Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Τι απάντησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους Στερεοελλαδίτες δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του - Τι ρωτήσαμε ειδικότερα για την Περιφέρειά μας! 

Συντονίστρια: Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Προέδρου μας Βαγγέλη Βενιζέλου έχει ανοίξει εδώ και μέρες μια ουσιαστική, γόνιμη και ανοιχτή συζήτηση με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα βρίσκονται εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης από την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα.

- Σ. Καρανάσιος (Star Κεντρικής Ελλάδας)
- Γ. Βούτσινος (ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας)
- Λ. Ρόδης (Εν Δελφοίς)
- K. Ατίας (Ημέρα Λαμίας)
- Γ. Μπαρδόσας (Βοιωτική Ώρα & Διάβημα)

O λόγος σ’ εσάς κ. Πρόεδρε. Αμέσως μετά ξεκινάμε τις ερωτήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Δυο λόγια μόνο. Χαίρομαι πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, που  μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ άμεσα στις τοπικές κοινωνίες δύο στέρεων και λεβέντικων περιοχών της χώρας και επειδή με έχετε ακούσει να λέει την άποψή μου τις τελευταίες μέρες σε διάφορες ομιλίες, ας κάνετε καλύτερα εσείς τις ερωτήσεις σας.

Σ. Καρανάσιος (Star Κεντρικής Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να σας ρωτήσω και αν μπορείτε να μου δικαιολογήσετε, γιατί υπάρχει αυτή η επιμονή τις τελευταίες ημέρες με το Debate, τι θέλετε να πείτε περισσότερο στους ψηφοφόρους σας, τι παραπάνω θέλετε να αποδείξετε στην ελληνική κοινωνία που μέχρι στιγμής δεν το έχετε πει στις ομιλίες που κάνετε ανά την Ελλάδα και στις επαφές που έχετε με τα στελέχη και τους φίλους τους Κινήματος; Στο debate τι παραπάνω πιστεύετε θα βγει;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να λέω κοινότοπα πράγματα, όπως ότι η δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πολίτης έχει ακούσει τον κ. Σαμαρά να μιλάει μόνος του, εμένα να μιλάω μόνος μου. Δεν μας έχει αντιμετωπίσει στη Βουλή, γιατί εγώ δεν ήμουνα αρχηγός κόμματος μέχρι τις 19 Μαρτίου, άρα δεν έχει την εικόνα  μιας απευθείας αντιπαράθεσης και ενός διαλόγου ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και εμένα.
Και επειδή είμαστε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της προηγούμενης Βουλής και εν πάση περιπτώσει δύο κόμματα που έχουμε ασκήσει κυβερνητική εξουσία και που προτείνουμε προγράμματα που φιλοδοξούμε να εφαρμοστούν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μία απευθείας αντιπαράθεση,  μία συζήτηση,  μια αποσαφήνιση αν θέλετε, ώστε ο πολίτης να κρίνει μετά λόγου γνώσεως.
Δεν μπορεί να μην έχει αυτή την στάθμιση των επιμέρους επιχειρημάτων, την σύγκριση στο μυαλό του ο Έλληνας πολίτης όταν καλείται να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση. Και βέβαια ισχύει η πρότασή μας για δύο συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά και δύο με τους υπόλοιπους αρχηγούς, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και οι δυνάμεις οι οποίες προτείνουν έναν άγνωστο δρόμο, έναν τυφλό κατά την γνώμη μου δρόμο να μας πουν τι θα κάνουν.
Υπάρχουν πολίτες που δεν θέλουν να μετέχει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση. Και εμείς θέλουμε αντιθέτως μια Κυβέρνηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, απ’ αριστερά μέχρι δεξιά όλου του φάσματος, γιατί είμαστε υπό συνθήκες εθνικής κρίσης.
Αυτοί που δεν θέλουν να πορευτούμε τον δρόμο αυτόν της Ευρώπης, αλλά θέλουν κάτι άλλο, μη ευρωπαϊκό δρόμο ή ευρωπαϊκό τσάμπα χωρίς όρους, χωρίς διαπραγμάτευση, τι προτείνουν; Κι αυτοί πρέπει να μας το πούνε ενώπιος ενωπίω.

Γ. Βούτσινας (ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας): Πρόεδρε είναι γνωστό ότι και εσείς και η Νέα Δημοκρατία, τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφίσατε τις νέες δανειακές συμβάσεις. Μετά, μάλλον στις 6 Μαϊου γιατί να επιλέξει εσάς ο ψηφοφόρος, ο Έλληνας πολίτης και όχι κάποιο άλλο κόμμα ή τη Νέα Δημοκρατία; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Το αντιστρέφω. Γιατί να επιλέξει ένα κόμμα που είναι κατά των δανειακών συμβάσεων; Δηλαδή θέλει ο Έλληνας πολίτης να μην τηρηθούν οι δανειακές συμβάσεις;
Ξέρετε όταν υπογράψαμε τις νέες δανειακές συμβάσεις συμφωνήσαμε ότι θα πάρουμε 130 δισ. ευρώ συν 42 δισ. ευρώ που απέμεναν από την πρώτη δανειακή σύμβαση, σύνολο 172 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει τα 30 δισεκατομμύρια με τα οποία πετύχαμε το PSI, την μείωση του δημοσίου χρέους κατά 107 δισ. ευρώ, την μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο, 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Έτυχε επί των ημερών μου στο Υπουργείο Οικονομικών να μειωθεί το δημόσιο χρέος 50 μονάδες, ενώ άλλοι Υπουργοί Οικονομικών έχουν αυξήσει αρκετές μονάδες το χρέος. Η Νέα Δημοκρατία το παρέλαβε θυμίζω 183 δισ. ευρώ το 2004 και το παρέδωσε 300 δισ. ευρώ το 2009.

Τι θα κάνουν αυτοί, θα καταγγείλουν την σύμβαση, δεν θα την τηρήσουν; Θα ζητήσουν να τηρηθεί μονομερώς; Δηλαδή να μας δίνουν οι εταίροι μας τα λεφτά, αλλά εμείς να μην τηρούμε τους συμφωνημένους όρους, τι ακριβώς θα κάνουμε;

Δεν θα πάρουμε τα λεφτά για να σώσουμε τις τράπεζες, δηλαδή τις καταθέσεις των Ελλήνων και όλη την ελληνική οικονομία που πατάει πάνω στις τράπεζες; Γιατί χωρίς τραπεζικά δάνεια δεν υπάρχει η οικονομία. Τι θα κάνουν σε σχέση με την χρηματοδότηση του ελλείμματος, θα πάμε τον Ιούνιο σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε λίγες εβδομάδες, άρα σε περικοπή των συντάξεων δρακόντεια;

Εδώ μας λένε αν θα κόψουμε μία – δύο – τρεις μονάδες σε κάποια σύνταξη ή κάποιο μισθό και λέμε, πώς θα το αποφύγουμε αυτό. Αυτοί θα πάνε κατευθείαν να ζήσουμε με τα δικά μας λεφτά, γιατί θα μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη, εντάξει, πληρώνουμε τα χρεολύσια και τους τόκους για να μην έχετε πρόβλημα παραμονής στο ευρώ τυπικό, αλλά πάτε κατευθείαν στη δική σας εσωτερική διαδικασία να ισοσκελίσετε τον προϋπολογισμό και να ζήσετε μ’ αυτά που μαζεύετε από τους φόρους.

Άρα τι είναι η άλλη λύση, η καταγγελία της σύμβασης; Εάν η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση  σας έχω πει, ότι αυτό το ξέχασε και ο κ. Σαμαράς. Και εν πάση περιπτώσει η σύμβαση προβλέπει μία διαρκή διαπραγμάτευση γιατί έχουμε διαρκώς αξιολογήσεις – βελτιώσεις.

Εγώ προτείνω την μείζον αλλαγή. Η προσαρμογή να μην γίνει μέχρι το 2014, αλλά μέχρι το 2015, να μην γίνει σε δύο χρόνια, αλλά σε τρία, να γίνει πιο ήπια, για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για να μην βάλουμε νέους φόρους, που δεν θα βάλουμε, για να μην έχουμε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για μία ανοιχτή οικονομία και μικρότερο κράτος με μικρότερο κόστος για τον πολίτη. Οι άλλοι τι λένε, πού θα μας πάνε;

Λ. Ρόδης (Εν Δελφοίς): Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα να σας υποβάλω δύο ερωτήματα τοπικού – περιφερειακού ενδιαφέροντος. Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι στη Στερεά Ελλάδα έχει ληφθεί η πρωτοβουλία σε επίπεδο Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ζητηθεί αλλαγή του Οργανισμού Κωπαϊδας, ένα νέο μοντέλο αναπτυξιακό. Θέλω να μου πείτε, ποια είναι η άποψή σας για την μελλοντική προοπτική του δεύτερου μεγαλύτερου κάμπου της Ελλάδας και του πρωτογενή τομέα; Το ένα κομμάτι.
Και το άλλο είναι, ότι έχει ζητηθεί από πολλούς βουλευτές και του κόμματός σας και από παραγωγικούς φορείς η τροποποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης, να φύγουμε από το Στόχο 1 στη Στερεά Ελλάδα του ΑΕΠ και να περάσουμε στο Στόχο 2 κυρίως λόγω του πλασματικού ΑΕΠ που ξέρετε από το Νομό Βοιωτίας. Ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης του 2013, θέλετε να μου πείτε κάτι πάνω σ’ αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Συμπτωματικά πριν από λίγη ώρα παρουσίασα το ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας για την αγροτική ανάπτυξη, μια ομάδα εργασίας υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το ετοίμασε αυτό το κείμενο, το κοίταξα, το συζήτησα με εμπειρογνώμονες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατέληξα στις δεσμεύσεις που παρουσίασα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Άρα στόχος μας είναι να επενδύσουμε στη γεωργία πάρα πολύ, στην αγροτική παραγωγή. Επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο, δίνουμε πάρα πολλά κίνητρα για την επιστροφή αυτή ξεκινώντας από το ότι μοιράζουμε χωράφια εύφορη γη, χρηματοοικονομικά εργαλεία, πλήρης εγγύηση για την υπέγγυα ιδιοκτησία, μην φοβάται κανείς τα σχετικά με την Αγροτική Τράπεζα, πλήρη πρόσβαση των αγροτών σε όλο το τραπεζικό σύστημα, που τώρα τίθεται υπό το στρατηγικό έλεγχο του δημοσίου μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση.
Ιδρύουμε ταμείο για την αγροτική επιχειρηματικότητα κατά τα πρότυπα του Ταμείο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και βρίσκουμε 500 εκατομμύρια ευρώ: 150 από το «Πρόγραμμα Μπαλτατζής» και άλλα 350 που θα βάλει ο τραπεζικός τομέας μέσα από την μόχλευση.
Για τη νέα ΚΑΠ το θέμα πια δεν είναι μόνον αυτά που ξέραμε ως τώρα, αλλά η διατροφική αυτάρκεια της Ευρώπης. Άρα πρέπει να λύσουμε και στην Ελλάδα το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Ξέρετε εισάγουμε το 85% των τροφίμων που καταναλώνουμε και το 90% των ζωοτροφών που χρησιμοποιούμε.
Άρα εδώ έχουμε ένα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο προϊόντων που πρέπει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να το κάνουμε θετικό. Και αυτό θα το πετύχουμε και μέσα από τη νέα οργάνωση της αγροτικής παραγωγής.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο νέων Συνεταιρισμών, που δεν είναι απλώς Συνεταιρισμοί, είναι κλαδικά δίκτυα, clusters, είναι όλα αυτά τα οποία μπορούν να δώσουν νέα ώθηση όχι μόνο στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στη μεταποίηση.
Γιατί πρωτογενής παραγωγή σημαίνει και βιομηχανία τροφίμων, σημαίνει και επώνυμο προϊόν υψηλής ποιότητας ή τοποθεσίας προέλευσης, άρα σημαίνει και τουρισμός υψηλής ποιότητας που βασίζεται στην τοπική παραγωγή, ένα πακέτο το οποίο πολύ περιληπτικά σας το λέω τώρα και που κατά τη γνώμη μου δίνει πολύ ισχυρή ώθηση στην ελληνική Περιφέρεια.
Για τον Οργανισμό Κωπαΐδος σημειώνω, για να το αντιμετωπίσουμε, δε μπορώ ν’ απαντήσω τώρα, θα έλεγα προχειρότητες, θέλω να συνεννοηθώ με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να προωθήσω μια λύση η οποία είναι σωστή και αναπτυξιακή και θέλω να ελπίζω ότι οι αγρότες θα νιώσουν ασφαλείς και θα νιώσουν ότι επενδύουμε ξανά επάνω τους.
Ξέρετε, η αγροτική παραγωγή έσωσε την Ελλάδα δυο φορές. Την έσωσε και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τώρα, είναι η βάση του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου.
Για το στόχο 2 ισχύει αυτό, είναι μια διαπραγμάτευση την οποία κάνουμε και θα θέλαμε πάρα πολύ να πετύχουμε να μη λαμβάνεται υπ' όψιν το στατιστικό στοιχείο, αλλά το πραγματικό αναπτυξιακό στοιχείο.

K. Ατίας (Ημέρα Λαμίας): Θέλω να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι αυτή η εκλογική μάχη που έρχεται είναι μια προσωπική μάχη δική σας με τον κ. Σαμαρά, διότι τα δύο κόμματα εν ολίγοις δεν έχουν διαφορές στην πολιτική. Το λέω αυτό γιατί σας βλέπουμε στα σποτ να βλέπετε μπροστά, να παίρνετε προσωπικά τη μάχη, ακούμε τα στελέχη σας να λένε ότι ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτο κόμμα αρνούνται να δεχθούν τον κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργό, φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια προσωπική αντιπαράθεση.
Ακούσαμε και για τα debate τα όσα λέγονται, τα διαβάζουμε και στον Τύπο, σήμερα έχει η «Αυγή» μάλιστα ένα πρωτοσέλιδο πολύ αιχμηρό. Είναι λοιπόν μια προσωπική μάχη δική σας με τον κ. Σαμαρά ή υπάρχουν πολιτικές διαφορές;

Ευ. Βενιζέλος: Προσωπικά με τον κ. Σαμαρά δε με χωρίζει τίποτα, η σχέση μας είναι εξαιρετική. Η επικοινωνία μας είναι πάντα φιλική και ευγενική. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό δε γίνεται για λόγους απλώς τυπικούς. Πάντως σίγουρα από μεριάς μου δε γίνεται για λόγους τυπικούς.
Ο κ. Σαμαράς έχει ένα προσωπικό στοίχημα, γιατί προετοιμάζεται γι’ αυτές τις εκλογές πολλά χρόνια, έχει επενδύσει πολύ σ’ αυτό και έχει επενδύσει νομίζω μ’ έναν τρόπο ο οποίος δεν ωφέλησε ούτε τη χώρα ούτε το κόμμα του.
Διότι σας θυμίζω ότι επένδυσε σε μια στείρα «αντιμνημονιακή», όπως λέγεται, πολιτική από το Μάιο του 2010 μέχρι το Νοέμβριο του 2011, μετά αποφάσισε να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση ζητώντας να μην είναι Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ αλλά πήγαμε στην Πρωθυπουργία του κ. Παπαδήμου, μου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης εμένα ως υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και βασικό διαπραγματευτή της χώρας για να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα, το PSI, η μείωση του χρέους, η βιωσιμότητα, η δημοσιονομική της χώρας, ήθελε να είναι αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και τώρα επενδύσει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και της δικής του ανεξέλεγκτης Πρωθυπουργίας, την οποία θέλει ούτως ή άλλως.
Ακόμη και χωρίς αυτοδυναμία εννοεί, αλλά χωρίς όρους. Εδώ δεν κυβερνιέται ο τόπος έτσι. Εγώ δε θεωρώ ότι πρέπει σώνει και καλά να γίνω Πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι και αυτό που έκανα είναι κάτι, είναι μια καταγραφή, υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Άλλωστε η ιστορία τα καταγράφει όλα αυτά με ψιλά γράμματα γιατί προχωράει μ’ έναν ρυθμό δικό της. Ο κ. Σαμαράς επενδύσει πάρα πολύ σ’ αυτό και πιστεύω ότι έχει αναδειχθεί ένας, δε λέω προσωπικός, σε καμία περίπτωση, κομματικός εγωισμός ο οποίος δε δικαιολογείται από τους αριθμούς.
Είναι δηλαδή τελείως αντιφατική η στάση αυτή σε σχέση με τα μεγέθη των κομμάτων και σε σχέση με τη σημερινή μορφή του πολιτικού συστήματος. Ο τόπος δεν κυβερνιέται χωρίς καθαρή θέση του Έλληνα πολίτη. Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να μας πει τι θέλει. Θέλει μια πορεία μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ; θέλει μια πορεία σταδιακής αποδέσμευσης και υπέρβασης του μνημονίου που εμείς λέμε ότι μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια με την Ελλάδα να ξαναγίνεται δημοσιονομικά κυρίαρχη και αυτοδύναμη;
Θέλει να δοκιμάσει κάτι εκτός Ευρώπης; Θέλει να δοκιμάσει κάτι ριψοκίνδυνο, εντός, εκτός, μέσα σε μια Ευρώπη η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιδίνηση; Βλέπουμε νέα φάση της κρίσης χρέους. Τα επιτόκια τα δικά μας που πληρώνουμε για το δικό μας χρέος, είναι λιγότερο από τα μισά από τα επιτόκια που πληρώνει η Ιταλία και η Ισπανία αυτή τη στιγμή.
Εμείς αυτή την περίοδο πληρώνουμε για τα νέα ομόλογά μας 2% επιτόκιο και οι δυο χώρες που ανέφερα τείνουν προς το 6%, μπορεί και να το ξεπερνούν. Λοιπόν, εδώ δεν πρέπει να λύσουμε απλώς το θέμα της ελληνικής κρίσης, αλλά να θωρακισθούμε μέσα σε μια εν εξελίξει ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση. Και επίκεντρο της κρίσης είναι δυστυχώς η Ευρωζώνη ώσπου να ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε μπορεί να είναι μετέωρη ή κολοβή, δηλαδή έχουμε νόμισμα, έχουμε Νομισματική Ένωση, άντε έχουμε και Δημοσιονομική Ένωση, αλλά δεν έχουμε ενιαία αναπτυξιακή πολιτική, δεν έχουμε πολιτικούς θεσμούς, δεν έχουμε ενιαία δημοκρατική ευθύνη και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.
Δεν είναι δυνατό να μείνει μετέωρη και κολοβή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλά εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε.. Και για να μετέχουμε στους νέους συσχετισμούς τους ευρωπαϊκούς με την εκλογή του κ. Ολάντ κτλ., πρέπει να είμαστε παρόντες και ζωντανοί. Λοιπόν, δεν τίθεται θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης. Τίθεται θέμα διαφορετικής αντίληψης.
Διότι εμείς λέμε τι πιστεύουμε, παίρνουμε την ευθύνη μας, πληρώνουμε το κόστος. Ο κ. Σαμαράς δε θέλει να πει τι πιστεύει, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, πληρώνει κόστος. Προσέξτε, εμείς πληρώνουμε κόστος ως κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς πληρώνει κόστος ως αντιπολίτευση, το οποίο είναι ακόμη πιο έντονο κόστος. Και φυσικά αυτούς τους πέντε μήνες της κυβέρνησης Παπαδήμου που πιστεύω ότι έγινε μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, θέλει να τους πιστώνεται αλλά να μην τους χρεώνεται. Λέει, «πετύχαμε τη μείωση του χρέους». Ποιος την πέτυχε τη μείωση του χρέους; Μήπως την πέτυχε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών; Μήπως ήταν κρυμμένος πίσω από μένα στη διαπραγμάτευση;
Ποιος την πέτυχε αυτή τη μείωση; Την πετύχαμε στις 26 Οκτωβρίου που αποφασίστηκε, γιατί μετά ήταν η δύσκολη υλοποίηση. Αλλά ο κ. Σαμαράς μας κατήγγειλε στις 27 Οκτωβρίου και μπήκε στην κυβέρνηση μετά το Νοέμβριο, στις 11 Νοεμβρίου με ένα σωρό επιφυλάξεις και χωρίς ποτέ να πει με γενναιοδωρία ότι «εντάξει, αναγνωρίζω ότι η πολιτική αυτή είναι μια σωστή πολιτική. Είναι αναπόφευκτη», έλεγε.
Τώρα λέει, «κάναμε τη μεγαλύτερη περικοπή χρέους που έχει γίνει ποτέ». Ποιοι κάναμε; Την απεδέχθη απλώς ως αναπόφευκτη.              

Γ. Μπαρδόσας (Βοιωτική Ώρα & Διάβημα): Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ρωτήσω ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, αν είναι στις προθέσεις σας να επαναφέρετε το ΠΑΣΟΚ στην αρχική του θέση για πολλούς με τους περισσότερους ίσως, στην Κεντροαριστερά όχι μόνο κατ’ όνομα, αλλά με συγκεκριμένα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε ως ένα ριζοσπαστικό πατριωτικό Κίνημα. Έτσι το θέλησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτό πίστεψε ο κόσμος. Είναι πάντα ο εκπρόσωπος ενός μεγάλου πατριωτικού λαϊκού Κινήματος γιατί η Αλλαγή εξέφραζε τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες» εξέφραζε τον εθνικό ριζοσπαστισμό, οι περιβόητοι «μη προνομιούχοι» τώρα είναι οι άνεργοι, είναι αυτοί που βλέπουν να κλείνουν οι επιχειρήσεις τους, τα παιδιά που έχουν προσόντα και δεν βρίσκουν δουλειά.
Η χώρα τείνει να γίνει μια μη προνομιούχος χώρα, ενώ είναι εξοπλισμένη και εφοδιασμένη με όλα τα καλά που μπορεί να κάνει μια τεράστια προσπάθεια ανακατάληψης της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι πάντα ένα μεγάλο Κεντροαριστερό ρεύμα προοδευτικό, αλλά τι είναι προοδευτικό στις μέρες μας; Προοδευτικό στις μέρες μας είναι το εθνικό, το υπεύθυνο, αυτό που διασφαλίζει τον πολίτη και ιδίως τον πιο αδύναμο πολίτη, αυτό που αποκαθιστά την αυτοδυναμία και την ανεξαρτησία της χώρας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο προοδευτικό από αυτό που κάνουμε που συνεπάγεται και πολύ μεγάλο κόστος.
Βεβαίως πικράναμε κόσμο γιατί πήραμε μέτρα δύσκολα. Αν δεν τα παίρναμε αυτά τα μέτρα, θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε ακόμη δυσκολότερα, ή να αφήσουμε τις καταστάσεις να γίνουν από μόνες τους δυσκολότερες και εμείς να νίπτουμε τας χείρας μας.
Πιστεύει κανείς ότι πήραμε μέτρα περικοπών, συντάξεων και μισθών επειδή το θέλαμε; Πιστεύει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ τρελάθηκε και θέλησε να γίνει σκληρό και να διακόψει τη σχέση του με την κοινωνική βάση με το λαϊκό Κίνημα; Ποιος λόγος υπάρχει που έγινε αυτό; Κάποιος λόγος σοβαρός πρέπει να υπάρχει για να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια και να πληρώνουμε τόσο κόστος.
Κάναμε μια στάθμιση ότι αν δεν παίρναμε τις αποφάσεις αυτές, τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα για τους πολίτες, όχι αφηρημένα για την εθνική οικονομία. Για τους πολίτες.
Άλλοι μπορεί να κρύβονται και να λένε ψέματα και εμείς έχουμε πει κατά καιρούς μεγάλα λόγια, δημαγωγίες, λαϊκισμούς, υποσχέσεις. Τώρα όμως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα κι άλλη λύση, μόνο η αλήθεια. Η αλήθεια είναι εθνική, η αλήθεια είναι επαναστατική. Η αλήθεια είναι Κεντροαριστερή.

Α. Ρίζος (Λαμιακός Τύπος): Κύριε Πρόεδρε η ερώτησή μου έχει δυο σκέλη. Πρώτον, η ανεργία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα και ειδικότερα στην περιοχή της Στερεάς με τη Φθιώτιδα να είναι στους πρώτους νομούς στα ποσοστά ανεργίας.
Και δεύτερον, σημαντικά έργα για την περιοχή έχουν σταματήσει, όπως η ολοκλήρωση του Ε65, του ΠΑΘΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη σήραγγα του Καλλιδρόμου. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η κυβερνητική σας πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων κι αν πιστεύετε ότι η επίλυση του ενός, συνδέεται με την επίλυση του άλλου. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι συνδέεται. Και όλα όσα κάναμε σε σχέση με τη δημοσιονομική σταθερότητα, όλα όσα κάναμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, συνδέονται πρωτίστως με την ανεργία και με τα μεγάλα έργα τα οποία όταν ξεκινούν, θα δώσουν πολύ δουλειά σε πολύ κόσμο και σε πολλές δορυφορικές επιχειρήσεις υπερεργολαβικά.
Γιατί κόλλησαν τα μεγάλα έργα; Οι συμβάσεις που είχε υπογράψει ο κ. Σουφλιάς το ’08, το ’09; Γιατί χρηματοοικονομικά οι Τράπεζες δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τις συμβάσεις αυτές, λόγω της κρίσης. Έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα για να ξαναπάρουν μπρος οι μεγάλες συμβάσεις για τα μεγάλα έργα υποδομής κυρίως τους αυτοκινητόδρομους.
Αυτό σημαίνει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλές επιχειρήσεις ζωντανές. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και μετά γιατί κάθε δρόμος κάτι σημαίνει για την οικονομία, για το εμπόριο, για τη μετακίνηση προσώπων και αγαθών. Άρα αυτό συνδέεται απολύτως αφ' ενός μεν με την ανεργία, αφ' ετέρου δε με τις αλλαγές στο επίπεδο της εθνικής οικονομίας.
Πρέπει να σας πω ότι εάν δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα, αν δεν έχουμε οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και ρευστότητα, δηλαδή Τράπεζες που να δίνουν χρήμα στην αγορά, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη. Όλα τα άλλα είναι λόγια.
Τώρα έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα με το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει. Έχουμε μηχανισμούς ρευστότητας, τους παρουσίασα προχτές. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασα εννέα μέτρα για το πώς θα περάσει η ρευστότητα στην αγορά σε επίπεδο μικρής επιχείρησης, άρα η μικρή επιχείρηση δίνει δουλειά σε άνεργο, ή κρατάει τον εργαζόμενό της.
Δεν θέλω να επαναλάβω τα μέτρα, λέω το πιο χαρακτηριστικό ότι τα λεφτά που δίνουμε στις Τράπεζες τώρα εμείς που έχουμε το χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών υπό τον έλεγχό μας, μπορούμε να επιβάλλουμε να πάνε στην αγορά και είπαμε για νέους κανόνες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ ώστε τα νέα δεδομένα της κρίσης να ληφθούν υπόψη να μην βρίσκεται κανείς στη μαύρη λίστα για ένα μικρό ατύχημα λόγω της δυσκολίας που έχει η εποχή.
Επίσης εάν δεν γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης με τη ρευστότητα, δεν έχουμε απασχόληση.
Τώρα, χρειάζεται και πολιτική σταθερότητα. Την πολιτική σταθερότητα θα πρέπει να τη δώσουμε στις εκλογές. Πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη που εμείς νομίζουμε ότι είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο Κόμμα, καταλύτης των εξελίξεων, μεγάλη συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με υπευθυνότητα για να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και τη σταδιακή απεξάρτηση από το Μνημόνιο.

Λ. Ρόδης (Εν Δελφοίς): Έχετε υπάρξει Υπουργός Πολιτισμού και θα ήθελα να σας πω ότι έχουμε πάρα πολλά σημαντικά μνημεία στη Στερεά Ελλάδα ξεκινώντας από τον ομφαλό της γης από τους Δελφούς, θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το πρόγραμμά σας για τον τουρισμό σε περιφερειακό επίπεδο.

Ευ. Βενιζέλος: Χαίρομαι πάρα πολύ όχι μόνο στη Στερεά, αλλά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας έχουμε ένα ανυπολόγιστο πλούτο ιστορικό, πολιτιστικό, φυσικό. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλες χώρες τόσο ευλογημένες από πλευράς ιστορίας, περιβάλλοντος, γης. Έχει η γη στα σπλάχνα της πολλά πράγματα.
Χαίρομαι γιατί έχω κάνει και Υπουργός Πολιτισμού και Υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος και για τον τουρισμό και παλαιότερα Υπουργός Μεταφορών, έχω μια πλήρη εικόνα. Πιστεύω ότι στις περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις τώρα πέφτει πολύ μεγάλο βάρος, γιατί πρέπει να διαμορφώσουν τις περιφερειακές αναπτυξιακές ταυτότητες, περιλαμβανομένου φυσικά και του τουρισμού. Ξεκινάμε από την αγροτική παραγωγή πάντα και φτάνουμε στον τριτογενή τομέα, φτάνουμε στον τουρισμό.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε παλαιές μορφές τουρισμού, οι οποίες τώρα φαντάζουν ως σύγχρονες. Δηλαδή ο περιηγητικός τουρισμός, ο τουρισμός της κλασικής αρχαιολογικής διαδρομής που είχε πάντα τους Δελφούς μέσα, είναι πολύ σημαντικός δεν μπορεί να μην δίνουμε έμφαση σε αυτόν.
Ο θρησκευτικός τουρισμός στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, είναι επίσης πολύ σημαντικός. Ο τουρισμός, ο οποίος έχει σχέση με τη διατροφή είναι πάρα πολύ σημαντικά πεδία τουριστικής ανάπτυξης. Ο τουρισμός ο οποίος πηγαίνει από λίμνη σε λίμνη γιατί δεν έχουμε μόνο την ωραία θάλασσα, εσείς εκεί συνδυάζετε τα πάντα, έχετε απ' όλα.
Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην τα περιμένουν όλα ούτε οι επιχειρήσεις ούτε οι Περιφέρειες από τον ΕΟΤ και από το κράτος, αλλά κοινοπρακτικά όλοι μαζί, Κράτος – Αυτοδιοίκηση – ιδιώτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με ευελιξία.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ελπίζω το μήνυμά μας να περάσει μέσω των σταθμών σας σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: