Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

"Σηκώνει τη φωνή του" για τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς, Θήβας και Κ.Υ. Οινοφύτων ο κυβερνητικός Βουλευτής κ. Λευτέρης Κτιστάκης

 


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

ΠΡΟΣ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Α. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, και

Β. Υγείας, Σπυρίδωνα-Άδωνη Γεωργιάδη.

 

Θέμα: Κ.Υ.Α. Γ4α/οικ.46490/5-9-2024 «Καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ.Ε΄ της παρ.11 του άρθρου 54 του Ν. 4999/2022 κλπ.» [Φ.Ε.Κ. Β΄ 5075/5-9-2024].

 

Κύριοι Υπουργοί,

Η προαναφερόμενη νεοεκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι προβληματικές και άγονες περιοχές της περ.Ε΄ της παρ.11 του άρθρου 54 του Ν. 4999/2022, είναι μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο βασικά, χρόνια, προβλήματα του Ε.Σ.Υ., τη στελέχωση των περιφερειακών δομών υγείας από ιατρούς, ενώ αποτελεί μέρος μιας σειράς αναγκαίων παρεμβάσεων ορισμένες εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται από την Κυβέρνηση, ορισμένες δε επίκειται να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες, όλες βέβαια με ορίζοντα το 2027.

Ωστόσο, στην εκδοθείσα Κ.Υ.Α. διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας περιλαμβάνονται μόνο οι δομές υγείας (Κέντρα Υγείας) που βρίσκονται στο Δίστομο, στην Αλίαρτο και το Σχηματάρι. Είναι παράδοξο ότι απουσιάζουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του νομού (Λιβαδειάς και Θήβας), που έχουν τα πιο σημαντικά και εμφανή προβλήματα προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού, σε αντίθεση μάλιστα με το υφιστάμενο μέχρι πρότινος καθεστώς υπό του Π.Δ. 131/1987. Επίσης, απουσιάζει το Κ.Υ. Οινοφύτων παρότι βρίσκεται εντός της μεγάλης βιομηχανικής περιοχής.

Επειδή είναι η στήριξη του Ε.Σ.Υ. είναι βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή της είναι σε εξέλιξη, αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες του Ε.Σ.Υ.

Επειδή ο μη καθορισμός των πόλεων Λιβαδειάς και Θήβας ως προβληματικές και άγονες περιοχές της κατηγορίας Β΄ της εν λόγω Κ.Υ.Α., δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα δεδομένου του μεγάλου αριθμού ασθενών που εξυπηρετούν, αφού θα αποτελέσει επί της ουσίας αντικίνητρο προσέλκυσης ιατρών.

Επειδή το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών συρρικνώνεται λόγω αποχώρησης ιατρών και κήρυξης άγονων πολλών προκηρύξεων πρόσληψης.

Επειδή μεγάλος αριθμός υπηρετούντων ήδη στα νοσοκομεία αυτά ιατρών μετακινείται καθημερινά από την Αθήνα (κυρίως), συνεπώς το χρηματικό αυτό ποσό ήταν κίνητρο γι’ αυτούς και άκρως απαραίτητο.

Επειδή το Κ.Υ. Οινοφύτων μαζί με αυτό του Σχηματαρίου εξυπηρετούν τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας.

Επειδή δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί, γεωγραφικοί και οικιστικοί λόγοι που επέβαλαν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών ως προβληματικών με το προϋφιστάμενο καθεστώς, αντίθετα μάλιστα έχουν ενταθεί.

 

Ερωτάσθε:

Α) Ποιοι είναι οι λόγοι που οι πόλεις Λιβαδειά, Θήβα και Οινόφυτα δεν περιλαμβάνονται στον χαρακτηρισμό ως προβληματικές και άγονες; Ποιο είναι το σκεπτικό; Με ποια κριτήρια έγινε ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;

Β) Προτίθεστε να συμπεριλάβετε και συνακόλουθα, τροποποιήσετε την Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Ελευθέριος Κτιστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: