Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αθανάσιος Νούσας, Δικηγόρος -Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Στερεάς Ελλάδας: «Κάθε θέμα αφού φτάσει σε μας μπορεί να βρει τον συμπαραστάτη του»

Αθανάσιος Νούσας, Περιφερειακός Συμπαραστάτης
 του Πολίτης και της Επιχείρησης Στερεάς Ελλάδας:
 «Οπουδήποτε προσκληθώ από κάποιο θεσμικό όργανο στην Περιφέρειά μας,
θα ανταποκριθώ με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή τους. Για να μάθει ο κόσμος, 
ο πολίτης, ο επιχειρηματίας πως μπορεί  αυτός ο θεσμός να του φανεί χρήσιμος»

Το… δίκιο των πολιτών ή των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας παλεύει να αποκαταστήσει από τις αρχές του 2011 με το γραφειοκρατικό ελληνικό κράτος και σύμφωνα με τις επιταγές του σχεδίου Καλλικράτης, ο πρωτόγνωρος θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» συνάντησε τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη και γνωστό Λαμιώτη δικηγόρο κ. Αθανάσιο Νούσα και του έθεσε μερικά βασικά ερωτήματα για να γνωρίσουμε καλύτερα το ρόλο του αλλά και το πώς μπορεί να γίνει ουσιαστικά ο δικός μας συμπαραστάτης!

Αρχικά κ. Νούσα χαίρομαι που μας δίνεται η δυνατότητα να  σας «συστήσουμε» το κοινό της Στερεάς καθώς πέρα από αναγνωρισμένος δικηγόρος κατέχετε από τις αρχές σχεδόν του 2011 το ρόλο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτης και της Επιχείρησης. Ας ξαναθυμίσουμε τον ρόλο σας σ` αυτό το νέο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης…
Είναι γεγονός κ. Ρόδη ότι διανύουμε το δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του θεσμού αυτού, ενός θεσμού ο οποίος είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα και υπαγορεύτηκε μέσα από το σχέδιο Καλλικράτης, ενός θεσμού που ήρθε για να μπορέσει να θεραπεύσει και να διαμεσολαβίσει ανάμεσα στον καταγγέλοντα πολίτη ή την καταγγέλουσα επιχείρηση σε υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο, προκειμένου να λύσει κάποια από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης είναι ανάλογη σαν και αυτή που έχει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος ασφαλώς εξακολουθεί να ιφίσταται. Κάποια άναλογη αποστολή έχει και ο δικός μου ρόλος, καθώς στο γραφείο μας προσέρχονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κάποια μορφής δυσλειτουργία ή θίγονται τα συμφέροντά τους από κάποιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας αλλά και του κράτους. Εμείς στη συνέχεια, με δική με πρωτοβουλία, αναλαμβάνουμε να διαμεσολαβήσουμε ανάμεσα στην καταγγελόμενη υπηρεσία για να λυθεί το πρόβλημά του. Η προθεσμία προκειμένου να τελειώσει αυτή η διαδικασία είναι το περισσότερο ένα μήνα. Σημασία έχει ότι είναι ένας θεσμός καινούργιος που έχει ωστόσο βοηθήσει τα μέγιστα σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας και όλη αυτή η διαδικασία (νομική, διοικητική, ηθική) είναι εντελώς ανέξοδη για τον πολίτη και την επιχείρηση και τον βγάζει από την επίπονη διαδικασία των δικαστηρίων.

Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία του θεσμού και τη συνεργασία μας τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας;
Θα σας απαντήσω πως είμαι ικανοποιημένος επειδή μέσα από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και με την αρωγή του Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά καταφέραμε ήδη να κάνουμε γνωστό πολύ σύντομα αυτό τον νέο θεσμό. Προσπαθούμε μέσα από την καθημερινή μας εργασία να φτάσουμε σ` αυτιά όλων των πολιτών και των επιχειρηματιών αφού σκοπός μας είναι να τους συμπαρασταθούμε.

Τα ζητήματα που κυρίως επιλύετε, περί τίνος πρόκειται;
Είναι πολυποίκιλα ζητήματα θα έλεγα, κυρίως συγκοινωνιακού δικαίου, ιδιοκτηριακού χαρακτήρα, ζητήματα πολεοδομικά, καθυστερήσεις πληρωμών εργολάβων, κ.τ.λ. , τα οποία κατά κανόνα χρονοτριβούν. Περισσότερο είναι γραφειοκρατικού χαρακτήρα, τα οποία μέσα από το γραφείο μας προσπαθούμε να επιλύονται γρήγορα και σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Πως βλέπετε αυτόν τον θεσμό να εξελίσσεται κ. Νούσα;
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει ο ρόλος μας δεν θα πρέπει να περιστρέφεται σε θέματα που άπτονται μόνο της Περιφέρειάς μας αλλά και άλλων υπηρεσιών, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Γενική Γραμματεία Θεσσαλίας Στερεάς. Επιπλέον, θεωρώ ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε και σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα με το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ ή άλλα προβλήματα που φτάνουν σε γνώση μας και έχουν να κάνουμε με υπερχεωμένα νοικοκυριά σε Τράπεζες, κ.α. Σήμερα δεν είναι της αρμοδιότητάς μας όμως είναι ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα που πιστεύω ότι ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης μπορεί να επεκταθεί και να βοηθήσει και προς σ` αυτή την κατεύθυνση. Κάθε θέμα αφού φτάσει σε μας μπορεί να βρει τον συμπαραστάτη του, ώστε  για να λύθει το πρόβλημά του πολίτη ή της επιχείρησης. Δεν έχει σχέση εάν είναι φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση, αφού στόχος είναι να βρεί το δίκιο του.

Έχετε σκοπό να έρθετε ακόμη πιο κοντά με τις τοπικές κοινωνίες;
Bεβαιότατα και χαίρομαι που μου δίνεται την ευκαιρία να δηλώσω για άλλη μια φορά δημόσια πως οπουδήποτε προσκληθώ από κάποιο θεσμικό όργανο στην Περιφέρειά μας, θα ανταποκριθώ με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή τους. Για να μάθει ο κόσμος, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας πως μπορεί  αυτός ο θεσμός να του φανεί χρήσιμος. Γι` αυτό και θα επαναλάβω τον τρόπο που κανείς μπορεί να μας βρει καθημερινά, από τις 7.30 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, στο ισόγειο της έδρας της Περιφέρειάς Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Τα τηλέφωνά επικοινωνίας μας είναι 22313 51256. Σας ευχαριστώ. 
Ο Διευθυντής της «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» Λάμπρος Ρόδης  συνάντησε τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη
και γνωστό Λαμιώτη δικηγόρο κ. Αθανάσιο Νούσα και του έθεσε μερικά βασικά ερωτήματα
ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το ρόλο του αλλά και το πώς μπορεί να γίνει ουσιαστικά ο δικός μας συμπαραστάτης! 







Δεν υπάρχουν σχόλια: