Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Την τοπική κοινωνία «αφουγκράστηκαν» και φέτος τα στελέχη του Ομίλου Μυτιληναίος - Ολοκληρώθηκε ο παραγωγικός διάλογος για ένα ακόμη πιο στοχευμένο κοινωνικό αποτύπωμα


 
Την άριστη επαφή τους με τα «εμπλεκόμενα μέρη», δηλαδή κάθε κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που άμεσα ή έμμεσα αποτελεί ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της εταιρικής κουλτούρας γύρω από την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ανανέωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, της ΕΛ.ΑΣ.  και του κοινωνικού χώρου με τα στελέχη του Ομίλου Μυτιληναίος τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 στο χώρο του θρυλικού «Περοκέ» στα Άσπρα Σπίτια και στο πλαίσιο του ανοικτού φόρουμ με τίτλο «Μεταφράζοντας το επιχειρείν σε αξία για την κοινωνία».


Την πολύ καλή συνεργασία τους με τους αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς σε Βοιωτία και Φωκίδα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι του Ομίλου Μυτιληναίος,  στο ανοικτό κάλεσμά τους με αφορμή την 3η θεματική συνάντηση που οργάνωσε ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος για τους κοινωνικούς της εταίρους.
Μια πρακτική που αποτελεί παράδοση για τον πιο πολυσχιδή κοινωνικά Όμιλο που διαθέτει η Επαρχία Λιβαδειάς, η οποία εδώ και επτά χρόνια στοχεύει να οικοδομήσει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη, μια συνεχή διαφάνεια στον τομέα της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.
Το πρώτο καλωσόρισμα έγινε από τον οικοδεσπότη του χώρου, του Γενικού Δντη του Τομέα Μεταλουργίας της Μυτιληναίος κ. Δημήτρη Στεφανίδη, πρόσωπο με τον οποίο είναι ταυτισμένη η «ισορροπία» των λόγων με τα έργα που ξεκινούν από τους κόλπους της εταιρείας και καταλήγουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με την στόχευση του Ομίλου, το επιχειρείν να μεταφράζεται σε αξία για την ίδια την κοινωνία.
 Γι` αυτό και την ετήσια αυτή συνάντηση άνοιξε ουσιαστική η ομιλία του κ. Γιώργου Γαλάνη, Προϊστάμενος του Τμήματος ΕΚΕ του Ομίλου, ο οποίος και ανέλυσε στη συνέχεια τη επιθυμία τους να διαμορφώνουν χρόνο με το χρόνο μια εταιρική κουλτούρα, αντάξια της αναπτυξιακής πορείας των επιχειρήσεων στις οποίες ηγείται ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ακολούθως, στην διαχείριση των πόρων που προορίζονται για τις τοπικές κοινωνίες επικεντρώθηκε ο Δντης Επικοινωνίας της ΑτΕ κ. Γιάννης Καραβάς, ένα πρόσωπο που ζει ανάμεσά μας  και – όπως ορθά ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ε.Α.Ε. στη Λιβαδειά – αποτελεί το «κλειδί» για το «ανθρώπινο πρόσωπο» της Μυτιληναίος στην Επ. Λιβαδειάς.
Μαζί τους και ο κ. Γιώργος Γεωργαλάς, Δντης Ανθρώπινου Δυναμικού και αν. Δντης του εργοστασίου, ο οποίος στάθηκε στα συμπεράσματα των δεικτών, που επιβεβαιώνουν την αγαστή αυτή συνύπαρξη στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών, στο Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μυτιληναίος για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.


Παρεμβάσεις και ευχαριστίες απ` όλους…Σχεδόν κανείς απ` όσους προσκεκλημένους τους πήραν το λόγο για να παρέμβουν σ` αυτό τον ανοικτό κοινωνικό διάλογο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία από τη μια και από την άλλη να επισημάνει την αισιοδοξία του, η οποία πηγάζει από την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου Μυτιληναίος στην περιοχή της Βοιωτίας, καθώς και όλων των άλλων εταιρειών του Ομίλου, με επιχειρηματική δραστηριότητα σε Φωκίδα, κ.α.
Ανάμεσα στις αξιοσημείωτες παρεμβάσεις, θα σταθούμε στα λόγια της Αντπεριφερειάρχη Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά, η οποία ζήτησε ακόμη πιο έντονη την κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου στην Επ. Λιβαδειάς, θέση που ενίσχυσε και η Δήμαρχος Λεβαδεών κα Γιώτα Πούλου, φέρνοντας ως παράδειγμα την κοινωνική δράση με τίτλο «Μηχανικοί στην Πράξη». Ακόμη η Δήμαρχος ενημέρωση την  ομήγυρη για το πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας που συνεχίζει ο Δήμος Λεβαδεών με το Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος και αυτή τη χρονιά.
Παρέμβαση έγινε και από την Περιφερειακή Σύμβουλο Φωκίδας κα Πέγκυ Αραβαντινού, η οποία ζήτησε να συνδεθεί ο Όμιλος με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με τα ΕΠΑΛ της περιοχής (Άμφισσας και Λιβαδειάς) καθώς και την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.
Στον τομέα της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής επικεντρώθηκαν στην παρέμβασή τους οι Δήμαρχοι Δελφών και Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «ενιαίο πεδίο» της Δυτικής Βοιωτίας με την Αν. Φωκίδα, γεγονός που είναι ικανό να συνθέσει ένα τουριστικό πρόγραμμα προβολής, σύμφωνα και με τις επιταγές και των τουριστικών πρακτορείων, το οποίο ζήτησε να χρηματοδοτηθεί από τον Όμιλο. Ο κ. Γεωργακός, επέμεινε στη στήριξη τοπικών δράσεων γύρω από τον πολιτισμό, την παράδοση και τον τουρισμό.


Το λόγο έλαβε και η Πρόεδρος της Ε.Α.Ε. Λιβαδειάς κα Στέλλα Ταπανλή, η οποία τοποθετήθηκε από καρδιάς κάνοντας γνωστά τα όσα η Α.τ.Ε έχει μέχρι σήμερα προσφέρει για το κοινωνικό σύνολο της περιοχής δράσης τους.
Παρέμβαση έγινε και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης για την διαχρονική ενίσχυση των Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας από τον Όμιλο και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθησία για την εξάλειψη της ανεργίας στην περιοχή, τόσο για τους νέους όσο και για εκείνους που βρίσκονται λίγο πριν την συνταξιοδότησή τους. Παρεμβάσεις έγιναν ακόμη από αιρετούς, τον Αστυνομικό Υπδιευθυντή Βοιωτίας κ. Κωνσταντίνο Τοπάλη, τον Οικονομικό Επόπτη του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκά Παπαχαραλάμπους, τον Πρόεδρο των εργαζομένων κ. Ηλία Ευθυμίου, τον Πρόεδρο του Μεδεών κ. Νίκο Σολίπα, κ.α.


Με τα μάτια των παιδιών…


Ανάμεσα σ` εκείνα που τόσο εύστοχα ειπώθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη, θα ξεχωρίσουμε το πώς βλέπουν την παρουσία του Ομίλου Μυτιληναίος, τα παιδιά των εργαζομένων και κυρίως τα… μεγάλα παιδιά, που φοιτούν στο Γενικό Λύκειο των Άσπρων Σπιτιών, Δντρια του οποίου είναι η Ορχομένια φιλόλογος κα Καίτη Καρανάσου. Με το πάντοτε «όμορφο λόγο» της, η κα Καρανάσου μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις των μαθητών, της οποίας διάνθισε με το δικό της ξεχωριστό γραπτό λόγο, θέση την οποία σας παρουσιάζουμε αυτούσια, λόγω της ιδιαιτερότητάς της. Η κα Καρανάσου ανέγνωσε τα εξής: «Σκαλίζοντας μια πρόσφατη εργασία των μαθητών μας για τα Άσπρα Σπίτια,  οι μαθητές έγραψαν: "Εδώ όλοι είμαστε εσωτερικοί μετανάστες. Από όλη την Ελλάδα. Πολλών οι γονείς μας γεννήθηκαν σε τούτον τον τόπο, πήγαν σχολείο, έκαναν οικογένειες και στην μεγάλη τους πλειονότητα δουλεύουν στο εργοστάσιο που βρίσκεται δίπλα μας. Υπάρχουν μηχανικοί,  οικονομολόγοι, λογιστές, υδραυλικοί, γραμματείς κι εργάτες σε εργολαβίες και στην καθαριότητα. Υπάρχουν ακόμη κι εργάτες στο λιμάνι. Είναι γυναίκες και άντρες. Είναι οι ξένοι, που γίνονται τελικά ένα με τον τόπο. Είναι οι ημερήσιοι και οι «βαρδιάνοι». Των γραφείων και της παραγωγής. Ένας κόσμος ολόκληρος, με κοινό σημείο αναφοράς τη δουλειά τους, με διαφορετικές αναμνήσεις ή με καθόλου αναμνήσεις από τη δική τους ιδιαίτερη πατρίδα. Το εργοστάσιο είναι μια μικρή πολιτεία. Τα πάντα εδώ, το ταχυδρομείο και οι υπάλληλοι, τα σχολεία με τους δασκάλους και τους καθηγητές, η Τράπεζα με τους υπαλλήλους της, δημιουργήθηκαν για να μας εξυπηρετούν."
Αυτά τα συναισθήματα βιώνονται από τα παιδιά μας και παιδιά σας, της εσωτερικής μετανάστευσης που όμως δεν αγγίζουν την πικρία και την απογοήτευση γιατί υπάρχει το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης, του Ομίλου Μυτιληναίος που δεν τους το επιτρέπει.
Προσεγγίζοντας θεωρητικά το θέμα της κοινωνικής ευθύνης της επιχείρησης,  επικαλούμαι τον Ντέιβιντ Γκρέισον που σημειώνει
«Η κοινωνική ευθύνη μπορεί να προωθήσει και να βελτιώσει την επίδοση της επιχείρησης, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση των στελεχών και των επιχειρηματιών για το έργο τους»
και συμμεριζόμενη τις απόψεις του προσθέτω ότι το κοινωνικό πρόσωπο προσφέρει  σημαντικά πλεονεκτήματα για την εταιρεία σας, καθώς καταδεικνύει την κοινωνική της ευαισθησία, αφήνει απερίσπαστους τους εργαζόμενους από θέματα που μπορούσαν να τους απομακρύνουν από την εργασία τους γιατί τα παιδιά τους τα  παιδιά τους σε ένα οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον απολαμβάνουν συστηματική παιδεία και παράλληλα δημιουργεί μελλοντικούς ικανούς εργαζομένους. Και σε πρακτικό επίπεδο
σας μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες που αποδεικνύουν ακριβώς την έμπρακτη εφαρμογή αυτής της κοινωνικής πολιτικής της εταιρείας. Για μας η εταιρεία είναι το σημείο αναφοράς . Είναι εκείνη που ακούει προσεκτικά τα προβλήματά μας και ανταποκρίνεται σε κάθε είδους  ανάγκες μας,  κτιριακές
και άλλες που στηρίζουν τη μάθηση και αγωγή των μαθητών μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος της εταιρείας με το σχολείο μας, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου με νέα ψηφιακά μέσα για να μπορούν τα παιδιά μας να ανταποκρίνονται στο πολυδιάστατο προκλητικό κάλεσμα των καιρών και στις προσδοκίες της εταιρείας ως αυριανά στελέχη της, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία θα αποδεικνύει τη διαχρονική κοινωνική ευαισθησία που διαθέτει. Σας ευχαριστώ» κατέληξε η κα Καρανάσου.


Και ανέξοδη ιδέα…

Κλείνοντας αυτή την πολύωρη συνάντηση, ανάμεσα σ` εκείνους που μίλησαν από τους τελευταίους ήταν και ο βραβευμένος Στερεοελλδίτης συγγραφέας και ποιητής κ. Γιώργος Θεοχάρης, ο οποίος εξήρε την πολυσχιδή κοινωνική δράση του Ομίλου και δημόσια απένειμε τα εύσημα στα στελέχη του, οι οποίο δεν παραλείπουν να στηρίζουν και τον Πολιτισμό. Γι` αυτό και τους πρότεινε μια ανέξοδη ιδέα, που ακούει στο όνομα «Σπίτια Λογοτεχνών», δηλαδή την φιλοξενία πνευματικών ανθρώπων στους ξενώνες του οικισμού των Άσπρων Σπιτιών τους μήνες Ιούλιο –Αύγουστο, στα πρότυπα ενός αντίστοιχου προγράμματος φιλοξενίας που γίνεται στη Λέσβο.

Ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα…


Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε με την δέσμευση των στελεχών του Ομίλου – επικεφαλής των οποίων ήταν η κα Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου, Σύμβουλος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στο τομέα της Κοινωνικής Υπευθυνότητας, για μια ακόμη πιο ουσιαστική κοινωνική ανταπόδοση, με ιεραρχημένες πολιτικές και προτεραιότητες όλων των εταιρειών και φυσικά την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για νέες συμπράξεις, μέσα από αυτό το γόνιμο και επικοδομητικό διάλογο. 
Η κα Σόφη  Δασκαλάκη – Μυτιληναίου,
Σύμβουλος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στο τομέα της Κοινωνικής Υπευθυνότητας
με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κα Φανή Παπθωμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr