Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Σε έναν μήνα το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης

Στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την αυστηροποίησή του «εκεί που χρειάζεται» καθώς και το ψηφιακό δίπλωμα, το οποίο «σε ένα μήνα από τώρα αυτός που έχει επιτύχει στις εξετάσεις θα μπορεί να παίρνει το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα», αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εκπομπή Mega Magazino. 
Αναφορικά με το νέο ΚΟΚ, τόνισε πως «πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα τιμωρούμε τον οδηγό και όχι το όχημα. Μιλάμε για αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκεί που χρειάζεται και όχι παντού. Και εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα εφαρμογής. Γιατί πολλές φορές βλέπουμε αυστηροποιημένους ΚΟΚ που δεν έχουν σχέση με τη λογική και στην ουσία δεν εφαρμόζονται. Χρειαζόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή, σε μερικά παραπτώματα, που είναι απαράδεκτα και δημιουργούν ζητήματα στην οδική ασφάλεια, να είμαστε αυστηροί και να τον εφαρμόσουμε και σε άλλες περιπτώσεις να μειώσουμε τα πρόστιμα».
Και πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε ένα point system, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι στην Ελλάδα δυστυχώς τα στατιστικά είναι εξαιρετικά στενάχωρα για ζητήματα Οδικής Ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο και με ένα νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα».
Για το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι 100.000 πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, ενώ σήμερα δυστυχώς για να πάρουν το κανονικό δίπλωμα περιμένουν πάνω από τρεις και τέσσερις μήνες, πράγμα που είναι απαράδεκτο και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τον κ. Πιερρακάκη, σε ένα μήνα από τώρα -αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή- θα μπορεί πλέον αυτός που έχει επιτύχει στις εξετάσεις να παίρνει το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, με μία πολύ εύκολη εφαρμογή, που σημαίνει ότι θα μπορεί να οδηγεί αμέσως και να μην περιμένει τρεις μήνες», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε: «Απλά βασικά πράγματα, που δημιουργούν την αίσθηση ότι η χώρα μας επιστρέφει σιγά-σιγά στην κανονικότητα και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών».
Στο ερώτημα εάν θα μπορεί να αντικαταστήσει κάποιος το ψηφιακό δίπλωμα σε περίπτωση απώλειας, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι δυνατό, καθώς το ψηφιακό δίπλωμα δεν αντικαθιστά το κανονικό δίπλωμα, αλλά είναι προσωρινό.
Να θυμίσουμε ότι η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή - και σε έντυπη μορφή κατόπιν ταυτοποίησης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι.
Η προσωρινή άδεια χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών ή οδηγών: α) στους επιτυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, είτε για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης, ή για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, β) σε όσους υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της, για έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής, για προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, για άρση του κωδικού 114, για μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης και για περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: