Τι προτίθεσθε να κάνετε, αν εκλεγείτε, ώστε να συμμορφωθεί η Περιφέρειά μας με την δικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τον Ασωπό και να πάψει να παραβιάζει συστηματικά το δικαίωμα στην υγεία των πολιτών της περιοχής; από τις συλλογικότητες του Δήμου Τανάγρας "Πολίτες εν δράσει" και "Πολίτες για την Αειφορία". Τεκμηρίωση: Είναι γνωστό σε όλους το σοβαρότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής του Ασωπού ποταμού στα όρια της Περιφέρειάς μας με την Αττική, εκεί όπου λειτουργεί άναρχα και μη θεσμοθετημένα η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας. Στις διαστάσεις του προβλήματος περιλαμβάνονται πλήθος περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων όπως η χωροταξία, η διαχείριση των υδάτων και των άλλων φυσικών πόρων, η αδειοδότηση και ο έλεγχος της λειτουργίας των βιομηχανιών, η διαχείριση των αποβλήτων, η δημόσια υγεία, η τοπική αγροτική δραστηριότητα κλπ, στα οποία η Περιφέρειά μας έχει πολύ σημαντική θεσμική αρμοδιότητα. Πρόσφατα (23-01-2013) καταδικάστηκε η Ελληνική Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, για πράξεις ή παραλείψεις της κεντρικής διοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήμου Οινοφύτων, που συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Με δεδομένα τα παραπάνω που κατατάσσουν το πρόβλημα στην πρώτη θέση από απόψεως σπουδαιότητας και με δεδομένο ότι κάθε σοβαρή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια μας θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί ένα απολύτως συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος αυτού, σας απευθύνουμε την παραπάνω ερώτηση.Το πρόβλημα Ασωπός το αντιμετωπίζουμε με μια ολιστική προσέγγιση. Γιατί μέχρι σήμερα κάποια αποσπασματικά μέτρα δεν το αντιμετώπισαν και ουσιαστικά οξύνεται και διαιωνίζεται. Η γνώμη μας δηλαδή αφορά την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου αποκατάστασης που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την χωροθέτηση και κατασκευή ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που θα μπορεί να φιλοξενήσει τις υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες, με τις κατάλληλες υποδομές και κεντρικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων. Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων απορρύπανσης της γης και των νερών με στόχο την αποκατάσταση. Για το θέμα της ύδρευσης κεντρικό διυλιστήριο για την κάλυψη των αναγκών όλης της περιοχής. Τέλος απαιτείται θεσμοθέτηση του κατώτατου ορίου για το εξασθενές χρώμιο σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί ρυπογόνα ιδιωτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στον περίκλειστο κόλπο της Αντίκυρας, στο χώρο που είχε απαλλοτριωθεί αποκλειστικά για την λειτουργία του Αλουμινίου της Ελλάδας. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη χημική και θερμική ρύπανση της θάλασσας; Σκοπεύετε να αντιδράσετε στην προοπτική εγκατάστασης και νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας; από την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας η Άρτεμις
Τεκμηρίωση: Εδώ και 4 περίπου χρόνια λειτουργεί στο χώρο του Αλουμινίου μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού (ΣΗΘ) ισχύος 334 MW. Η παραπάνω μονάδα χρησιμοποιεί για την ψύξη των εγκαταστάσεων της 22.000 κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού την ώρα (περί τους 500.000 τόνους την ημέρα) που απορρίπτει στη θάλασσα λίγα μόνο μέτρα από την ακτή, θερμότερο κατά 10 βαθμούς Κελσίου (κατά δήλωση των βιομηχάνων) και με την προσθήκη χημικών για τον εσωτερικό καθαρισμό των αγωγών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η λήψη και απόρριψη του υπερβολικού όγκου υπέρθερμου ύδατος στον κόλπο της Αντίκυρας δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική πίεση.
Στον ίδιο χώρο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί και 2η μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτό καύσιμο ισχύος 450MW (μετά την τελευταία αύξηση της ισχύος της ). Η υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών σε ένα περίκλειστο από βουνά κόλπο θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην επιβίωση των κατοίκων. H λειτουργία της δεν προσφέρει παρά ελάχιστες και πλήρως εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ομίλου Μυτιληναίος, όπως αυτό έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, (ΡΑΕ) προβλέπεται η δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Αντίκυρας με την εγκατάσταση τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και άνθρακα). Ο όμιλος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δημιουργία υπεράκτιου σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) και επί τόπου αεριοποίησης αυτού. Οι σταθμοί αποθήκευσης LNG, είναι μεγίστου περιβαλλοντικού κινδύνου (τύπος SEVEZO II).
Η υπάρχουσα κατάσταση αλλά και η μελλοντική όπως υλοποιούνται σήμερα τα επενδυτικά έργα, θα χειροτερέψει. Εκτιμούμε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο τρόπος υλοποίησης των επενδυτικών έργων στη χώρα μας. Δηλαδή στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης αλλά και οι γενικότεροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί για την λειτουργία παρόμοιων μονάδων. Και η εφαρμογή αυτών των κανόνων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις της Περιφέρειας από την αρχική φάση του σχεδιασμού αυτών των μονάδων και της αδειοδότησης αλλά και στην φάση της λειτουργίας τους. Ένα σημείο που χρειάζεται να μελετηθεί είναι το χωροταξικό αλλά και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής, και να εξετασθεί εάν μπορεί να υποδεχθεί παρόμοιες μονάδες στο μέλλον.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου διασχίζουν τη Βοιωτία. Ωστόσο δεν παρέχεται απευθείας φυσικό αέριο ως καύσιμο στους καταναλωτές. Αντίθετα οι αγωγοί, παρότι κατασκευάστηκαν με το υστέρημα του Ελληνικού λαού, χορηγούν φυσικό αέριο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων ομίλων που το μετατρέπουν σε ρεύμα και το μεταπωλούν στους καταναλωτές μέσω της ΔΕΗ. Θεωρείτε δίκαιη την πρακτική αυτή; Αν όχι πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε; από την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας η Αρτεμις και την Κίνηση Πολιτών Θίσβης
Το θέμα δεν μπαίνει ως δίλλημα, οικιακή ή βιομηχανική χρήση. Το αέριο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως καύσιμο και για τις βιομηχανίες και για τις βιοτεχνίες αλλά και για οικιακή χρήση. Το απαράδεκτο στην υπόθεση είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές για οικιακή χρήση. Αυτή την αδικία πρέπει να άρει η Περιφέρεια άμεσα.
Στη Θήβα, προωθείται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με κόστος 21,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μια εναλλακτική μορφή διαχείρισης απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή μπορεί να μειώσει και το οικονομικό κόστος, κάτω από το 1/3 του κόστους της παραπάνω προωθούμενης μονάδας και να επιτύχει την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας. Ποια είναι η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης απορριμμάτων; Θεωρείτε σκόπιμη την χρηματοδότηση τέτοιων μονάδων; Ποια προτίθεστε να είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας για την αναθεώρηση ή την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων; από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των Απορριμμάτων και το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς. Τεκμηρίωση: Σύμφωνα με την ΜΠΕ της μονάδας, προβλέπεται ότι η συλλογή των ανακυκλώσιμων με διαλογή στην πηγή θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2040 στο ελάχιστο σημερινό επίπεδο στους μπλε κάδους[ii] δηλαδή μόλις στο 4,8% ενώ τα επίσημα εθνικά στοιχεία δίνουν σήμερα μέσο ποσοστό ανακύκλωσης 15%. Σύμφωνα όμως με την οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα : « τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα σχετικά με την επεξεργασία των αποβλήτων σύμφωνα με την ακόλουθη ιεράρχηση βάσει προτεραιότητας: πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλη ανάκτηση, διάθεση.»
Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα έπρεπε να έχει ήδη αναθεωρηθεί ή να έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με βάση την παραπάνω ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που προβλέπει και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα απόβλητα. Αντί για αυτό, διαπιστώνουμε ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας και σταθμούς μεταφόρτωσης σύμμεικτων απορριμμάτων, ορισμένα από τα οποία είναι εντελώς ανώριμα και εγείρουν τοπικές αντιδράσεις. Η χρηματοδότηση και η υλοποίηση τέτοιων έργων προϋποθέτει την εγκατάλειψη της προτεραιότητας της ανακύκλωσης με διαλογής στην πηγή με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία και το κόστος που θα πληρώνουν οι πολίτες.
Συμφωνούμε με την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, την επανάχρηση, την ανακύκλωση στην πηγή με το σύστημα των τεσσάρων κάδων, με μονάδες κομποτοποίησης για τα οργανικά αλλά και με μονάδες τελικής επεξεργασίας λειτουργικές που θα καλύπτουν τις ανάγκες της Περιφέρειας. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού.
Στη Βιομηχανική περιοχή Θίσβης λειτουργεί λιμενική εγκατάσταση που μετατρέπεται σε ιδιωτικό εμπορικό λιμάνι με υπερτοπική σημασία. Πως νομίζετε ότι μπορεί να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος και η πρόσβαση των πολιτών; Θεωρείτε ότι έχει ληφθεί υπόψη η προστασία και η ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου; από την Κίνηση Πολιτών Θίσβης
Γενικά οι υποδομές άρα και τα λιμάνια χρειάζεται να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και να υπάρχουν συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την χρήση και αξιοποίησή τους για εμπορική δραστηριότητα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του ελληνικού δημοσίου.
Ποια πολιτική θα ακολουθήσετε για το ζήτημα της Κωπαΐδας μετά και το πρόσφατο κλείσιμο του Οργανισμού ; Ποια είναι η θέση σας για τη διαχείριση της άρδευσης; ομάδα αγροτών Βοιωτίας. Τεκμηρίωση: Ένας από τους πιο εύφορους κάμπους της χώρας η Κωπαΐδα, υποφέρει διαχρονικά από την έλλειψη σύγχρονων αρδευτικών έργων και ταυτόχρονα από την απαξίωση του Οργανισμού Κωπαίδας που διαχειριζόταν την άρδευση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες εξαγορές από ξένες εταιρείες έναντι «πινακίου φακής».
Η Κωπαΐδα μπορεί και πρέπει να γίνει και πάλι η “μάνα γη”