Από τις έντονες αντιδράσεις της ΑΕΠΙ αλλά και των υπολοίπων οργανισμών διαχείρισης, που προκάλεσε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα, καταλαβαίνουμε ότι το απολυταρχικό καθεστώς των οργανισμών αυτών και της ΑΕΠΙ, σείεται και καταρρέει.
Για μία ακόμη φορά όμως θα ήταν χρήσιμο να επαναλάβουμε ότι εμείς δεν «κλέβουμε» το μόχθο κανενός και ειδικά των πνευματικών δημιουργών.
Το ίδιο θέλουμε να ισχύει και για τον δικό μας μόχθο, καθώς έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια θανάσιμα πλήγματα από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους των υπηρεσιών μας αλλά και της ανεξέλεγκτης και άδικης φορολογίας.
Όσον αφορά τις πνευματικές δημιουργίες και τους δημιουργούς θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας δόθηκε απάντηση από την ΑΕΠΙ στα ερωτήματα που έχουμε θέσει, ποιος δηλαδή δημιουργός εκπροσωπείται από την ΑΕΠΙ, πόση είναι η αμοιβή του, αποδίδονται τα εισπραττόμενα στους δημιουργούς κλπ.
Άρα τελικά η οποιαδήποτε «κλοπή» των πνευματικών δικαιωμάτων δεν συντελείται από εμάς αλλά ισχύει η παροιμία «ΒΆΛΑΜΕ ΤΟ ΛΎΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ».
Αν λοιπόν εμείς οι επαγγελματίες, αύριο, βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας, καμία φυσικά πνευματική δημιουργία δεν θα κινδυνεύει καθώς δεν θα ακούγεται τραγούδι με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα παρά μόνο τα γνωστά δημώδη μοιρολόγια, που ανήκουν στην παράδοση του Ελληνικού λαού.
Είμαστε βέβαιοι πως κανένας πνευματικός δημιουργός δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, δεν είμαστε το ίδιο βέβαιοι όμως και για τους οργανισμούς διαχείρισης.
Και επειδή μεγάλος λόγος γίνεται στις ανακοινώσεις της ΑΕΠΙ για το Σύνταγμα, θα θέλαμε να μας απαντήσει ο «θεματοφύλακας» των πνευματικών δικαιωμάτων από πότε επιτρέπει το Σύνταγμα σε ιδιώτες να εισπράττουν αμοιβές με εκβιαστικό τρόπο και μέσα, όπως η μηνύσεις, η μη έκδοση αδειών κλπ;
Μήπως τελικά αναφέρεται η ΑΕΠΙ σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα;
Τέλος θα θέλαμε να συστήσουμε στα μέλη μας να αναμένουν τα πορίσματα της Επιτροπής και των νομοθετικών προτάσεων που θα γίνουν από την Κυβέρνηση, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιφέρουν επιτέλους την απαραίτητη εξισορρόπηση των δικαιωμάτων στην πνευματική δημιουργία αλλά και των δικαιωμάτων του πλήθους των επαγγελματιών στη ζωή και στην επιχειρηματικότητα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου