Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Γιορτή και αργία σήμερα στη Λιβαδειά










Γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου ή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας όπως είναι καθιερωμένη στην τοπική μας κοινωνία και η Λιβαδειά γιορτάζει πανηγυρικά. Αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες η σημερινή με την περιφορά της εικόνας να καταλήγει στο κέντρο της πόλης ύστερα από την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό. Πολυαρχιερατικός και ο πανηγυρικός εσπερινός απόψε στη Λιβαδειά, προεξάχοντος του από Θηβών και Λεβαδείας και νύν Μακαριοτάτου κκ. Ιερωνύμου, των Σεβασμιοτάτων Αρχιερέων Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Χαλκίδος, Ιλιού, Τανάγρας, Διαυλείας και ασφαλώς του οικείου μας Μητροπολίτη κκ. Γεωργίου, ενώ τον κκ. Ιερώνυμο συνόδευε μεταξύ άλλων και ο δικός μας διάκος Ιωάννης Μπούτσης. Όλα τελούσαν υπό την γενική καθοδήγηση του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας π. Δημητρίου Ταγκαλέγκα.

Πλείστα τα μυνήματα που έστειλε και απόψε με τη σοφία του o Μακαριότατος από τη Λιβαδειά που πήρε το λόγο ύστερα από το επίσημο καλοσώρισμα του Σεβασμιοτάτου Θηβών και Λεβαδείας. Ο Μακαριότατος ανέτρεξε και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν και στην πολύχρονη σχέση του με την περιοχή μας, θυμίθηκε το έθιμο των κοριτσιών της Λιβαδειάς που συνόδευαν την εικόνα της Θεοτόκου με λαμπάδες συμβολικά για την ημέρα των εισοδίων και τόνισε πως πολλές από τις παραδόσεις μας έχουν αλοιωθεί με το σύχρονο τρόπο της ζωής μας. Επικαλούμενος μάλιστα τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, είπε. «Χάσαμε τις αρχές και τις αξίες μας και πρέπει να τα αναζητήσουμε και να τα ξαναβρούμε. Η αλήθεια είναι ότι ο Άγιος ο Ιωάννης ο Βαπτιστής το είπε τότε και ισχύει για πάντα: Μετανοείται! Και τι σημαίνει μετανοώ, σημαίνει αλλάζω μυαλό! Και πως αλλάζω μυαλό; Εσωτερικά και όταν αλλάζει κανείς εσωτερικά αλλάζει και ζωή και συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο κκ. Ιερώνυμος και τόνισε: «Αγαπητοί μου αδελφοί πρέπει τώρα να γίνουμε πιο ειλικρινείς από ποτέ»

Ακόμη, ο Μακαριότατος ανέφερε πως δεν είναι τυχαία η επιστροφή του κόσμου στις εκκλησίες, μίλησε για ανάγκη ψυχική ανάτασης και γαλήνης και ευχήθηκε αισιοδοξία για το μέλλον.

Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νίκος Παπαγγελής, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Καράμπελας, οι Δήμαρχοι Ορχομενού και Αλιάρτου, ο Β` Αντιπρόεδρος του ΕΠΒ κ. Γιάννης Κορογιάννος, οι πολιτευτές κκ. Ιγκλέζος και Καλλής, Εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων και φορέων της πόλης κ.α.

Το Orchomenos Press εύχεται "χρόνια πολλά" σε όλες τις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες και ιδαίτερα στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: