«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Στις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει κάθε τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ο χώρος του πολιτισμού βιώνει με πολλαπλή ένταση τις συνέπειες τόσο παλαιών παθογενειών όσο και της σημερινής καταστροφικής πολιτικής. Κυρίως επειδή αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ως πολυτέλεια, περιττό έξοδο που ελαφρά τη καρδία περικόπτεται, και ως φτωχός συγγενής που ζει από την ελεημοσύνη των κρατικών ταμείων.
Μέσα σ’ αυτές τις δυσμενείς για τον πολιτισμό συνθήκες, ο κόσμος του βιβλίου δέχεται τον τελευταίο καιρό επιπλέον επιθέσεις. Η επικείμενη κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, που βρίσκει ομόφωνα αντίθετους σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο, και το οριστικό πλέον κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εγκατάλειψης και απαξίωσης, μεταμφιεσμένο ωστόσο ως δήθεν αφομοίωση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα. Δεν είναι μόνο αυτά ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα.
Όλα αυτά μας οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξουμε το θέμα «βιβλίο» και να το φέρουμε στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, όχι μόνο για να ασκήσουμε κριτική για τις παθογένειες του παρόντος και του παρελθόντος, αλλά και για να ανοιχτούμε στο μέλλον, να προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε αρχές και προτάσεις για μια νέα εθνική πολιτική βιβλίου που θα το μετατρέψει από φτωχό συγγενή σε άξονα της πολιτιστικής μας πολιτικής και σε μοχλό για μια κοινωνική και πολιτιστική ανασυγκρότηση.
Στόχος των τριών δημόσιων συζητήσεων που οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού και η ομάδα Βιβλίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανοιχτεί στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία, στους ανθρώπους του χώρου του βιβλίου αλλά και στον κάθε πολίτη-αναγνώστη. Επιλέξαμε και καλέσαμε ανθρώπους με έργο, δράση και κύρος, αλλά κυρίως με βαθιά γνώση και ισχυρή άποψη, που θα εμπλουτίσει τις δικές μας ιδέες και προτάσεις.
Οι τρεις συζητήσεις θα γίνουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στις 22 και 29 Ιανουαρίου, και στις 5 Φεβρουαρίου και θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα βασικότερα ζητήματα μιας πολιτικής βιβλίου. Αναλυτικά:
- «Ο ρόλος των θεσμών – η αναγκαιότητα ενός Εθνικού Κέντρου Βιβλίου». Συμμετέχουν: Μάρω Δούκα, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Άννα Καρακατσούλη, Πόλυ Κρημνιώτη, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Χρυσόπουλος,
- Σύντομη παρέμβαση από τη Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ
- Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 12:30 μ.μ.
- 2. «Δημόσιες Βιβλιοθήκες: χώρος συνάντησης και διαπαιδαγώγησης αναγνωστών»
- Συμμετέχουν: Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Γλωσσιώτης, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Κώστας Καραβίδας, Άρης Μαραγκόπουλος,κ.ά
- Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, 12:30 μ.μ.
ΤΡΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
3η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ολοκληρώνοντας με μια μικρή αναβολή τη σειρά των συζητήσεων για το βιβλίο με γενικό τίτλο «Τρεις Τετάρτες για το βιβλίο», το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σας καλεί, τηνΤετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 12:30μ.μ., στην τρίτη συζήτηση με θέμα «Εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου και εκδοτική αγορά».
Συμμετέχουν:
Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας
Έφη Γιαννοπούλου, μεταφράστρια
Πόλα Καπόλα, εκδότρια (εκδόσεις Νήσος)
Αποστόλης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Βαγγέλης Κουμαριανός, νομικός, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης
Νίκος Λαμπρόπουλος, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Σύγχρονη Έκφραση στη Λιβαδειά
Κώστας Λιβιεράτος, εκδότης (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
Μαρία Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Επί λέξει
Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής, κριτικός
Η συζήτηση θα γίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Μετρό Συγγρού-Φιξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου