Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ομόφωνο αίτημα Δ.Σ. ΚΕΔΕ για εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες μη αιρετών μελών επιτροπών των δήμων

Με ομόφωνο αίτημα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να υπάρξει εξαίρεση από την υποχρέωση  Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης μη αιρετών μελών και αναπληρωτών τους σε επιτροπές των δήμων. 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιτροπές.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου θέματος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η σχετική υποχρέωση έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Επιτροπών των δήμων όλης της χώρας.
Όπως υπογράμμισαν η υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, έχει ως συνέπεια να σημειώνονται μαζικές παραιτήσεις των μη αιρετών μελών καθώς και των αναπληρωτών τους στις επιτροπές.
Οι συγκεκριμένοι πολίτες υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να προβούν σε κατάθεση της Δήλωσης καθώς δεν έχουν εξοικείωση με την ηλεκτρονική τεχνολογία και επιπλέον δε διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν λογιστή που θα τους την υποβάλει.
Μα σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, πλέον υπάγονται στην υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης, όλα τα μέλη όλων των επιτροπών των Δήμων, είτε αφορούν προμήθειες, παροχή υπηρεσιών ή έργων, παρακολούθηση και παραλαβή αυτών, αξιολόγηση προσφορών και προσφυγές έργων ανεξαρτήτως ποσού (προϋπολογισμού).  Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι που  συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές Δήμων.

Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητεί τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε διευκρίνιση ή και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων έτσι ώστε αν υπάρχουν επιτροπές των δήμων, που αποτελούνται από μέλη που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοτικού υπαλλήλου ή του αιρετού, αυτά να μην έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: