Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Συνεχίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο η Βουλευτής κα Γιώτα Πούλου - Ερώτηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αδειών Διαμονής Αλλοδαπών Νομού Βοιωτίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Σήμερα, κατέθεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αδειών Διαμονής Αλλοδαπών Νομού Βοιωτίας. Έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο υποθέσεων για νομιμοποιήσεις υπηκόων τρίτων χωρών που εργάζονται στην περιοχή, δεν μπορεί να ανταποκριθεί εγκαίρως με επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της περιοχής. Αφενός οι καλλιέργειες, η κτηνοτροφία και η βιομηχανία στερούνται εργατικά χέρια, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος για επέκταση της αδήλωτης εργασίας και στην απώλεια εσόδων για το κράτος.

Το υπάρχον μόνιμο προσωπικό εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε περιβάλλον μεγάλης πίεσης, διαμαρτυριών, οργής των εξυπηρετουμένων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σωματικής εξάντλησης και burn out. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις υπαλλήλων με 8μηνες συμβάσεις, που βρίσκονται στον τέταρτο μήνα της σύμβασής τους και λειτουργούν υποστηρικτικά.

Είναι επείγουσα η ανάγκη για ενισχυση της Υπηρεσίας με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό.

14 Φεβρουαρίου 2020

Γιώτα Πούλου
Βουλευτής Βοιωτίας



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Απαξίωση του Τμήματος Αδειών Διαμονής Αλλοδαπών Νομού Βοιωτίας



Το Τμήμα Αδειών Διαμονής Νομού Βοιωτίας νομιμοποιεί και αδειοδοτεί τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην περιοχή, οι οποίοι, σε μεγάλο ποσοστό εργάζονται σε παραγωγικούς τομείς (αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και βιομηχανία).

Ως εκ τούτου είναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία για την οικονομία του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, αφού εξυπηρετείται επίσης, εκτός των αγροτοκτηνοτροφικών αναγκών, και μεγάλο μέρος της ΒΙ.ΠΕ Αθηνών (Σχηματάρι – Οινόφυτα – Τανάγρα).

Το τμήμα λειτουργεί από το 2012 ως Υπηρεσία Μίας Στάσης, σύμφωνα με το Νόμο 4018/2011 (Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας (...), ΦΕΚ 215/Α/30.9.2011).

Το τμήμα αν και υποστελεχωμένο από την αρχή της λειτουργίας του, κατάφερνε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυσή του δεν τελεσφόρησαν όλα αυτά τα χρόνια. Η αποδυνάμωση της υπηρεσίας, με ελάττωση προσωπικού, οφείλεται σε διάφορους λόγους (μετακινήσεις, συνταξιοδοτήσεις, ασθένειες).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε για την ενίσχυση της Υπηρεσίας με τέσσερις υπαλλήλους 8μηνης σύμβασης, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων του εξειδικευμένου έργου. Οι συμβάσεις αυτές ολοκληρώνονται σε τέσσερις περίπου μήνες. Ωστόσο, η υπηρεσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις και εκκρεμότητες σε μεγάλο όγκο υποθέσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για αιτήσεις που πρέπει να εγκριθούν μέχρι την άνοιξη, για να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, η υπηρεσία αδυνατεί να τις εξετάσει πριν τον Σεπτέμβριο του 2020!

Επειδή το υπάρχον μόνιμο προσωπικό (2 υπάλληλοι ΔΕ και ένας υπάλληλος ΤΕ) εργάζεται σε ζοφερό περιβάλλον πίεσης, διαμαρτυριών, οργής των εξυπηρετουμένων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σωματικής εξάντλησης και burn out.

Επειδή η μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση υποθέσεων στερεί από την παραγωγή εργατικά χέρια ή οδηγεί στην επέκταση της αδήλωτης εργασίας και στην απώλεια εσόδων για το κράτος

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Αν είναι ενήμερος για την δυσλειτουργία της Υπηρεσίας από την έλλειψη προσωπικού;

2. Αν είναι ενήμερος για το «κατεπείγον» της υπόθεσης;

2. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει και με ποιον χρονοπρογραμματισμό την ενίσχυση της Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Γκαρά Αναστασία

Καφαντάρη Χαρά

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος


Δεν υπάρχουν σχόλια: