Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Πολιτική παρέμβαση για το φλέγον θέμα του προσφυγικού από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας – Τι έγραψε στα social media για την κατάσταση στον Έβρο


Μέσα από τη σελίδα του στα social media και με μια σπάνια ευθεία πολιτική παρέμβαση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, παρουσιάζει τη δική του οπτική απέναντι στην διαμορφούμενη κατάσταση στον Εβρο και σχολιάζει:
«Χτες, σήμερα, μέσα σε ένα φαινομενικά ήσυχο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση στη χώρα μας βάρυνε επικίνδυνα.
Σε κλιμάκωση ενός πάγιου πλέον εθνικού ζητήματος, κάποιες δεκάδες χιλιάδες βασανισμένων (ενίοτε και λιγότερο βασανισμένων) ανθρώπων επιχειρούν μαζικά να διαβούν παράνομα τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια. Η σχεδόν αυθόρμητη, τμηματική ροή του προηγούμενου διαστήματος, μετατράπηκε μονομιάς σε βιομηχανικά (και κρατικά) οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών. Και η ελληνική Πολιτεία καλείται να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση με πολλές αναγνώσεις, όχι απαραίτητα αντιφατικές μεταξύ τους.
Η ανθρωπιστική ανάγνωση· ξεριζωμένοι άνθρωποι που πασχίζουν για το στοιχειώδες, να ζήσουν κάπου ασφαλείς. Η εθνική ανάγνωση· εισβολείς στα σύνορά μας. Η απλή πρακτική ανάγνωση· τεράστια εισροή, ελάχιστη εκροή, μικρή δεξαμενή. Αποτέλεσμα... υπερχείλιση.
Και φυσικά, η διπλωματική ανάγνωση. Ένας σκληρός και θρασύς γείτονας που εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους όλου του ισλαμικού κόσμου, για να προάγει μια ατζέντα επεκτατισμού, αναθεωρητισμού και φαύλων διεκδικήσεων. Ένα à la carte ευρωπαϊκό κεκτημένο που στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα έχει πάει διακοπές διαρκείας και δεν αναγνωρίζει, έστω και ως έννοια, τα σύνορά του. Και στη μέση μια μικρή χώρα που - με τα σωστά και τα λάθη της - έχει ματώσει. Για την ανεξαρτησία της, για τα σύνορά της και ναι, για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια χώρα με ανθρώπους, που ένας διεθνούς επιπέδου κοινωνικός αυτοματισμός, έχει βάλει ψευδοδιλημματικά να επιλέξουν (άκουσον άκουσον!) ανάμεσα στο φιλότιμο και την εθνική τους υπερηφάνεια.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Σίγουρα όχι μέσα σε ένα άρθρο προβληματισμού. Όμως είναι σχετικά εύκολα αναγνωρίσιμες οι πρώτες ύλες μιας πιθανής λύσης. Νηφαλιότητα και όχι ρηχό θυμικό. Εθνικη και όχι πολιτική ματιά. Ομοψυχία αντί για μικροδιχασμούς. Στοιχεία, που εντοπίζονται στις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και στη βούληση του Πρωθυπουργού να διεθνοποιήσει το ζήτημα.
Η σκέψη όλων μας είναι στους ανθρώπους του Στρατού μας, της Εθνοφυλακής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που δίνουν μια μεγάλη μάχη. Ας σταθούμε αντάξιοι σε αυτούς. Και στους πριν από αυτούς. Και στους μετά από αυτούς»… καταλήγει ο κ. Σπανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: