Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σχετικά με την αναπλήρωση μαθημάτων λόγω μαθητικών καταλήψεων

Με αιφνιδιαστική απόφαση της τελευταίας στιγμής, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας διατάζει τους εκπαιδευτικούς να αναπληρώσουν κατά την διάρκεια των αργιών του Πάσχα και συγκεκριμένα στις ημερομηνίες 23, 24 και 25 Απριλίου 2014, τις ημέρες που χάθηκαν εξ’ αιτίας των καταλήψεων των μαθητών.
Η χρονική στιγμή  της απόφασης αποκαλύπτει τις διαθέσεις της Διοίκησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Πρόκειται για μία απόφαση, υποκριτική αυταρχική και ατελέσφορη. Αυταρχική διότι τιμωρεί, αιφνιδιάζει  και ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων, των μαθητών και των οικογενειών τους. Υποκριτική διότι χιλιάδες ώρες έχουν χαθεί εξ’ αιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών στα σχολεία και κυρίως στην Τεχνική Εκπαίδευση και αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικό λόγος των μαθητικών καταλήψεων. Ατελέσφορή διότι η βλάβη που υφίστανται οι μαθητές εξ’  αιτίας της απώλειας χιλιάδων ωρών διδασκαλίας.
Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση για την αναπλήρωση και να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία που αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει για τον παιδαγωγικότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.
 Είναι αυτονόητο πως η εργασία σε περίοδο διακοπών αμείβεται με προσαύξηση, ενώ οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών διακόπτονται τις ημέρες της αργίας. Αναρωτιόμαστε αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβλέψει για το αντίστοιχο κονδύλι, καθώς επίσης και για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών τις επίμαχες ημέρες.
Το Υπουργείο Παιδείας με την 1396/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλλει να γίνονται μαθήματα τις ημέρες των αργιών του Πάσχα (μέχρι 3 ημέρες). Παράλληλα, επιβάλλει παράταση του διδακτικού έτους, όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες από τρεις. Ουσιαστικά καταργεί παλαιότερες διατάξεις, που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό. Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η παράταση του σχολικού έτους αποτελεί στην ουσία ποινή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ασκεί πίεση στους μαθητές, με σκοπό να καταστείλει κάθε αντίδραση απέναντι στους αποδέκτες της καταστροφικής τους πολιτικής , την οποία υφίστανται κατά κύριο λόγο οι μαθητές.
Το επόμενο βήμα είναι να ισχύσουν αντίστοιχες ποινές και για μας τους εκπαιδευτικούς, όταν απεργούμε.
Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης, σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται, συνειδητοποιώντας τις δικές της ευθύνες για τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά.
Καμία αναπλήρωση, καμία προσχηματική και ανούσια παράταση του διδακτικού έτους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          ΤΟ Δ.Σ.                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: