Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Ανοικτή πρόσκληση στην «επίσημη πρώτη» παρουσίαση της μελέτης αναστήλωσης του «Τροπαίου του Σύλλα» στην Τ.Κ. Πύργου

Με χαρά σας περιμένουμε στην καλοκαιρινή μας βραδιά
όπου η Δρ Έλενα Κουντούρη και η επιστημονική ομάδα του έργου
θα μας παρουσιάσουν αναλυτικά τη μελέτη
αναστήλωση του «Τροπαίου του Σύλλα».

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 και ώρα 8.30μ.μ.
στη Τοπική Κοινότητα ΠύργουΘυμίζουμε πως το «Τρόπαιο του Σύλλα» είναι ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ιστορία,  που βρέθηκε τυχαία το 2004 στη θέση «Κυδωνιές» του Ορχομενού Βοιωτίας  (ανάμεσα στον Ορχομενό και τον Πύργο), θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που πήρε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
 Το λίθινο τρόπαιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄ στην περιοχή της βόρειας Κωπαΐδας.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η πρόταση των μελετητών αντιμετωπίζει με επιτυχία, τόσο την αρχαιολογική τεκμηρίωση, τη στατική επάρκεια και τη δομική αποκατάσταση του μνημείου, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. 
Το σημαντικό, εξάλλου, για την αποκατάστασή του είναι ότι έχει αποκαλυφθεί το σύνολο των λίθων που το αποτελούσαν και ως εκ τούτου πιστοποιείται με ασφάλεια η αρχική μορφή του. Η επιγραφή που αποκαλύφθηκε επιβεβαίωσε την ασφαλή ταύτιση του μνημείου με το τρόπαιο που στήθηκε για να θυμίζει τη νίκη του Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα στον Ορχομενό κατά των στρατευμάτων του Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Ευπάτορος.
Η αρχαιολογική έρευνα διεξήχθη από τη δρ. Έλενα Κουντούρη, αρχαιολόγο και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ενώ στην ομάδα δημοσίευσης, εκτός από την ανασκαφέα, συμμετέχουν ο Νίκος Πετρόχειλος, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, η Σοφία Ζουμπάκη, ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, καθώς και οι δύο αρχιτέκτονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη, Θέμης Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr