Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Μουλκιώτης: «Κατεπείγουσα αναγκη η ιατροφαρμακευτική περιθαλψη από 1-3-2024 όλων των μη μισθωτών ασφαλισμένων»



Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση απευθυνόμενη στην Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητά να αντιμετωπιστεί το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, από την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας περίπου 400.000 μη μισθωτών και των έμμεσων ασφαλισμένων – μελών των οικογένειών τους.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι με το άρθρο 90 του ν. 5018/2023 παρατάθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατ’ εξαίρεση, στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. η ασφαλιστική ικανότητα έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Προβλέφθηκε, μάλιστα, ότι η  ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω ασφαλισμένων – μη μισθωτών θα παραταθεί μέχρι 29.2.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευσθεί, συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 400.000 μη μισθωτοί δεν έχουν καταβάλλει μέχρι σήμερα τις ανωτέρω εισφορές με κίνδυνο αφενός την απώλεια εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΦΚΑ, αφετέρου να στερηθούν από 1.3.2024 της ασφαλιστικής ικανότητας που καλύπτει τόσο τους ίδιους όσο και τα έμμεσα μέλη της οικογένειάς τους.

Τέλος, τονίζεται ότι μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το τι προτίθεται να πράξει, ώστε να μην μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου 2024 οι μικροφειλέτες - μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ και οι οικογένειές τους, ενώ πέρυσι, που – συμπωματικά – ήταν προεκλογική χρονιά, χορήγησε ασφαλιστική ικανότητα σε όσους είχαν οφειλές με την καταβολή μόνο των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατόπιν αυτών, δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής καταστασης, ζητείται με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, από την αρμόδια υπουργό να δώσει σαφή απάντηση: 

  • Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, από 1-4-2024, μεσούσης ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής κατάστασης ένεκα ακρίβειας, εκτίναξης δαπανών καυσίμων και ενέργειας, από την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας τόσο μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, άμεσων και έμμεσων, ως και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι/ες μη μισθωτοί (αυτοαπασχολούμενοι, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες) που στερούνται από 1.3.2024 την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: