις επιπτώσεις στον Κόλπο Δομβραίνας της μης κατάρτισης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, για την οποία παραπέμπεται η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 


Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση απευθυνόμενη στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά σαφείς απαντήσεις για τις επιπτώσεις στον Κόλπο Δομβραίνας της μη κατάρτισης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, για την οποία παραπέμπεται η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας  στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη εναρμόνισης με την Κοινοτική Οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που απαιτούσε από τα παράκτια κράτη μέλη να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. 

Τονίζεται ότι η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει στον παραπάνω σχεδιασμό σταθμίζοντας τους εθνικούς στόχους για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων πόρων, τη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα, των θαλάσσιων μεταφορών, του βιώσιμου τουρισμού, των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, την διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας, των τοπικών οικονομιών των θαλάσσιων περιοχών και την κοινωνική συνοχή.

Υπογραμμίζεται ότι για την Βοιωτία, η μη ανταπόκριση της Κυβέρνησης στην υποχρέωση της χώρας να καταρτίσει θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, παρά την υποχρέωσή της και μετά την προειδοποιητική επιστολή τον Δεκέμβριο 2021 και την Αιτιολογημένη Γνώμη τον Απρίλιο 2023, δημιουργεί εύλογη ανησυχία και σε σχέση με τον προβλεπόμενο βαθμό συμμετοχής του νομού στην παραγωγή μορφών ενέργειας από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στις θαλάσσιες περιοχές της. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αίτηση άδειας παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», στην οποία περιλαμβάνεται κατάληψη θαλάσσιας επιφάνειας περίπου 7.000 στρεμμάτων, επί συνόλου 30.000 στρεμμάτων του Κόλπου της Δομβραίνας του Δήμου Θηβαίων στον Κορινθιακό Κόλπο, στον χάρτη της οποίας έχουν απαλειφθεί οι παραλιακοί οικισμοί του Αγίου Νικολάου και Αλυκής.  

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια: 

       Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μη ανταπόκρισης της Κυβέρνησης στην υποχρέωση να καταρτίσει η χώρα μας θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο για την παρουσία στην Βοιωτία πλωτών αιολικών πάρκων.

       Ποια είναι η εξέλιξη της υπ΄ αριθμ. Γ-015234 αίτησης άδειας παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», στην οποία περιλαμβάνεται κατάληψη θαλάσσιας επιφάνειας περίπου 7.000 στρεμμάτων, επί συνόλου 30.000 στρεμμάτων του Κόλπου της Δομβραίνας του Δήμου Θηβαίων στον Κορινθιακό Κόλπο; Με ποιες ενέργειες έχει διασφαλιστεί η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας δεδομένου ότι ο κόλπος της Δομβραίνας εντάσσεται και στις προστατευόμενες περιοχές, με βάση το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: