Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Μηταράκης: «Δε θα ανεχθούμε τα 5 νησιά του Β. Αιγαίου να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης»


Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά
Την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά.
 «Οι νέες δομές που ετοιμάζονται στα νησιά έχουν τη μισή χωρητικότητα από την υφιστάμενη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία του ασύλου, στην αποτροπή, στις επιστροφές και στην αποσυμφόρηση των νησιών».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών ασύλου, οι νέες αποφάσεις βγαίνουν μέσα σε 24 ημέρες σε πρώτο  βαθμό και συμπλήρωσε ότι «στόχος η παραμονή στα νησιά να είναι  κάτω από έξι μήνες. Έχουμε κάνει 9 αποστολές μέχρι στιγμής. Αυτός ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο δείχνει πως οι επιστροφές γίνονται με απόλυτη συστηματικότητα». «Η πολιτική των επιστροφών χαλάει τη διακίνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι το βασικό αίτημα στα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια ήταν  «Όχι επιστροφές».
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ροών. Για να το πετύχουμε, δουλεύουμε σε έξι κατευθύνσεις: «Ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση ροών της διαδικασίας ασύλου, αισθητή αύξηση των επιστροφών, λειτουργία κλειστών κέντρων, έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης. Η υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της κρίσης».
Επίσης, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι το κλείσιμο των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας θα γίνει αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, λέγοντας ότι «θα υπάρχει μόνο 1 κέντρο στα νησιά. Ούτε ΒΙΑΛ ούτε Μόρια».
«Την Πέμπτη θα μεταβώ στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσω τον Γερμανό Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Ζεεχόφερ. Αίτημα της χώρας μας η καλύτερη επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών», είπε ο κ. Μηταράκης.
«Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Τα νησιά είναι κέντρα ταυτοποίησης και διαχωρισμού. Όποιος δικαιούται άσυλο, πάει στην ενδοχώρα. Όποιος δε δικαιούται, πάει στην Τουρκία», κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: