Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ένας Καφές σε αναμονή και ….. στη Λιβαδειά

«Ένας καφές σε αναμονή»είναι η νέα δράση που υλοποιείται το τελευταίο διάστημα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με επίκεντρο πάντα την αγάπη, την βοήθεια και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να απολαύσουν αυτή τη μικρή καθημερινή συνήθεια που έχουμε όλοι μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο καφές σε αναμονή είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που μπορεί στο εξωτερικό να μετρά σχεδόν μια δεκαετία, όμως, οι ρίζες του είναι ακόμα πιο βαθιές.

Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. 
Στην Ελλάδα, η δράση αυτή έγινε ευρέως γνωστή από μια ομάδα φοιτητών ηθοποιών της Δραματικής Σχολής Δήλος  που θέλησαν να ενημερώσουν τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσουν.

Αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία θέλησαν να υιοθετήσουν πρώτοι στη Λιβαδειά ο Σπύρος και η Μαρίνα, ιδιοκτήτες ενός μικρού καφέ .

Όπως ανέφεραν, η αρχή έγινε με την προτροπή ενός γνωστού τους που τους ενημέρωσε για τη δράση αυτού του  δικτύου αλληλεγγύης και αφού έκαναν μια μικρή έρευνα θέλησαν να βάλουν και εκείνοι με τη σειρά τους ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή τη προσπάθεια.

Η πρωτοβουλία τους ήδη μετρά ένα μήνα και κάτι, ενώ  πολλοί είναι οι πελάτες τους που καθημερινά αφήνουν από το περίσσευμα τους και γεμίζουν τον πίνακα με «καφέ σε αναμονή», «τοστ σε αναμονή» ακόμα και «χυμό σε αναμονή».

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που, αφού βλέπουν μέσα από τη σελίδα τους στοfacebook τί ελλείψεις υπάρχουν, έρχονται με τη σειρά τους και αγοράζουν αντίστοιχα ένα καφέ, τοστ ή χυμό.

«Στην αρχή πίστευα ότι δεν θα έρθουν να ζητήσουν τον καφέ ή το τοστ τα άτομα που έχουν ανάγκη. Η Μαρίνα το πίστευε και τελικά εγώ ήμουν αυτός που διαψεύστηκε» επισήμανε ο Σπύρος απαντώντας στο ερώτημα μας αν φοβήθηκαν καθόλου την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, αφού ζούμε σε μια μικρή κοινωνία, που σχεδόν όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και κάποιος που έχει πραγματικό πρόβλημα θα ντρεπόταν να ζητήσει βοήθεια.

«Εμείς αυτό που λέμε στον κόσμο είναι ότι αν ξέρουν τον οποιονδήποτε που έχει πρόβλημα, να μην ντραπεί και να έρθει να το πάρει» συμπλήρωσε στη συνέχεια η Μαρίνα.

Ήδη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα και έχουν μάθει για αυτή τη κίνηση και πηγαίνουν στο καφέ να παραλάβουν το αντίστοιχο προϊόν που επιθυμούν.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες του καφέ έχουν απευθυνθεί και σε διάφορους Συλλόγους, όπως τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, ώστε να πηγαίνουν οι ίδιοι να παραλαμβάνουν τα τοστ και να τα μοιράζουν στα παιδιά που γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Σπύρος και η Μαρίνα δεν μένουν μόνο στον «Καφέ σε αναμονή», αντιθέτως για δεύτερη φορά δείχνουν την ευαισθητοποίηση τους και την αλληλεγγύη τους στο συνάνθρωπο δημιουργώντας στο τέλος του μήνα έξω από το μαγαζί τους τον «Τοίχο της Καλοσύνης».

Δηλαδή, θα υπάρχει μια κρεμάστρα που θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αφήνουν καθαρό φαγητό ή τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας.  Με αυτό τον τρόπο, επιθυμούν να «φύγουν» οι σακούλες (καθαρό φαγητό) από τους κάδους σκουπιδιών και να τοποθετούνται σε ένα πιο ασφαλές και αξιοπρεπές μέρος (κρεμάστρες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης η προσφορά των προϊόντων δεν περιορίζεται μόνο στο καφέ. Αντιθέτως, κρεοπωλεία, φούρνοι, super market μπορούν να ανταποκριθούν με τον τρόπο τους σε αυτό το κάλεσμα.

*Το καφέ που προσφέρει «Καφέ σε Αναμονή» είναι το Gravity the espressobar και βρίσκεται στην οδό Καραγιαννοπούλου και  Χριστοδούλου 7.
Πηγή http://levadianews.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: