Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

H Ορχομένια Ιστορικός Τέχνης Δρ. Μαρία Αθανασέκου παρουσιάζει στην Αθήνα το συλλογικό τόμο που επιμελήθηκε - Το εξώφυλλό του φιλοτέχνησε ο Άγγελος Παπαδόπουλος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαρία Αθανασέκου (επιμέλεια),
«Γιατί  με αφορά η τέχνη, οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας»
Το Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει από τις Eκδόσεις «ἡδυέπεια» ο συλλογικός τόμος που επιμελήθηκε η  Μαρία Αθανασέκου  «Γιατί  με αφορά η τέχνη, οι πολλές διαστάσεις της και πως αξιοποιείται στη ζωή μας».
σελ. 380
isbn: 978-960-83587-7-5
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να παρουσιάσει μερικές από τις πτυχές και τα πρόσωπα της τέχνης, καθώς και δρόμους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί στη ζωή μας. Απευθύνεται σε όσους την αγαπούν ή θέλουν να τη γνωρίσουν, σε ανθρώπους που εργάζονται με παιδιά ή έχουν παιδιά στον κύκλο τους, σε γονείς,  εκπαιδευτικούς της γενικής και ειδικής αγωγής, σε ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών που σελίδα τη σελίδα θα προχωρούν όλο και πιο βαθιά στον πολύχρωμο και μυρωδάτο κήπο των συναισθημάτων, των δυνατοτήτων, της δύναμης που η τέχνη μπορεί να μας ενσταλάξει.
Είναι καρπός της σύμπραξης πολλών, ομοϊδεατών συγγραφέων, αποτέλεσμα τριβής και σχέσης με την τέχνη επί πολλά χρόνια, είναι το καταστάλαγμα της διδακτικής εμπειρίας μας σε σχολικές αίθουσες, πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε κέντρα επιμόρφωσης,  της σχέσης μας με την τέχνη σε προσωπικό και όχι απλά επαγγελματικό επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα των ωρών σιωπής περιμένοντας την έμπνευση, της έντασης και της έκρηξης της συναυλίας, της στοχαστικότητας μιας παράστασης, των αμέτρητων κλικ πριν μια καλή φωτογραφία, των διαδρομών πάνω στον καμβά, του χτύπου πάνω στην πέτρα για το πλάσιμο μιας μορφής. Στο βιβλίο έχουν γράψει επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες και επιστήμονες καταθέτοντας τη γνώση και την εμπειρία τους.
Μέσα από αυτή την απόπειρα να καταγράψουμε μερικές μόνο από τις πολλές εκφάνσεις της τέχνης θέλουμε να εμπνεύσουμε και να παροτρύνουμε την ενασχόληση σε πρώτο και τη δημιουργία σχέσης με την τέχνη σε δεύτερο, πιο βαθύ επίπεδο.
Η τέχνη μας αφορά όλους. 



Η Δρ. Μαρία Αθανασέκου είναι Ιστορικός Τέχνης και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο και το Frederick University. Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, το Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σε άλλα πανεπιστήµια. Είναι µέλος της ευρωπαϊκής ερευνητικής οµάδας COST Action µε την ιδιότητα της εκπροσώπου της Ελλάδας. Δίνει διαλέξεις για θέµατα Ιστορίας Τέχνης σε ποικίλους φορείς, συµµετέχει µε ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, άρθρα της έχουν δηµοσιευτεί σε επιστηµονικά περιοδικά, έχει γράψει κεφάλαια σε βιβλία και έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της σε ηλεκτρονική µορφή. Τα επιστηµονικά της ενδιαφέροντα είναι πολλά και τα συνδυάζει πάντα µε γνώµονα την τέχνη, τη θεραπεία και την εκπαίδευση. Έχει µετεκπαιδεύσεις και επιµορφώσεις στην Εικαστική Θεραπεία, την Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία, Νευρολοψυχολογία κ.ά. Η προσέγγιση της στην τέχνη είναι διαθεµατική καθώς δανείζεται από αδερφές επιστήµες φιλοδοξώντας και ελπίζοντας τη δηµιουργία σχέσης των φοιτητών/εκπαιδευόµενων µε την τέχνη. Της αρέσει να αφηγείται ιστορίες της τέχνης, να µοιράζεται και να επικοινωνεί µέσω της εικόνας. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει µεγάλη δύναµη και ιστορίες να µας πει, πολλές, αν όχι όλες, µας αφορούν ή θα µας αφορούν σε κάποια από τις περιόδους της ζωής µας, όσο διευρύνεται το υπαρξιακό µας πεδίο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Άγγελος Παπαδόπουλος.
Συμμετέχουν:
Δρ Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης
Δρ Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία, Κύπρος.
Όλγα Γκουνή, Προγεννητική Ψυχοθεραπεύτρια, Ερευνήτρια
Ευμορφία Λεβέντη, Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ
Δρ Αριστοτέλης Κοΐνης, Κλινικός Ψυχολόγος
Παναγιώτης Τσιρίδης, Μουσικοπαιδαγωγός-Συγγραφέας
Δρ Αγάθη Αργυριάδη, Ψυχοπαιδαγωγός, Ψυχολόγος, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick
Δρ Αλέξανδρος Αργυριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Frederick
Μελπομένη Μουρτζιάπη, Ψυχοπαιδαγωγός, Υποψήφια Διδάκτωρ στις Επιστήμες της Αγωγής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Δρ Αποστολία Πάστρα, Ψυχοπαιδαγωγός Διερευνητικής Δραματοποίησης
Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός, Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού και Συμβόλων, Ειδικευόμενη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας
Ζωή Κρόκου, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής
Σοφία Σκλείδα, Φιλόλογος, Ποιήτρια, ΜΑ, Ph. D. Υποψήφια Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Σταθης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Μαθηματικών – Συγγραφέας
Άγγελος Θεοχάρης, Υποψήφιος Διδάκτορας στις Πολιτισμικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
Δρ Ευγενία Ζούζουλα, Αρχαιολόγος
Δρ Ευαγγελία Αργυροπούλου, Αρχαιολόγος
Δρ Αμαλία Παπαϊωάννου, Ιστορικός Τέχνης
Ελένη Ζωγάκη, MD
Ασημίνα Μερτζάνη, Κοινωνικός Επιστήμονας – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Ιλιάνα Θεοδωροπούλου, Εικαστικός
Αλεξάνδρα Μαϊντά, Ερασιτέχνης φωτογράφος – Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια
Νίκος Γ. Μεργιαλής – Μουσικοί ιχνηλάτες, τραγουδοποιός

Ξανθή Ταβουλαρέα, Ηθοποιός
Δημήτρης Κανδρινάκος, Γλύπτης
Σωτήρης Καδινόπουλος, Συνταξιούχος Φωτοειδησιογράφος
Νίκος Μαϊντάς, Μουσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: