Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Επίδομα 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους και επαγγελματίες μέσω προγράμματος κατάρτισης

Τη χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM» οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο.
Παράλληλα σήμερα ανακοινώθηκαν οι παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος των επιταγών ενώ την άλλη εβδομάδα θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ΚΑΔ που θα είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης.
Εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις και για διεύρυνση της λίστας των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με βάση και τους δευτερεύοντες κωδικούς. Μάλιστα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, βασικό κριτήριο για το αν θα  μετράει ή όχι ο δευτερεύων ΚΑΔ θα είναι ο τζίρος. Στην περίπτωση αυτή, θα  μπορεί να επωφεληθεί των μέτρων αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Ειδικότερα παρατείνονται έως και τις 31/8/220 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ που λήγουν ή έληξαν από 11/3/2020 έως και τις 30/4/2020 για τις επιχειρήσεις που πλήττονται:
  • Είτε έχουν ενεργό, κύριο ΚΑΔ στις 20/3/20 που έχουν ανακοινωθεί  
  • Είτε τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού στις 20/3/20 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον πίνακα όπως προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/20.
Δηλαδή αν μια δευτερεύουσα δραστηριότητα εμφάνισε πέρυσι μεγαλύτερα έσοδα από τον δηλωμένο ως κύριο ΚΑΔ, τότε η δευτερεύουσα καλύπτει την επιχείρηση να ενταχθεί και αυτή στα μέτρα στήριξης για κλάδους που  πλήττονται, όπως αυτές επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα.    
Αναστολή πληρωμής προβλέπεται επίσης και:
  • Για τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις  αυτές
  • Οι εργαζόμενοι (μισθωτοί) των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, των  οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής είτε λόγω ένταξης στους ΚΑΔ.
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης μισθού στον Δημόσιο Τομέα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουμε κάτι να  ανακοινώσουμε» ενώ είπε σε αυτή τη φάση η γραμμή της κυβέρνησης έχει αλλάξει  από την κατεύθυνση της μείωσης φόρων σε πολιτικές αύξησης των δαπανών. «Η  στρατηγική μας όμως δεν αλλάζει γιατί πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και  νοικοκυριά».
Επιπλέον σημείωσε ότι εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α' κατοικίας.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του «μαξιλαριού» ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας.
Ύφεση 3% το 2020
Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή η  ύφεση στη χώρα μας θα φτάσει το 3% φέτος υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα  διαρκέσει 3 μήνες, δηλαδή έως τον Ιούνιο. Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα δεν απέκλεισε και δυσμενέστερα σενάρια.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες του Βορρά, αρνούνται οποιαδήποτε στήριξη δεν έχει όρους MoU, έκθεση βιωσιμότητας κι άλλες ρήτρες, αναφερόμενος στο σχεδιασμό παροχής ρευστότητας μέσω του ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: