Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ : Απεργούμε για να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ για το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ασφαλιστικό Βρούτση – Νέας Δημοκρατίας: Ο λογαριασμός στους μισθωτούς
Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού της ΝΔ είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης. Ειδικότερα:
Συντάξεις
·         Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκατ. μικρότερη από ό,τι δαπανήθηκε το 2019. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν αυξήσεις.
·         Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για «επιστροφή» της 13ης & 14ης σύνταξης που περικόπηκαν με προηγούμενους ασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 2010-2012.
·         Καταργείται η 13ησύνταξη και η πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη - σημαντική ενίσχυση του ετήσιου εισοδήματος της.
·         Μειώνεται το πέναλτι σε συνταξιούχους που απασχολούνται και δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται συνταξιούχοι σε φορείς γενικής κυβέρνησης με μείωση στη σύνταξη μόνο 30%, όταν η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%.
·         Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (κοντά 50%) και στο εφάπαξ (κοντά στο 40%).
·         Ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ οι δομές του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικού ταμείου) και ΕΦΑΠΑΞ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του μελλοντικά και την παράδοση των αποθεματικών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!
·         Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επιστροφή των «κλεμμένων» των ασφαλιστικών ταμείων (PSI 2012), ή έστω σταδιακή αποκατάσταση.
·         Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης και ιδιαίτερα για όσους υπαλλήλους έχουν μέχρι 30 έτη υπηρεσίας. Καμία δέσμευση για την τύχη της «προσωπικής διαφοράς».
Όρια συνταξιοδότησης
·         Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 έτη υπηρεσίας. Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
·         Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για μείωση των ορίων ηλικίας στους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν.3075/2002).
Εισφορές
·         Το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους.
·         Επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων.
Το νέο ασφαλιστικό Βρούτση – Νέας Δημοκρατίας:
·         Επιειρεί κατά παράνομο, αντισυνταγματικό και αντικοινοβουλευτικό τρόπο να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις μεγάλες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων του 2012, καθώς και την κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων που επήλθαν με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4093/2012).
·         Προαναγγέλλει, μέσω του θεσμού της «προαιρετικής επικουρικής σύνταξης», την ιδιωτικοποίησή της από 1-1-2021 με τη διάταξη-«δούρειο ίππο» περί προαιρετικής ένταξης στην επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.
·         Δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το έμμεσο και κρυφό χτύπημα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτική ασφάλιση.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ασφάλιση σημαίνει ΑΤΟΜΙΚΗ και μη ασφαλής ασφάλιση
Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργούμε
για να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1.       Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
2.       Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
3.       Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
4.       Άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και ενσωμάτωση στην ανταποδοτική σύνταξη ως αναπόσπαστο τμήμα αυτής.
5.       Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παραστατικά οι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού στο παρακάτω σχήμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: