Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Η πολιτική, δεν είναι διαπίστωση, είναι πρόταση»



Του Ανδρέου Κουτσούμπα *

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε δέκτες άλλης μιας ανηλεούς επίθεσης των εκπροσώπων του κοινοβουλίου, τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από φιλόδοξους διεκδικητές οφίτσιων (νοσταλγούς του κοινοβουλευτικού αξιώματος).
Η προσπάθεια όλων αυτών είναι συντεταγμένη και ο στόχος συγκεκριμένος, να υποβαθμίσουν το ύψιστο αξίωμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και να προβάλλουν εαυτόν ως σωτήρα στον υποτιθέμενο μηδενισμό.
Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες οικονομικοκοινωνικές στιγμές που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα οικειοποιούνται αγαθές προθέσεις, και βάλλουν εναντίον των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με ανείπωτους χαρακτηρισμούς.
Η φράση «για όλα φταίνε οι 300» της Βουλής και «όλοι είναι ίδιοι» αποτελεί σύνθημα τους, ξεχνώντας και στους δυο ισχυρισμούς ότι αφενός οι Βουλευτές είναι εκπρόσωποι, δηλαδή έχουν προκριθεί με τη διαδικασία της εκλογής και αφετέρου ότι «οι ίδιοι» πολλές φορές προσπάθησαν να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες τους, οπότε γνωρίζουν προσωπικά ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.
Η πολιτική όμως δεν γίνεται ούτε στον ηλεκτρονικό ούτε στον έντυπο τύπο, δεν είναι διαπίστωση, είναι πρόταση.
Δεν είναι άγονη καταγγελία , είναι προβληματισμός, σύνθεση και δημιουργία, όχι καταστροφολογία.
Όλα τα παραπάνω, τα οποία αποτελούν στοιχεία χαρακτήρα, πολιτικού ήθους και τρόπο ζωής, ωθούν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην ανάγκη να διατυπώσει πρόταση για σύνθεση πολιτικής πρωτοβουλίας.
Απόσπασμα της πρότασης προς τα αρμόδια κεντρικά όργανα : «…….. Στα πλαίσια λοιπόν των αρμοδίων κομματικών οργάνων, με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση και τις νέες συνθήκες της κοινωνίας, αποτελεί ανάγκη η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να πρωτοπορήσει για άλλη μια φορά (όπως ιστορικά το έχει κάνει) και να προχωρήσει σε συνολική αποποίηση των Βουλευτικών αποζημιώσεων των μελών της. Την αποποίηση «των δικαίων» αυτή, την οφείλει στον Ελληνικό λαό που αποτελεί τη δύναμη της, ως τιμή και όχι ως χάρη……..».
Μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη δήλωσα: « Για άλλη μια φορά αισθάνομαι ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το κατεξοχήν λαϊκό κόμμα, διότι τα αντανακλαστικά της φανερώνουν, ότι στηρίζει το λαό τόσο υλικά όσο και ηθικά, έχει πρόταση. Δεν αισθάνομαι δικαίωση που η πρόταση μου ευδοκίμησε στα όργανα και αποτέλεσε σύνθεση πολιτικής επιλογής, διότι είναι υποχρέωση όλων μας να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε. Όλες αυτές τις ημέρες δεχόμουν κλήσεις από δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς «φίλους» προκλήσεις, για την Βουλευτική μου αποζημίωση. Η απάντηση έπρεπε να δοθεί συνολικά, ήταν η πρόταση μου, να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να υπερβεί για άλλη μια φορά τα γεγονότα, γιατί σε προσωπικό επίπεδο το είχα πράξει πολύ νωρίτερα (στα αρμόδια δικαστικά όργανα) αλλά αυτό δεν έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν. Αν έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία δημόσιας αντιπαράθεσης θα συμμετείχα στο «παιχνίδι» εντυπώσεων, το «παιχνίδι» τους, αυτό όμως δεν αρμόζει στο χαρακτήρα ενός κοινοβουλευτικού, δεν αρμόζει στο ήθος μου.
Η σοβαρότητα, η εντιμότητα και η συνέπεια στο δημόσιο βίο, είναι στοιχεία που διδάσκονται απο την πολιτική ιστορία και πρέπει να αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εκπροσώπων του Ελληνικού λαού». .


* Ο Ανδρέας Κουτσούμπας είναι πρώην Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: