Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη μείωση της ανεργίας

«Εντολή του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή, προς όλους τους υπουργούς ήταν να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χαρακόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί για τη νεανική αγροτική επιχειρηματικότητα το ΥπΑΑΤ σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η πιο οδυνηρή συνέπεια της κρίσης είναι η ανεργία και συνακόλουθα η αιμορραγία νέων στο εξωτερικό. Νέα παιδιά, στην εκπαίδευση των οποίων επένδυσε η πατρίδα δαπανώντας πόρους,  δυστυχώς, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν στην Ελλάδα και παίρνουν το δρόμο για τα ξένα. 

Η εντολή του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή, προς όλους τους υπουργούς ήταν να αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρήσαμε άμεσα, παρότι δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη, –κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε νέα προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών. Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης έως 20 χιλιάδες ευρώ σε 8 χιλιάδες νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Ήδη, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και από του χρόνου η προκήρυξη του προγράμματος θα είναι ετήσια.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι νέα παιδιά, νέοι επιστήμονες, γεωπόνοι, κτηνίατροι, τεχνολόγοι γεωπονίας, ζωοτέχνες, αποφασίζουν να εφαρμόσουν στη δική τους αγροτική εκμετάλλευση τις γνώσεις που απέκτησαν. Η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία δεν έχει πια την απαξία που χαρακτήριζε άλλες εποχές, αντιθέτως μπορεί να αποτελεί ευκαιρία.


Από την πλευρά μας, πέραν του προγράμματος νέων αγροτών, επισπεύσαμε τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων που αφορούν σε 7 χιλιάδες αγρότες -μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι- αλλά και τα προγράμματα μεταποίησης που ενθαρρύνουν την καθετοποίηση της παραγωγής. Επιπλέον, με το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, ενισχύουμε την ρευστότητα όσων επενδύουν στον πρωτογενή τομέα με επιτόκιο μικρότερο από 4%». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: