Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Μια ακόμη φεγγαρόλουστη νύχτα στη σκιά του πολιτισμού των Μινυών

Έχει πανσέληνο απόψε, κι ειν΄ ωραία…
ο όμορφος αυτός στίχος αντανακλά ακριβώς το συναίσθημα του κόσμου που το βράδυ της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, παρακολούθησε τη μουσική βραδιά με  διοργανωτή τον Δήμο Ορχομενού, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις «Χαριτήσια 2016».
          Στην καρδιά του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού, στο παρκάκι μπροστά από τον θησαυρό του Μινύα και δίπλα από το αρχαίο θέατρο-ωδείο, περισσότεροι από 350 κάτοικοι του Ορχομενού και των γύρω περιοχών, απόλαυσαν το τρίωρο πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει η χορωδία του συλλόγου «Καλλιτεχνική Πορεία» Ορχομενού και ο Ορχομένιος τραγουδοποιός-ερμηνευτής Θανάσης Βούτσας που συμμετείχε φιλικά τιμώντας τη γενέθλια γη και για πρώτη φορά έδωσε την ευκαιρία στους συντοπίτες μας να χαρούν την εξαιρετική ερμηνεία του.
          Η φεγγαρόλουστη νύχτα γέμισε με υπέροχες μουσικές και τραγούδια της πατρίδας μας, που κύριο θέμα τους είχαν το φεγγάρι (και όχι μόνο) με συνθέσεις που άρχιζαν από παραδοσιακά, συνέχιζαν με Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Θάνο Μικρούτσικο, Νότη Μαυρουδή, Παντελή Θαλασσινό, Μάρκο Βαμβακάρη, Μπάμπη Μπακάλη, Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Κλάββα, Γιάννη Νικολάου και κατέληγαν σε νέους τραγουδοποιούς όπως οι δικοί μας Χρήστος Παππάς και Θανάσης Βούτσας.
          Η βραδιά ξεκίνησε με μια σύντομη ομιλία από την κα Έφη Τζαβάρα, εκ μέρους του Δήμου Ορχομενού, και αμέσως ο Θανάσης Βούτσας με την κιθάρα του ανέλαβε το δύσκολο έργο να μας εγκλιματίσει στο μουσικό πνεύμα της γιορτής. Πράγμα που πέτυχε απόλυτα με τη θαυμάσια φωνή του ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Αποκοιμήθηκα», «Η σωτηρία της ψυχής», «Μη κλαις» και «Κυρά Μαριώ». Στο τέλος της φιλικής αυτής συμμετοχής ο νυχτερινός ουρανός του Ορχομενού γέμισε με αναμμένα φαναράκια-αερόστατα που είχε ετοιμάσει η ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου και έδωσαν ένα υπέροχο γραφικό και ρομαντικό χρώμα.
          Στη συνέχεια, μετά από μια ολιγόλογη εισαγωγή της προέδρου κας Εύης Γεωργαρά-Τσάκου, ανέλαβε η χορωδία της «Καλλιτεχνικής Πορείας». Φέτος μας παρουσίασε ένα πραγματικά μουσικό ταξίδι με την πρωτοτυπία τα περισσότερα τραγούδια να ερμηνεύονται από σολίστες χορωδούς, συνοδευόμενοι από την χορωδία και τους μουσικούς Χρήστο Ζωγράφο (μπουζούκι), Ηλία Σχοινή (κλαρίνο) και Χρήστο Παππά (κιθάρα) που ερμήνευσε εκτός των άλλων και ένα δικό του τραγούδι (σε στίχους Ηλία Μάστορη) με μοναδικό τρόπο. Και όλα αυτά βέβαια σε διδασκαλία του μουσικοδιδάσκαλου Παρασκευά Σανιδά που συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο μας μετά από πολλές δεκαετίες συνεχούς παρουσίας στα μουσικά δρώμενα. Την παρουσίαση του προγράμματος της χορωδίας έκανε η κα Ιωάννα Παναγιωτίδη (του Μάριου), που αναλυτικά με τους σολίστες ερμηνευτές ήταν το εξής:
1.      ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ (Βάλια Μάστορη)   2. ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ (χορωδία)
3.      ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (Μάριος Παναγιωτίδης - χορωδία)
4.      ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΓΙΑ ΜΟΥ ΄ΚΑΝΕΣ (Φίλωνας Καραμπέτσος - χορωδία)
5.      ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ (Τζώρτζια)   6. ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ (χορωδία)
7.      ΕΧΕΙΣ ΜΑΤΙΑ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (Χρήστος Παππάς - χορωδία)
8.      ΔΕΝ ΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ (Μάκης Εμμανουηλίδης)
9.      ΛΟΓΟ ΤΟ ΛΟΓΟ (Χρήστος Ζωγράφος)  10. ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΙ (Χρήστος Ζωγράφος)
11.  ΑΠΟΨΕ ΛΕΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ (‘Ερη Παπαγεωργίου - χορωδία)
12.  ΗΣΟΥΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ (Γεωργαρά-Τσάκου)   13. ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ (Ελένη Μανώλη)
14.  ΘΑ ΣΕ ΠΑΩ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (Χρήστος Παππάς - χορωδία)
15.  ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ (Ελένη Μανώλη)   16. ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (Γιούλη Μπούρα - χορωδία)
17.  Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ (Χρήστος Ζώτος)   18. ΚΟΙΤΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ (Ευμορφία Γεωργαρά-Τσάκου)
19.  ΘΑ ΠΙΩ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (Μάκης Ζωγράφος)
20.  ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Ευμορφία Γεωργαρά-Τσάκου)
21.  ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ (Γιούλη Μπούρα)  22. ΣΟΥ ΤΟ ΄ΠΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ (Χρήστος Παππάς)
23.  Ο ΗΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ (Χρήστος Ζώτος - χορωδία)  
24.  ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΑΝΩΘΕ ΜΟΥ (Μάκης Ζωγράφος)
25.  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΛΗΜΥΡΕΣ (Χρήστος Παππάς)
26.  ΤΟ ΞΕΝΑΚΙ (Γιάννης Μερεντίτης - χορωδία)
27.  ΧΑΡΑΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΡΕΙΣ (χορωδία)
          Στο τέλος της χαρούμενης και απολαυστικής βραδιάς ο κόσμος τραγούδησε μαζί με τη χορωδία και της απέδωσε θερμό χειροκρότημα με πολλά-πολλά συγχαρητήρια. Μαζί με τους πολλούς δημότες του ήταν και ο Δήμαρχος Ορχομενού και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος με την σύζυγό του Ευγενία, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νταβαλούμης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάμπρος Ρόδης με τη σύζυγό του Φανή και το γιό τους Αριστοτέλη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ορχομενού κ. Βασίλης Τάγκαλης με τη σύζυγό του, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΣΕΓΑΣ κ. Μπάμπης Ζαννιάς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
          Για την πολύ καλή οργάνωση της βραδιάς, όσον αφορά τα πρακτικά θέματα, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην τοπική σύμβουλο κα Γιάννα Τουλούπη-Γκικοπούλου, στα μέλη της ομάδας Πολιτιστικού Κέντρου κυρίες Τασία Υπερηφάνου-Παπουτσή και Έφη Τζαβάρα, στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Βασίλη Τάγκαλη, στον ειδικό συνεργάτη κ. Γιάννη Πάνου και στον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Νταβαλούμη.
          Πολλές ευχαριστίες στην εφορεία αρχαιοτήτων που έδωσε την άδεια να είναι επισκέψιμος ο θολωτός τάφος του Μινύα και το αρχαίο θέατρο μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, αλλά και στους χορηγούς, όχι μόνο αυτής της βραδιάς, αλλά γενικά των «Χαριτησίων 2016»: 1. Βούλγαρης Αλέξης - Παναγώτας Αντώνης Ο.Ε. ΕΞΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, 2. Γεωργαράς Κων/νος – χωματουργικές εργασίες, 3. Γούλας Δημήτριος- χωματουργικές εργασίες, 4. Καντάς Ηλίας – τεχνική εταιρεία, 5. Καράλας Άγγελος – πρατήριο καυσίμων, 6. Καρατζάς Χρήστος – συνεργείο μηχανημάτων, 7. Κουρεντής Δημήτριος – φούρνος, 8. Λουκάς Βασίλης – ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, 9. Στεργίου Κωνσταντίνος –ενοικιαζόμενες επιπλωμένες γκαρσονιέρες στην Αιδηψό.


Γραφείο Τύπου Δήμου Ορχομενού

Δεν υπάρχουν σχόλια: