Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Βορίδης: Επιστρέφονται 280 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης αναδεικνύοντας τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο, αναφέρθηκε στη σημαντική νίκη που κατήγαγε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) στο ΥπΑΑΤ, προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020, δικαιώνεται η Ελλάδα για την υπόθεση των βοσκοτόπων για την οποία είχε υποχρεωθεί σε πρώτο βαθμό να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Η θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, με την αμετάκλητη απόφαση η οποία εκδόθηκε, σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφεί από την ΕΕ στον ελληνικό προϋπολογισμό το ποσόν των 279.523.922,85 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του Ν.Σ.Κ. στο ΥπΑΑΤ, είχαν καταθέσει αναίρεση επί αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ της 1ης Σεπτεμβρίου 2017 με την οποία είχε απορριφθεί προσφυγή της Ελλάδας σχετικά με την κατ’ αποκοπή διόρθωση ύψους 25% για τα έτη υποβολής αιτήσεων 2009 έως 2011 λόγω αδυναμιών κατά τον ορισμό και τον έλεγχο των μονίμων βοσκοτόπων.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας σχετικά στη Βουλή και στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τη συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίζουμε και τη δουλειά που κάνουν οι νομικοί μας», απονέμοντας τα εύσημα στα στελέχη του Ειδικού Γραφείου Κοινοτικού Δικαίου του Ν.Σ.Κ. στο ΥπΑΑΤ τα οποία με τη μεθοδικότητά τους οδηγούν στην εξασφάλιση ενός σημαντικού εσόδου για τον προϋπολογισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: