Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Χρηματοδότηση ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ στον αγροτικό τομέα


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ανατάσσει την αγροτική οικονομία, παρέχοντας τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία που θα ενισχύσουν και θα αναμορφώσουν ριζικά το πεδίο του πρωτογενούς τομέα. Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 υπεγράφη σχετική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς με την οποία καλύπτεται ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό χρόνων και διασφαλίζεται συνολικό ποσό ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ για την προσέλκυση επενδύσεων στον αγροτικό κλάδο.

Το ποσό θα διατεθεί σε νέους αγρότες και σε αγροτικές επιχειρήσεις μέσω της παροχής χαμηλότοκων δανείων, μακράς διάρκειας αποπληρωμής και μειωμένων εγγυήσεων προκειμένου να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους.

Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας ευχαρίστησε την ΕΤΕπ και τις δύο ελληνικές τράπεζες για την αρωγή τους στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας για την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής «που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής ποιοτικότερων προϊόντων η οποία αποτελεί το ζητούμενο της αγροτικής ανάπτυξης» όπως τόνισε.

Ο Υπουργός επεσήμανε μάλιστα ότι η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών θα συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εξέφρασε την ελπίδα το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο να αξιοποιηθεί πλήρως από τους Έλληνες παραγωγούς ώστε να καταστήσει το επάγγελμα του γεωργού ελκυστικότερο και για τις νέες γενιές. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την στήριξή του στην υλοποίηση της συμφωνίας και δεσμεύτηκε εκ μέρους της ΕΤΕπ να συνεχίσει να ενισχύει τις επενδυτικές προσπάθειες της Ελλάδας.

Παρών στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας ο οποίος επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, αναδεικνύοντας παράλληλα «την πολύτιμη συμβολή της ΕΤΕπ στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, την προώθηση της γεωργίας ακριβείας και την ανασυγκρότηση των αγροτικών υποδομών της χώρας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: