Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς, παλιοί και νέοι λαϊκιστές και το κράτος που μας…αποχαιρετά!



Αργά και σταθερά το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας της χώρας ολοκληρώνει το έργο του… Οι αθεόφοβοι δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο…Διαλύουν το κράτος που γνωρίσαμε χωρίς να βάζουν κάτι άλλο στην θέση του…Το κράτος και οι δομές του μας «αποχαιρετούν»….Σειρά έχουν τώρα τα πανεπιστήμια και δή τα περιφερειακά, με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ (τι ειρωνεία με την θεά της γνώσης).
Οι λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ (αυτοί που ανέδειξαν τον λαϊκισμό στο ανώτατο στάδιο του σοσιαλισμού), και της ΝΔ (που ανέδειξαν την αγορά, την ιδιωτικοποίηση των πάντων και την καταστροφή του δημόσιου χώρου ως υπέρτατη αξία) γέμισαν την περασμένη εικοσαετία το κάθε χωριό και την κάθε πόλη με το «δικό της» πανεπιστήμιο και σχολή…
Οργάνωναν, θεσμοθετούσαν και υλοποιούσαν ανέξοδα διότι, πλήρωνε ο επόμενος…Σήμερα σε αγαστή σύμπνοια η «τρόικα εσωτερικού» (Κουβέλης-Βενιζέλος-Σαμαράς) με την «τρόικα εξωτερικού», έρχονται να ολοκληρώσουν υπό το βάρος των μνημονιακών επιλογών την διάλυση των δομών και θεσμών του ελληνικού πανεπιστήμιου :Στο όνομα της περιστολής δαπανών, της οικονομίας και της μη βιωσιμότητας σχολών και τμημάτων.
Ποιος όμως, θα πληρώσει το λογαριασμό των περιφερειακών πανεπιστημίων/σχολών που έφτιαξαν από το 1980για να προικοδοτήσουν τους διάφορους πολιτευτάκηδες, ποιος θα πληρώσει τον αγωνία των χιλιάδων γονιών και παιδιών ?
Ποιος θα πληρώσει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών ?
Ποιος δηλαδή θα πληρώσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της Πασοκικής και Νεοδημοκρατικής ασυναρτησίας στην παιδεία ?.
Το Πανεπιστήμιο Στερεάς (δηλαδή…οι δύο ασύνδετες επιστημονικά μεταξύ τους σχολές, που τις έσπειραν σαν καλαμιά στον κάμπο στην Λιβαδειά και στην Λαμία οι λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ) θα είναι το πρώτο θύμα της περιοριστικής πολιτικής της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά δώσαμε στο παρελθόν προτάσεις και μάχες για ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία. Μιλήσαμε για χωροθέτηση σχολών και τμημάτων, για αποκέντρωση, κόντρα μάλιστα στο «ρεύμα» αυτών που διέλυσαν την χώρα.
Σήμερα ο  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα δώσει την μάχη για μια νέα ορθολογική οργάνωση του Πανεπιστήμιου Στερεάς. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση να αφεθεί στα χέρια των ΘΑ (δων) του λαϊκισμού, του Περγαντά και του Χειμάρα που χρόνια τώρα τους ακούμε να μιλούν με εκείνα  τα αμίμητα …«κατόπιν ενεργειών μου» ή  «τα θέματα τάχουμε συνεννοηθεί με τον…υπουργό και την  κεντρική διοίκηση».  
Το Πανεπιστήμιο Στερεάς θα οργανωθεί με βάση επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια. Με κατεύθυνση που να προσομοιάζει στην παραγωγική φυσιογνωμία της περιφέρειας. Έτσι ώστε να συνδράμει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην αποκέντρωση, στην μεταφορά γνώσης στην περιφέρεια.
Η ανασυγκρότηση αυτή θα γίνει εκ βάθρων συνδυάζοντας προτάσεις και λύσεις, όπως για παράδειγμα η μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου και η δόμηση του πανεπιστήμιου σε επιστημονικά αντικείμενα όπως η Περιφερειακή ανάπτυξη, η Αγροτική Οικονομία, ο Ορυκτός πλούτος, η Επιχειρησιακή Ερευνα, η Καινοτομία…
Στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με την υποστήριξη των θεσμικών φορέων για την οργάνωση της παιδείας περιφερειακά.
Στην πορεία ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει το μερίδιο ευθύνης που του δίνει η κοινωνία, χρειάζονται τομές για την ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους.
Το ελληνικό κράτος και οι κορυφαίοι του θεσμοί και δομές όπως τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένα στην Αθήνα.
Το έργο αυτό το «ζήσαμε» και αποδείχτηκε  καταστροφικό.

Το Γραφείο τύπου
ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: