11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

H απάντηση Χριστακάκη στο δελτίο Τύπου του Προέδρου του ΔΣ: Λειτουργούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με γνώμονα τα δικαιώματά των δημοτών!


ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ  24/03/2020
για την έγκυρη ενημέρωσή σας
Φίλες και Φίλοι Δημότες,
Συναισθανόμαστε απόλυτα την πολύ δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας!
Πρώτο μέλημά μας είστε εσείς.
Με βάση αυτή την αρχή μας λειτουργούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με γνώμονα τα δικαιώματά σας.  Σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Γι αυτό το λόγο έγκυρα και υπεύθυνα σας ενημερώνουμε ότι:
1. Μετά από ερωτήματα Δήμων προς την Κεντρική Ένωση  Δήμων Ελλάδος το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο ως προς την λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων , εξαιτίας του κορωνοϊού : Αρ. Πρωτ. 18318/13-3-20, στην οποία αναφέρονται :
« Τα πάσης φύσεως συλλογικά όργανα των Δήμων ( Δημοτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή κ.α.) συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της Π.Ν.Π ( Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) .
2. ως προς τις συνεδριάσεις άλλων Δήμων της χώρας μας έχουμε τα εξής:
Α. ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Έγινε συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 3
 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων συνεδρίασε στο Δημοτικό Κατάστημα Χανίων σήμερα την 19η Φεβρουαρίου 2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:30, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 7067/14-2-2020 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Σώματος, παρόντος του Δημάρχου Χανίων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗ.
 ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ. 39
«Στη συνέχεια εισάγεται και ανακοινώνεται προς το Σώμα το ακόλουθο υπ’ αριθμ. 6169/18-2-2020 έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά Υποχρεωτική Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Χανίων οικονομικού έτους 2020 και έχει ως εξής:..»
Β. ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ: Η προγραμματισμένη συνεδρίαση δια περιφοράς δεν πραγματοποιήθηκε για τυπικούς λόγους, έλλειψη απαρτίας, όπως και στη δική μας περίπτωση.

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το πρακτικό της αριθμ. 4/17-03-2020 τακτικής συνεδρίασης (δια περιφοράς) του
Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρ. απόφασης 20/2020
Κατά συνέπεια ο Πρόεδρος λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αρ. 18318/13-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ορίζει ότι απαιτείται η συμμετοχή των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου διαπίστωσε ότι υπολείπεται η συμμετοχή κατά δύο Δημοτικών Συμβούλων προκειμένου να θεωρηθεί νόμιμη η συνεδρίαση.
Κατόπιν ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου με το ίδιο θέμα της ημερήσιας διάταξης λόγω της σπουδαιότητας του θέματος σε τακτική συνεδρίαση μετά την έκδοση σχετικής πρόσκλησης.

Γ. ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Με απόφαση του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Κολιού και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη η 4η τακτική συνεδρίαση Δ.Σ. , η οποία είχε οριστεί για την Τετάρτη 18/3/2020, αλλάζει ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της από κεκλεισμένων των θυρών σε δια περιφοράς για τη λήψη αποφάσεων, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται και ως εκ τούτου ο αριθμός των παρευρισκομένων Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και υπηρεσιακών υπαλλήλων θα ξεπεράσει τους 50 , ο οποίος είναι καθοριστικός για την αποφυγή συγχρωτισμού.
(σε μας δεν είχε εφαρμογή ο όρος, γιατί είμαστε κάτω από 50 . Γι αυτό και εκδόθηκε Δελτίο Τύπου ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών)

Δ. Στους άλλους δύο Δήμους δεν είναι γνωστό ακόμη αν πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις.

Η Αυτοδιοίκηση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο έχει υποχρέωση να υποστηρίζει τους Δημότες και να τους ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα.

Εμείς, εκτός των άλλων, διεκδικούμε και την έγκυρη ενημέρωσή σας.
Μένουμε στο σπίτι, γιατί μας το ζήτησαν  οι  επιστήμονες και το πιο αρμόδιο  πρόσωπο της Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φίλες και Φίλοι
Ως Έλληνες, όταν ενεργούμε με ομοψυχία και πειθαρχία σε αξίες όπως η Ελευθερία και η Ζωή, μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε νίκες όπως αυτή της 25ης Μαρτίου 1821.

Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά !
Καλό Αγώνα και πάλι θα νικήσουμε!

Ακολουθεί η απάντηση που είχε δώσει ο Πρόεδρος του ΔΣ στο αρχικό δελτίο Τύπου της παράταξης: Ορχομενός, Πορεία Προοπτικής... 


Δελτίο Τύπου: Απάντηση του Προέδρου του ΔΣ Ορχομενού στις καταγγελίες του κ. Χριστακάκη
Με αφορμή στην απάντηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του ΔΣ κου Στ, Χριστακάκη ο πρόεδρος του ΔΣ Γιάννης Τσάμης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο θεσμικός ρόλος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επιτάσσει την πλήρη εφαρμογή των νόμων του κράτους, του κώδικα και των σχετικών εγκυκλίων που διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου και του Δήμου μακριά από πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Ως πρόεδρος του ΔΣ θα συνεχίσω να επιτελώ στο ακέραιο και χωρίς διαχωρισμούς το θεσμικό μου ρόλο προς όφελος των δημοτών.

Στην ουσία των καταγγελιών του κου Χριστακάκη σε ότι αφορά τον πρόεδρο του ΔΣ:

Ποιος και με ποια διαδικασία αποφάσισε να αναβληθεί το προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Δευτέρα 16/3/2020 και ώρα30μ.μ (αρ. πρωτ. 1844/10-3-20 πρόσκληση);
Απάντηση : Έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΠΝΠ Αρ. Φύλλου 64 με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του COVID-19» και σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ 13/3/20 ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874 – ΘΕΜΑ: Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ήταν θέμα χώρου και ασφάλειας των Δημοτικών Συμβούλων;Υπάρχουν  χώροι στο Δήμο μας που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς συνεδρίασης του Σώματος (ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ).
Απάντηση : χωρίς λόγια, στη κρίση των δημοτών.

Ποιος και γιατί επιχείρησε με τακτισμούς να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιοδια περιφοράς σε τόσο σημαντικά θέματα με πλήθος οικονομικών δεδομένων;
Απάντηση : παρ. 5 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και το άρθρο 10 παρ. 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (ΦΕΚ 55/Α/11-03-2020) και Εγκύκλιος Υπ. Εσωτερικών Α.Π.18318/13-03-2020 ΑΔΑ 9ΛΠΧ46ΜΤΛ6-1ΑΕ

Με βάση ποιο άρθρο του Νόμου και του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσατε την ίδια ημέρα να γίνει συνεδρίαση με τρεις διαφορετικούς τρόπους;
Απάντηση: Εγκύκλιος ΥΠΕΣ στις 16/3/20 (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.8000) με θέμα : : Επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού

Ονομάστε μας ένα Δήμο ο οποίος αποφάσισε για την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμούτου, τηλεφωνικά,  όπως εσείς επικαλείστε στο δελτίο τύπου και όχι με φυσική παρουσία κεκλεισμένων των θυρών καθώς και με τηλεδιάσκεψη, όπως προβλέπεται;
Απάντηση :

Δήμος Μήλου Δια περιφοράς (1η αναμόρφωση Π/Υ)

https://milosvoice.gr/dia-periforas-synedriazei-to-dimotiko-symvoylio-miloy/

Δήμος Αλεξανδρούπολης Δια περιφοράς (1η αναμόρφωση Π/Υ)

https://www.evros24.gr/dia-tis-periforas-oi-apofaseis-toy-di/

Δήμος Χανίων Δια περιφοράς (1η αναμόρφωση Π/Υ & 37 θέματα)

https://flashnews.gr/post/419954/dhmotiko-symboylio-xaniwn-dia-periforas

Δήμος Φαιστού Δια περιφοράς (έγκριση προϋπολογισμού 2020!!!)

https://e-mesara.gr/synedriazei-dia-periforas-to-dimotiko-symvoylio-toy-dimoy-faistoy/

Δήμος Μακρακώμης Δια περιφοράς (1η αναμόρφωση και 28 θέματα)

Και δεκάδες άλλοι Δήμοι της χώρας πραγματοποίησαν ή έχουν προγραμματίσει Δημοτικά Συμβούλια Δια Περιφοράς. Ο Δήμος Ορχομενού σε λίγες μέρες θα διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιάσκεψης και διαχείρισης πραγματοποίησης συνεδριάσεων εξ αποστάσεως για όλα τα θεσμικά του όργανα.

Στα όσα τέλος αναφέρει ο κος Χριστακάκης υπό τη μορφή καταγγελιών το μόνο που μπορώ να τον συμβουλέψω τις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα και ο δήμος είναι…Να μείνει σπίτι και να συνδράμει δημιουργικά από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, χωρίς παρελκυστικές τακτικές, στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου πρωτίστως για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ψυχραιμία, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε…Τσιάμης Χ. Ιωάννης

Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Ορχομενού

Δεν υπάρχουν σχόλια: