Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Αγροτουρισμός στον Ορχομενό ή αλλιώς τι κάνει ένα πούλμαν με τουρίστες στη μέση του κάμπου!

Η ιστορία έχει ως εξής:
Το τουριστικό γραφείο Green Greece Go μέλος του ATOI (Agricultural Tour Operators International) ψάχνει να βρει καινούργιους αγροτικούς προορισμούς για τουρίστες που έχουν επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα. Ο δαιμόνιος ιδιοκτήτης του γραφείου, γνωρίζοντας την ευρύτερη περιοχή από τις συχνές του διελεύσεις για τους Δελφούς και Γαλαξίδι, αποφάσισε να ψάξει στο διαδίκτυο για πληροφορίες αγροτουρισμού στην περιοχή της Κωπαΐδας και συγκεκριμένα στον Ορχομενό.



Έτσι έφτασε στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού του Ορχομενού και διαβάζοντας ενθουσιασμένος για τα επιτεύγματά του στην πιστοποιημένη παραγωγή του βαμβακιού, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού για να οργανώσει την επίσκεψη δυο γκρουπ των 40 ατόμων στις 25 Μαΐου και 8 Ιουνίου αντίστοιχα.



Στα τέλη Μαΐου το πρώτο λεωφορείο έκανε την εμφάνισή του και η περιήγηση στον κάμπο ξεκίνησε. Την ξενάγηση ανέλαβε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Τσαγαλάς και με τη βοήθεια της διερμηνέα οι Γάλλοι αγρότες έμαθαν για τον κύκλο ζωής και τις ιδιαιτερότητες του βαμβακιού. Οι ερωτήσεις, πέρα από γεωργικό ενδιαφέρον, είχαν και οικονομικοπολιτική χροιά, συγκρίνοντας τις επιδοτήσεις των δύο χωρών στις ίδιες καλλιέργειες καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών στη Γαλλία.



Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στα Εκκοκκιστήρια ΜIXA όπου ένας από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης ανέλαβε να μας εξηγήσει αναλυτικά, όλα τα στάδια εκκοκκισμού του βαμβακιού. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού για παραγωγή ποιοτικότερου βαμβακιού και στα πλεονεκτήματα που έχει το επεξεργασμένο προϊόν και στην πλεονεκτική θέση που καταλαμβάνει στην αγορά.
Έφτασε το μεσημέρι και ήρθε η ώρα για το φαγητό. Το μενού σε κεντρική ταβέρνα στην πλατεία Ηρώων του Ορχομενού, περιελάμβανε αμιγώς ελληνικά (αλλά όχι τουριστικά) πιάτα, ενθουσίασε τους επισκέπτες και τους γέμισε ενέργεια για την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους του χωριού.
Η επίσκεψη στο θολωτό τάφο του Μινύα, το αρχαίο θέατρο και τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας είχαν συνέχεια για το αρχαιολογικό και ιστορικό κομμάτι της εκδρομής.



Μετά το πούλμαν μετέφερε το γκρουπ στις πηγές Χαρίτων και συγκεκριμένα στο ιχθυοτροφείο πέστροφαςτου Πέτρου Δήμου, όπου ο ίδιος ο παραγωγός τους μίλησε για τα στάδια και τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας του συγκεκριμένου ψαριού. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε καπνιστή πέστροφα με συνοδεία σπιτικού τσίπουρου.



Η εκδρομή έλαβε τέλος με τη συνοδό να μας μεταφέρει τις ευχαριστίες των εκδρομέων μαζί με κάποια αναμνηστικά δώρα και με την υπόσχεση να μας ξεναγήσουν και αυτοί στη χώρα τους και να μας δείξουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες.
Ο Ορχομενός σήμερα βρίσκεται χαμηλά στο τουριστικό ενδιαφέρον, έχοντας όμως κάποια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία πρέπει να τα αξιοποιήσει σωστά προκειμένου να τα αναδείξει. Οι δράσεις του Σωματείου «Διάζωμα» που βοηθούν στο σχεδιασμό και στην χρηματοδότηση για την υλοποίηση της ενοποίησης και την διαμόρφωση αυτών των χώρων, αναμφισβήτητα οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση.
Στο κομμάτι του αγροτουρισμού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού, είναι ο φορέας που θα πρέπει να προβάλει τον αγροτικό πλούτο της περιοχής και να τον αναγάγει σε έναν ελκυστικό προορισμό. Η αρχή έγινε, έπεται συνέχεια…
  • Την ίδια εκδρομή επανέλαβε δεύτερο γκρουπ με Γάλλους γεωργούς από την περιοχή της Βρετάνης, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι φωτογραφίες είναι και από τα δύο γκρουπ.
  • Ο Ορχομενός θα παρουσιαστεί ως ένας από τους προορισμούς αγροτουρισμού στην Ελλάδα στο Συνέδριο Αγροτουρισμού της ΑΤΟΙ που θα γίνει στην Ιταλία τον Οκτώβριο.
Φωτογραφίες: Γαργαλάκος «Υπαίθρος Χώρα» & Γ. Ζαννιάς . Πηγή http://asoo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: