Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

O κ. Γιώργος Μουλκιώτης ανακοινώνει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις


 


Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. 

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, παρά τις επιμέρους θετικές διατάξεις, αναπαράγει τον επιδοματικό λαϊκισμό και την κουλτούρα των χαμηλών προσδοκιών, καθώς στερείται συνολικού πλαισίου για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

  • Οι διατάξεις που θεσμοθετούν αυξήσεις μετά από χρόνια σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων είναι θετικές, αλλά οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ, οδηγεί σε χαμηλότερες του πληθωρισμού αυξήσεις, λειτουργώντας περισσότερο ισοπεδωτικά στη σχέση εισαγωγικού με καταληκτικό κλιμάκιο.
  • Είναι σωστό το μέτρο για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να βελτιώσει πραγματικά το επίπεδο διαβίωσης των ευάλωτων συνταξιούχων.
  • Η Νέα Δημοκρατία είναι «οπαδός» των εφάπαξ δαπανών, όπως το αποδεικνύει και με το επίδομα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη το 2019, για κατάργησή του νόμου Κατρούγκαλου και άρα και για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
  • Οι διατάξεις με τις οποίες δίνονται αναδρομικές αυξήσεις για 9.500 συνταξιούχους που εντάσσονται στο «μικρό Δημόσιο», αν και θετικές, αποτελούν ένα ακόμα δείγμα κακής νομοθέτησης του ανύπαρκτου επιτελικού κράτους της κυβέρνησης, καθώς  τις εισηγείται 8 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4997/2022, με το οποίο αυξήθηκαν όλες οι υπόλοιπες συντάξεις από 1.1.2023.
  • Οι μικρές αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων και του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. 
  • Τα έως τώρα αποτέλεσμα του προγράμματος «Σπίτι μου» αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιοριστικό, που δεν απαντά στο στεγαστικό πρόβλημα, που δεν φέρνει αποτελέσματα, ενώ απευθύνεται σε πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι ισχυρίζεται και αυξάνει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος στέγασης.


Σε αντιδιαστολή των παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εμμένει στις προτάσεις για:

  • Πλήρη επαναφορά του ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2024.
  • Δημιουργία μίας δεξαμενής 150.000 κατοικιών, που είτε θα κατασκευαστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε θα ανακαινιστούν παρέχοντας φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής στους ιδιοκτήτες τους, και θα διατίθενται με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλά ενοίκια. Ώστε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικά και αποδοτικά το στεγαστικό πρόβλημα των νέων της πατρίδας μας και να μειώσουμε το κόστος στέγασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: