Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό... μέσα από τα μάτια του Βουλευτή ΝΔ Ν. Βοιωτίας κ. Λευτέρη Κτιστάκη






Παρακολουθώντας τις εναρκτήριες ομιλίες αλλά και ικανό αριθμό των εισηγήσεων στο 2ο Διεθνές Αρχαιολογικό Συμπόσιο Ορχομενού, θεωρώ ότι θα αδικούσα κατάφωρα την όλη διοργάνωση και όσα μάθαμε, αν περιοριζόμουν σε μια τυπική συγχαρητήρια αναφορά.

 Θα αδικούσα όλους τους Δημάρχους Ορχομενού από το 1982 μέχρι σήμερα (με μοναδικό απόντα τον αείμνηστο Λουκά Υπερήφανο), οι οποίοι με συναίσθημα και ομοψυχία ιστόρησαν τη διαδρομή μέχρι την τωρινή ευτυχή συγκυρία, χωρίς να αποκρύψουν λάθη και αστοχίες.

Θα αδικούσα τους ομιλητές οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους προσέφεραν ευρύτατη και πολυεπίπεδη γνώση για την περιοχή μας. Αρκεί να σημειώσω ότι η θεματολογία κυμάνθηκε σε όλες τις πτυχές της αρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, στην Βυζαντινή εποχή του Ορχομενού, στην εισαγωγή της τοπικής ιστορίας στην εκπαίδευση και την επίδραση του Οιδίποδα σε όλες σχεδόν τις τέχνες, μέχρι τα αποστραγγιστικά έργα των Μινυών στην Κωπαΐδα και την τουριστική προοπτική της περιοχής. 

Θα αδικούσα σίγουρα το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και τον κ. Σταύρο Μπένο, μαζί με όσους Ορχομένιους τον πίστεψαν το 2011 και δεν λύγισαν από τις καθυστερήσεις, τις τρομερές δυσκολίες και τις αναποδιές, αλλά συνέχισαν κι ακόμα συνεχίζουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ στο πολύπλοκο και φιλόδοξο σχέδιο. 

Σίγουρα θα αδικούσα τους διοργανωτές μαζί με τους εθελοντές που μοίραζαν απλόχερα χαμόγελα και βοήθεια οποιαδήποτε ώρα και στιγμή! 

Πιστεύω εν τέλει ότι θα αδικούσα περισσότερο από όλους τους ίδιους τους Ορχομένιους, γιατί αυτό που πέτυχαν ελάχιστες Ελληνικές πόλεις το έχουν γευτεί. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν και να μην επαναπαυτούν στην τωρινή δόξα, αλλά να παραμείνουν ‘διψασμένοι’.  

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ν. ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

Βουλευτής Βοιωτίας | Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: