Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις Ανάπτυξης» - 42η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΣΕ στη Λαμία


Η πορεία της οικονομίας και της βιομηχανίας, καθώς και οι επενδύσεις τέθηκαν επί τάπητος κατά την εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις Ανάπτυξης», με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 42ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης,  υπογράμμισε, σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, τα κρίσιμα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας, τις επενδύσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα βήματα που έχουν γίνει στην οικονομία από το 2019 μέχρι σήμερα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στην έκθεση Ντράγκι, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τη βιομηχανία και τις επενδύσεις.

 

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου του, αναλύοντας τα μεγάλα εμβληματικά έργα, καθώς και στην ανάγκη ενός νέου σιδηροδρόμου, που θα συνδέει τις βασικές εξόδους της χώρας με τα λιμάνια. Ανέλυσε τις προτεραιότητες για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίες τις προσπάθειες για το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, σημειώνοντας ότι θα παραδοθεί το 2027 και θα είναι το πιο μοντέρνο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις που γίνονται, με ιδιωτικά κεφάλαια, στην περιοχή της Θεσσαλίας και στη Βόρεια Φθιώτιδα, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μικρότερα έργα αλλά με βαθύτατο το κοινωνικό αποτύπωμα». Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Daniel, σημείωσε με έμφαση ότι «το συνολικό κόστος για τις ζημιές είναι 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. αφορά το Υπουργείο Υποδομών», στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ότι «αυτά θα λείψουν από κάποιους άλλους. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. Χρειάζονται προτεραιότητες και προγραμματισμός». Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την πρόσκληση προς τον ιδιωτικό τομέα να συνεισφέρει τα 250 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις, σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.

 


Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ

O Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε ότι η βιομηχανία είναι -από τη φύση της- δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε μακρύ χρονικό διάστημα και έχει ανάγκη από προβλεψιμότητα. Σημείωσε ότι οι δύο πόλεμοι  στη γειτονιά μας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, η απότομη άνοδος  των επιτοκίων, δημιουργούν  ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις.  Αναφέρθηκε στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά μας και επισήμανε την κινητοποίηση της κυβέρνησης για την ενίσχυση  επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε, όμως,  ότι ειδικά για τη βιομηχανία μέσης τάσης,  που αποτελεί και το 98% της βιομηχανίας, δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως πρόβλεψη από το 2020 μέχρι σήμερα.  Σημείωσε, στο σημείο αυτό, ότι  οι  χώρες της Ευρώπης αλλά και όμορες με εμάς έχουν φροντίσει να διασφαλίσουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία τους. Αναγνωρίζοντας ότι η διασφάλιση πρόβλεψης στις τιμές της ενέργειας είναι εξαιρετικά δύσκολη,  επεσήμανε ότι η παρέμβαση της πολιτείας οφείλει να κινηθεί τόσο σε μεσομακροπρόθεσμο όσο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.  Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη να προωθήσουμε στη χώρα μας παραγωγικές επενδύσεις με ισχυρό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης για την οικονομία, αξιοποιώντας την ευκαιρία του ΤΑΑ. Σχολιάζοντας την έκθεση Ντράγκι, τόνισε ότι αποτελεί το καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο για την ευρωπαϊκή οικονομία,  επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα να δημιουργήσει το δικό της παραγωγικό μοντέλο, για να παράγουμε περισσότερα προϊόντα εγχώριας προστιθεμένης αξίας».


Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας

Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, τόνισε ότι στόχος είναι να βάλουμε τη βιομηχανία εκεί που της αξίζει, ώστε να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, που θα περιλαμβάνει απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, νέα νομοθεσία και χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ένα σχετικό ολοκληρωμένο σχέδιο με τις προτεραιότητες του υπουργείου προετοιμάζεται και θα παρουσιαστεί στις 21 Οκτωβρίου από τον υπουργό», σημείωσε. Σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις και στόχοι που θα καθορίζουν την κατεύθυνση των  χρηματοδοτήσεων, ώστε να εξυπηρετείται η κεντρική στρατηγική. Επίσης, τόνισε ότι στόχος είναι η χρηματοδότηση να γίνει με εργαλεία που συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση αποσβέσεων, επιχορηγήσεις και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και όσο γίνεται μεγαλύτερη απλοποίηση διαδικασιών.





Γιάννης Τσακίρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στην παρέμβασή του, ανέλυσε τα θέματα που εισάγει η έκθεση Ντράγκι, σκιαγραφώντας τις βασικές προτεραιότητες στον τομέα των επενδύσεων, τόσο για την Ευρώπη συνολικά  όσο και για την Ελλάδα. Υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών καθώς αλλάζει το επενδυτικό τοπίο, τονίζοντας  πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι αποφασισμένη να συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

 

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στην εκδήλωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε τη βούληση του τραπεζικού συστήματος να υποστηρίξει τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, επικαλούμενος και την καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, όλη την περίοδο από το 2021. Σε ερώτημα αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως οι Τράπεζες οφείλουν να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους ότι οι καταθέσεις δεν είναι το σωστό αποταμιευτικό εργαλείο που θα εξασφαλίσει σε έναν ιδιώτη ένα συνταξιοδοτικό κεφάλαιο και αναφέρθηκε σε νέα επενδυτικά προϊόντα πολύ χαμηλού ρίσκου, με αποδόσεις 3-5%, που προσφέρονται από τις Τράπεζες. Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτά αγκαλιάζονται από τους πολίτες καθώς, σε επίπεδο συστήματος, €6,5 δισ. έχουν ήδη επενδυθεί, ενώ επιπλέον €4,5 δισ. έχουν τοποθετηθεί σε Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου.



Πάνος Λώλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Πάνος Λώλος,  αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος προς μια οικονομία μεγαλύτερης παραγωγής. «Χρειάζονται επενδύσεις και αύξηση των χρηματοδοτήσεων, που θα φέρουν αύξηση της παραγωγικότητας και θα οδηγήσουν την οικονομία σε εξαγωγικούς δρόμους», τόνισε. Για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, σημείωσε ότι «πρέπει να είναι πιο λειτουργικός, να  βλέπει όλες τις επιχειρήσεις, και όχι στρεβλά τις μεγάλες, που δημιουργούν ευρύτερα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και μπορούν να κινητοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά σχήματα».  Τέλος, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αλλαγές στον κανόνα των κρατικών ενισχύσεων  προς όφελος της εγχώριας παραγωγής, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύοντας τη βιομηχανία τους».



Από αριστερά: Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Πάνος Λώλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: