Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ο ιστορικός φιλόλογος και δοκιμιογράφος ο κ. Σαράντος Καργάκος γοήτευσε το κοινό του Ελευθέρου Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλιάρτου

Την Τετάρτη 20 Απριλίου ένας σημαντικός Έλληνας ιστορικός φιλόλογος και δοκιμιογράφος,ο κ. Σαράντος Καργάκος ,ήταν προσκεκλημένος του Ελευθέρου Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλιάρτου. 



Σε ένα κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου,μίλησε με θέμα: << Η Αρχαία Ελληνική Οικονομία και το φαινόμενο των οικονομικών κρίσεων>>. 
Στην διάρκεια των τεσσάρων ετών λειτουργίας του Ελευθέρου Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλιάρτου 
διακεκριμένοι διανοούμενοι έχουν μιλήσει για την εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από μια καθολικότητα,με την έννοια της παγκοσμιότητας.
Αναφέρθηκαν στον κίνδυνο να κυριαρχήσει η μοναδική και μονοδιάστατη άποψη που προτείνεται από μια ορισμένη πλευρά του Δυτικού Πολιτισμού.
Ο Σαράντος Καργάκος με την ομιλία του μας κάλεσε να υιοθετήσουμε μια νέα στάση και ένα νέο βλέμμα απέναντι στο βαθύτερο νόημα του Δυτικού Πολιτισμού. 
Μια νέα στάση που μας υποχρεώνει να ανεβούμε το ρεύμα της ιστορίας και της σκέψης μέχρι τις πηγές αυτού του πολιτισμού,δηλαδή την Αρχαία Ελληνική Παράδοση.Αυτό το νόημα έχει η αναφορά του στο Σόλωνα και την Σεισάχθεια και στον Οικονομικό του Ξενοφώντος,το πρώτο κείμενο δημοσίων οικονομικών στον κόσμο.Επίσης η αναφορά του στην συνετή ευφυή πολιτική του Θεμιστοκλέους,ο οποίος έπεισε τους Αθηναίους να επενδύσουν τα έσοδα του Λαυρίου για να ναυπηγήσουν τον στόλο τους.Έτσι νίκησαν τους Πέρσες στην Σαλαμίνα και έθεσαν τα θεμέλια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. 
Αναφέρθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά τις βάσεις για μια οικονομία με αξιώσεις παγκοσμιότητας.
Η Ελλάδα σήμερα,ανέφερε ο Σαράντος Καργάκος,βρίσκεται στην μέγγενη του υπερδανεισμού,αποτέλεσμα μίας καταναλωτικής παρασιτικής νοοτροπίας,η οποία κατέστρεψε τις παραγωγικές δομές της χώρας.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του ότι η Ελλάδα δεν είναι οικονομική δύναμη-αν και μπορούσε να είναι-,είναι όμως μια παγκόσμια πολιτιστική δύναμη.
Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να γίνει το κέντρο ενός πολιτιστικού σύμπαντος,το κέντρο μιας πολιτιστικής οικουμενικότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ 
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 
σε συνεργασία με
ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: