Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κρίση θεσμών!


Άρθρο

του Ευθύμιου Π. Παπανικολάου*


Το Ελληνικό σχολείο διέπεται από θεσμούς. Θεσμούς οι οποίοι ναι μεν είχαν θετική πρόθεση αλλά κατέληξαν να μεταλλαχτούν και τελικά να ευτελιστούν. Χαρακτηριστικό λοιπόν δείγμα τέτοιου θεσμού αποτελούν τα 15μελή και τα 5μελή των Ελληνικών σχολείων. Κύριος στόχος της ίδρυσης αυτού του θεσμού ήταν η πολιτικοποίηση των νέων , η ευαισθητοποίησή τους και η ανάδειξη του συλλογικού πνεύματος. Η προσπάθεια αυτή ωστόσο έπεσε στον Καιάδα. Η παταγώδης δε αποτυχία του είναι ολοφάνερη αφού:

-Οι μαθητές εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους με κριτήριο την εξυπηρέτηση του προσωπικού συμφέροντος και την αξία της φιλίας , «κριτήρια» που είναι τα πλέον ακατάλληλα για την συγκεκριμένη περισταση. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι πολλά από τα μελή είναι ανίκανα να αρθρώσουν μια απλή πρόταση πόσο μάλλον να επιχειρηματολογήσουν και να προτείνουν λύσεις πάνω σε σοβαρά ζητήματα.

-Τα εκλεγμένα συμβούλια αδιαφορούν επίσης προκλητικά για σοβαρά ζητήματα αφού το «εαυτής τέλος» της εκλογής τους φαίνεται να είναι η πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομων.Λογος δε για εθελοντικές δραστηριότητες γίνεται σπανιότατα.

-Η έλλειψη ακόμη επικοινωνίας μεταξύ μαθητών , καθηγητών και διεύθυνσης του εκάστωτε σχολείου μετατρέπει την κατάσταση σε κωμωδία υποψήφια για Οσκαρ, ενώ οι αρχές του διαλόγου και της πλειοψηφίας καταρρίπτονται ανελέητα. Όπως διαπιστώνουμε τα προβλήματα είναι πολλά , αλλά σε καμία περίπτωση μη αντιμετωπίσιμα.

Γι ‘αυτό θα πρέπει:

-Οι ίδοι οι μαθητές να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους με γνώμονα τις πραγματικές ικανότητες των υποψηφίων.

-Να υπάρξει έμπρακτη συνεργασία μαθητών και καθηγητών για την επίλυση σοβαρών θεμάτων -Να γίνεται συχνή ενημέρωση των μαθητών επί των πεπραγμένων.

-Τέλος τα μαθήματα που ακούνε στο όνομα Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή και Πολιτική και Δίκαιο να λάβουν πραγματικά την θέση τους πρέπει ανάμεσα στα άλλα. Κλείνοντας καταλήγουμε ότι η κατάσταση των Ελληνικών Σχολείων αντικατοπτρίζει την κρίση θεσμών που χαρακτηρίζει την χώρα. Κλειδί λοιπόν για την έξοδο από τν κρίση σε όλα τα επίπεδα είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα παράγει πολίτες με αρχές και κριτική σκέψη και όχι νέους αμοραλιστές.


* Ο Ευθύμιος Παπανικολάου είναι μαθητής στο Γενικό Λύκειο Ορχομενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: