Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Κλείσιμο της Ε.Ο στο Μαρτίνο από εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Με νέα  24ωρη απεργία και κλείσιμο της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Μαρτίνου, σήμερα στη 1 το μεσημέρι, απαντούν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που δίνει παράταση ζωής στην επιχείρηση αλλά με περιορισμένη χρονική διάρκεια και μεγάλες περικοπές στους μισθούς.
Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση  διαμαρτυρίας  των εργαζομένων στην είσοδο του εργοστασίου της Λάρυμνας, έχοντας στο πλευρό τους όλους τους φορείς της περιοχής.
Με την τροπολογία του Κωστή Χατζηδάκη, η ΛΑΡΚΟ με τους 1.200 εργαζομένους, μαζί με τους εργολαβικούς:
  • Τίθεται σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης, με συγκεκριμένες προθεσμίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Ο διαχειριστής θα οριστεί μέσα στον Μάρτιο και θα καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας μέσω της κρατικής επιχορήγησης, που διευκρινίζεται ότι θα είναι η τελευταία.
  • Μειώνεται κατά 25% το κόστος λειτουργίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μισθολογική δαπάνη. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι το «ψαλίδι» αφορά μόνον εργαζομένους με αμοιβές άνω των 2.000 ευρώ. Από τα στοιχεία του υπουργείου, το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο ανέρχεται στα 44.000 ευρώ και για τα υψηλόβαθμα στελέχη υπερβαίνει τις 73.000.
  • Προχωρά με διαδικασίες fast track η διαιτησία για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Δημόσιο για το συγκρότημα της Λάρυμνας, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν μέσα σε εννέα μήνες. Υπάρχει η απειλή της πτώχευσης, σε περίπτωση απόκλισης από το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
  • Προκηρύσσεται διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού, με ειδικές αναφορές στο εργοστάσιο και το ορυχείο της Λάρυμνας, τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας.
Χθες το βράδυ η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθωτική κίνηση στην τροπολογία. Στην τελική διατύπωση ορίζεται ότι η πώληση του 75% του ενεργητικού πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, δεν θα δοθεί εξάμηνη παράταση ζωής και η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση. Στο μεταξύ, με χθεσινή απόφασή της, η διοίκηση της ΔΕΗ στην ουσία διαγράφει τα ανεξόφλητα χρέη της επιχείρησης και θα υπογράψει νέα σύμβαση προμήθειας ενέργειας. Η ΛΑΡΚΟ υποχρεώνεται σε πλήρη και έγκαιρη εξόφληση των νέων λογαριασμών, σε αντίθετη περίπτωση η παροχή θα διακόπτεται σε 30 ημέρες. Πηγή https://www.siriosfm.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: