Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

H «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» στα εγκαίνια των Εργαστηρίων του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας


Ούτε η  ομίχλη που έχει κατέβει έως και τους πρόποδες του Παρνασσού, ούτε το τσουχτερό κρύο και η δυνατή βροχή μπόρεσαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής να … μετριάσουν την θέρμη με την οποία σύσσωμες οι Αραχωβίτισσες αλλά και οι Αραχωβίτες υποδέχθηκαν τα εγκαίνια των Εργαστηρίων του Λαογραφικού Μουσείου του κοσμοπολίτικου χωριού τους. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ήταν και εκεί!
 

Η Ομάδα Εργασίας και Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου και των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας ‘’ΤΟ ΔΙΑΣΙΔΙ’’», λοιπόν, είχε προσκαλέσει τα μέλη του και όλους τους Αραχωβίτες στον Αγιασμό της επίσημης έναρξης λειτουργίας τους, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 στο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου.Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, παρουσία των δύο ιερέων της Αράχωβας, ενώ στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής και οι ερευνητές της Ακαδημίας με πρώτη απ` όλους της αεικίνητη κα Καίτη Καμυλάκη, παρουσίαν το μέχρι τώρα έργο, τα σχέδια και τις προοπτικές των εργαστηρίων και του Μουσείου.Παρόντες ήταν ακόμη πολλοί ερευνητές της Ακαδημίας, όπως η κα Καραπηδάκη και ο κ. Καραμανές αλλά και δικοί μας άνθρωποι, όπως ο Αραχωβίτης κ. Φάππας, Αρχαιολόγος και ερευνητής.Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός Δικηγόρος κ. Γιώργος Ανδρέου αλλά και η κα Λούσκου, μια αληθινή λάτρης της παράδοσης που με την γλυκύτητα της κατάφερε να ζεστάνει ακόμη περισσότερο τον χώρο που ήταν στολισμένος με τα μοναδικά αραχωβίτικα υφαντά, σπάνια και μοναδικά κομμάτια που βγήκαν από τα σεντούκια των γυναικών της Αράχωβας και δωρίθηκαν στο Μουσείο.

Για όλες αυτές τις κυρίες αλλά και τους κυρίους  που είτε συμμετέχουν ενεργά είτε βοηθούν ποικιλότροπος, η κα Λούσκου εκ μέρους της επιτροπής τους απέδωσε από έναν αναμνηστικό έπαινο, τον οποίους έδωσαν διαδοχικά ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Πατσαντάρας, ο Σεβασμιότατος κκ. Γεώργιος, οι ιερείς και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής. Τα παραμύθια της Αράχωβας, ένα βιβλίο γραμμένο για παιδιά, δόθηκε ακόμη και σε νεαρές μαθήτριες των Εργαστηρίων που διδάσκονται την τέχνη του αργαλειού, όπως η 11χρονη μαθήτρια Μαρία Βασιληά που ήδη υφαίνει σε μεγάλο αργαλειό!

Με την ευκαιρία ανακοινώνουμε ότι το Καταστατικό του Σωματείου εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Τα ιδρυτικά μέλη του ανέρχονται σε 186 και σύντομα θα γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της αιρετής Διοίκησής του.Τέλος, μη ξεχνάμε πως πριν από την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, το χωριό τους ήταν φημισμένο για την υψηλή υφαντική του τέχνη...
Σήμερα, όμως,  οι «Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου και των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών Αράχωβας ‘’ΤΟ ΔΙΑΣΙΔΙ’’» προσπαθούν με ξαναβάλουν τις γιαγιάδες μπροστά τους αργαλειούς τους και να διδάξουν τις εγγονές τους πια μια τέχνη που χάνεται, αλλά όχι όσο υπάρξουν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, τις παραδόσεις και την ιστορία τους. 
Την Κυριακή μας "ξαναθύμισαν" γιατί η πατρίδα μας παραμένει ΜΟΝΑΔΙΚΗ, απ` άκρου σ` άκρου! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για όλα όσα είδαμε και ακούσαμε  στην Αράχωβα!



Ευχαριστίες από την ομάδα εργασίας των Εργαστηρίων
 Παραδοσιακών Τεχνών του Λαογραφικού Μουσείου της Αράχωβας

Ευχαριστούμε θερμά τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο “Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης” για την αφιλοκερδή προσφορά του στη λειτουργία του συστήματος ήχου στα εγκαίνια των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών του Λαογραφικού Μουσείου της Αράχωβας. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η συνεργασία των Συλλόγων είναι απαραίτητη. Επίσης ευχαριστούμε το Στάθη και το Θανάση Ρέββα για την αφιλοκερδή προσφορά τους στη μετάδοση  του οπτικού υλικού.

                                                                                                4 -12- 2012
                                                                                         Η Ομάδα Εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: