Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

H Ελλοπία εκπέμπει SOS - Επιστολή των κατοίκων της Ελλοπίας - Αντ΄θετοι στην δημιουργία των πολυγώνων εγκατάστασης των ΣΑΗΕ στην περιοχή τους


Αναστάτωση και αναβρασμός έχει καταλάβει την  τοπική κοινωνία της κοινότητας Ελλοπίας και των γύρω περιοχών, του Δημοτικού διαμερίσματος Θίσβης του Δήμου Θηβαίων λόγω της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης με τίτλο:

ΕΞΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, (ΣΑΗΕ) ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΓΧΥΣΗΣ 496,60MW ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1588,43MWh ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΡΑΘΑΡΙΑ 1 - 6» ΤΗΣ Δ.Ε ΘΙΣΒΗΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ, Κ.Υ.Τ & ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ.  ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ:  ΙNTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Οι αποστάσεις των πλησιέστερων περιμετρικών του έργου οικισμών από το κοντινότερο σημείο των πολυγώνων εγκατάστασης των ΣΑΗΕ είναι οικισμός Ελλοπίας απόσταση από κορυφή γηπέδου σταθμού 163 μέτρα και ακόμα μικρότερη από το γήπεδο ποδοσφαίρου Ελλοπίας  (35-40 μέτρα), Οικισμός Ξηρονομής απόσταση από κορυφή γηπέδου σταθμού 1652 μέτρα.”

Οι κάτοικοι της Ελλοπίας από την 22/12/2023 όπου έγινε γνωστό το σχεδιαζόμενο προς υλοποίηση έργο με τις προοπτικές επέκτασης του, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια  και τις ζωές τους,  έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ενημέρωσης και έκφρασης αντιρρήσεων για το εν λόγω έργο που αποτελεί μια βόμβα στην καρδιά των Θηβών.

Το έργο ενέχει ανεπίτρεπτα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς διότι είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου.

Οι μονάδες αποθήκευσης είναι δυνάμει επικίνδυνες εγκαταστάσεις καθώς οι συσσωρευτές αποτελούνται από πιθανώς επικίνδυνα συστατικά, όπως φωσφορικό σίδηρο λιθίου, διαλύτης (αξαφθοροφωσφορικό). Οι μετασχηματιστές απαιτούν λιπαντικά έλαια για τη λειτουργία τους που αντικαθίστανται ανά διαστήματα και επίσης περιέχουν PCB. Επίσης θα υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα απόβλητα όπως ρητίνες, οργανικοί διαλύτες, αμίαντος, χρώματα καθώς και επικίνδυνα στερεά απόβλητα του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι συσσωρευτές αποτελούνται από ιόντα λιθίου, τα οποία περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο και το λίθιο.

Σε περίπτωση διαρροής, αυτές οι χημικές ουσίες εισχωρούν στο έδαφος και το νερό, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και των ανθρώπων προκαλώντας καταστροφή που δεν είναι ανατρέψιμη, όπως αποδεικνύεται από την μελέτη των ατυχημάτων σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο.

Οι πυρκαγιές σε μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που καίγονται παράγουν τοξικά αέρια και προκαλούν έκρηξη. Αιτία των πυρκαγιών είναι η υπερθέρμανση των μπαταριών που μπορεί να συμβεί από υπερφόρτιση υψηλός ρυθμός φόρτισης ή εκφόρτισης, υψηλή εξωτερική θερμοκρασία, μηχανική καταπόνηση, κατασκευαστική αστοχία και όχι μόνο. Για την κατάσβεσή τους δεν επαρκούν οι συμβατικές μέθοδοι πυρόσβεσης (νερό) καθώς τα στοιχεία των μπαταριών αντιδρούν με το νερό απελευθερώνοντας υδρογόνο που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Αυτού του είδους οι φωτιές που ακόμη και έμπειροι πυροσβέστες δυσκολεύονται να τις κατασβέσουν παρατηρούνται ήδη στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων! Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα συγκεκριμένο τύπο πυρκαγιάς, που δεν χρειάζεται οξυγόνο για να επεκταθεί. Μπορεί να φθάσει σε θερμοκρασία 600° Κελσίου, που είναι αρκετή για να λιώσει το αλουμίνιο.  Επομένως, ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι τα εν λόγω γήπεδα εγκατάστασης φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές τις μπαταρίες και ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα μπορούσε να υπάρξει το φαινόμενο του ντόμινο.

Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τους επιστήμονες πως ρέπουν προς την καταστροφολογία, εν τούτοις, όπως αυτοί εξηγούν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα γύρω χωριά να καταστραφούν από  τις πιθανές εκρήξεις και την έκλυση τοξικών καπνών.

Άλλες επίσης συνέπειες που αναφέρονται όπως,  ο θόρυβος που θα παράγεται από την λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων που απαιτούνται για την ψύξη των συσσωρευτών. Δεδομένου ότι σε κάθε μονάδα αποθήκευσης έχει 37 έως 160 κοντέινερ συσσωρευτών (συνολικά 554 και με την προβλεπόμενη επέκταση 810 κοντέινερ) η αναμενόμενη στάθμη εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 65dB και δυνητικά τα 75dB  πολύ ποιο πάνω από τα 45dB που επιτρέπει ο νόμος για τις αγροτοδασικές περιοχές.

Οπτική ρύπανση, χαρακτηριστικά λέγεται ότι θα γίνει “η νύχτα μέρα” στην γύρω περιοχή λόγω των φωτιζόμενων εγκαταστάσεων.

Αλλαγή στο μικρο-κλίμα, το θερμικό φορτίο που θα προκύψει κατά την λειτουργία του σταθμού που οι ίδιοι υπολογίζουν σε 150MWh  σε κάθε κύκλο λειτουργίας των συσσωρευτών, φαινόμενο θερμονησίδας, που μπορεί να ανεβάσει τοπικά την θερμοκρασία και 4-5 βαθμούς C με προφανείς συνέπειες στις γεωκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής και την υγεία των κατοίκων.

Παντού  στο διαδίκτυο επιστήμονες επισημαίνουν το κίνδυνο από τους Πυλώνες Υψηλής τάσης την συνετή αποφυγή τους και απομάκρυνση τους από κατοικημένες περιοχές,  Νοσοκομεία και Σχολεία καθότι κατηγορούνται για παιδικές Λευχαιμίες, καρκίνους και έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών! Το εν λόγω έργο υπενθυμίζουμε ότι σχεδιάζεται 35μέτρα από το γήπεδο του χωριού της Ελλοπίας όπου παίζουν παιδιά και αθλούνται ενήλικες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική ισχύς του προτεινόμενου έργου είναι η μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Προκειμένου για την κατασκευή του έργου θα υπάρξει καταστροφή μεγάλης Δασικής έκτασης (325 στρεμμάτων) καταστροφική για το Περιβάλλον και το ήδη επιβαρυμένο από τις ανεμογεννήτριες μικροκλίμα της περιοχής και γενικότερα επιδείνωση του φαινομένου του Θερμοκηπίου.

Ολόκληρος ο Δήμος Θίσβης υποβαθμίζεται σε μεγάλο βαθμό! Ποια αποκέντρωση θα επιδιωχθεί σε Νομό όμορο στην Αττική όταν μια βραδυφλεγής βόμβα θα υπάρχει δίπλα μας;

Ο Κορινθιακός Κόλπος, οι παραλίες μας (Αλυκή, Άγιος Νικόλαος, Σαράντι, Άγιος Βασίλης, Λιβαδώστρα, Αι Γιάνης, Ζάλτσα) και η ευρύτερη περιοχή θα πάψουν να αποτελούν πόλο  έλξης ως τουριστικοί προορισμοί, όχι μόνο το καλοκαίρι για τις παραλίες μας αλλά και όλον τον χρόνο ως προορισμοί που συνδυάζουν βουνό & θάλασσα, προορισμούς για περιπατητικές εκδρομές και μεγάλη παραγωγή αγροτοκτηνοτροφικών προιόντων. Από την μία οι ΑΠΕ που έχουν κατακλύσει τα βουνά μας, τα σχεδιαζόμενα πλωτά φωτοβολταικά  στον Κορινθιακό Κόλπο και τώρα αυτές οι μπαταρίες μετατρέπουν την περιοχή σε μια τεράστια βιομηχανία όπου η  μορφολογία του περιβάλλοντος αλλάζει άρδην.

Εύλογα με βάση τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα;  Σε ποια χωροταξική μελέτη στηρίχθηκε η υλοποίηση αυτού του έργου; Πως οριοθετείται η τοποθεσία Ραθαριά 1-6 χωρίς να έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη ως κατάλληλη για την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας;

Ποιος έδωσε την άδεια να γίνει η Ελλοπία η “ενεργειακή χαβούζα της Ελλάδος”;

 

Συνοψίζοντας τονίζουμε ότι :

  • Σε  Βοιωτικό και Πανελλαδικό επίπεδο θα πρέπει ο κόσμος να κινητοποιηθεί διότι το περιβάλλον και η προστασία του μας αφορά όλους!
  • Είναι η γη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας!
  • Η φυσιογνωμία της χώρας μας αλλάζει!
  • Η "βαριά βιομηχανία μας", οι θάλασσες, τα βουνά, το πράσινο, η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου πρέπει να προστατευθούν με κάθε πρόσφορο μέσο!
  • Η ανάπτυξη είναι θεμιτή και θετική πάντα, όταν πάει μαζί και με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον!

ΖΗΤΟΥΜΕ

Από τον Δήμο Θηβαίων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να συστρατευτούν μαζί μας για την απόρριψη αυτού του Φαραωνικού έργου  με τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις για όλους!

 

                                                                  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΛΟΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: