Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Το κρασί του Μπεκρή


Του Αριστείδη Τσιπλάκου*

Όλες οι Κυβερνήσεις στο θέμα της περικοπής των δαπανών ακολουθούν την μέθοδο του …μπεκρή, ο οποίος κάθε φορά όταν τα έσοδά του δεν επαρκούν για να καλύπτει τις ανάγκες του, περικόπτει πολλές από αυτές, αλλά πάντοτε εξαιρεί από τις περικοπές του το κρασί. Έτσι δεν διστάζει η κάθε κυβέρνηση να κάνει γενναίες περικοπές στους χαμηλόμισθους, περικοπές στα έξοδα υγείας, περικοπής στα έξοδα παιδείας, περικοπές στις συντάξεις, αλλά για το κρασί καμιά περικοπή.

Μερικά παραδείγματα για να δούμε ποιο είναι το κρασί των εκάστοτε κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως κομμάτων:
• Δεν αγγίζουν τους πολιτικούς που διαβιούν προκλητικά και δεν δεσμεύει τις περιουσίες εκείνων των πολιτικών των οποίων τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες. Αποφεύγει συστηματικά να εφαρμόσει σωστά το πόθεν έσχες, όλων όσων διετέλεσαν Υπουργοί, υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς από το 1974 μέχρι σήμερα.
• Καμιά περικοπή στις δαπάνες των ΔΕΚΟ και στους μισθούς των εργαζομένων σε αυτές, γιατί αποτελούν την Κομματική πελατεία.
• Καμιά περικοπή στα εκατομμύρια ευρώ που δίνει στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.
• Καμιά περικοπή στις δαπάνες των υπουργείων, οι οποίες δαπάνες αυξάνονται κάθε χρόνο παρά τις περικοπές μισθών και δώρων, γιατί κάθε υπουργός έχει σωρεία ακριβοπληρωμένων άχρηστων συμβούλων και δεν γίνεται καμιά περικοπή στα δαπανηρά ταξίδια σε σουίτες ξένων ξενοδοχείων, ούτε φραγμός στις τεράστιες δαπάνες αλλαγής των επιπλώσεων των γραφείων των υπουργών κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός. Κανένας δεν ενοχλείται με τις συχνές αλλαγές των ονομασιών των υπουργείων, που κάθε αλλαγή σημαίνει δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους τόνους χαρτιών που αντικαθίστανται με τον νέο λογότυπο των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών.

• Δεν αγγίζει τους καναλάρχες που χρωστούν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά αντίθετα, παρά την κρίση δεν περικόπτει 500 εκατομ. ευρώ το χρόνο για να διαφημίζουν το ΠΡΟΠΟ και την ΔΕΗ που δεν έχουν ανάγκη καμιάς διαφημίσεως, αφού είναι κρατικά μονοπώλια.

• Δεν περιορίζει τις τρείς κρατικές τηλεοράσεις με τις χιλιάδες ακριβοπληρωμένων κομματικών στελεχών

• Παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες δεν αγγίζουν άχρηστους κρατικούς οργανισμούς που ροκανίζουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για να μην θίξουν την κομματική τους πελατεία που έχουν διορίσει.

• Αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες με τα κότερα, τις Βίλες και την προκλητική διαβίωσή τους και ανέχεται να δηλώνουν εισοδήματα λιγότερα του ανειδίκευτου εργάτη.

• Δεν αγγίζει τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του αεροδρομίου, που χρωστούν 500 εκατομ ευρώ από ΦΠΑ.

• Δεν ενοχλούν 35000 μεγαλοσχήμονες επώνυμους που έχουν κτίσει πολυτελείς βίλες σε αποδεδειγμένες δημόσιες εκτάσεις, να πληρώσουν τουλάχιστον την αξία των εκτάσεων που κατέλαβαν.

• Καμιά περικοπή στις επιδοτήσεις περίπου 31000 Μ.Κ.Ο. (Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί) που Ροκανίζουν ασύστολα όσα στερείται ο Ελληνικός Λαός. Μία από αυτές επιδοτήθηκε με 8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των τηλεοπτικών σταθμών της …. Κούβας. Άλλη αρκετά εκατομ. ευρώ για την τυποποίηση τομάτας στην… ακτή ελεφαντοστού και έπεται η συνέχεια του χορού διασπαθίσεως του Δημοσίου χρήματος.

• Καμιά περικοπή στην στρατιά των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων στα υπουργεία και στους οργανισμούς.

• Δεν αγγίζει το αγγελιόσημο από το οποίο αντλούν ηγεμονικούς μισθούς οι μεγαλοδημοσιογράφοι. Το αγγελιόσημο είναι το 21% των διαφημίσεων το οποίο φυσικά πληρώνουν οι καταναλωτές.

* Ο Αριστείδης Τσιπλάκος είναι τ. Βουλευτής ΝΔ Ν. Βοιωτίας, τ. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: